Antreprenorii pierd foarte mult timp în relația cu banca și chestia asta o spun și studiile, dar pot să v-o confirm și eu. Chiar dacă am un IMM, trebuie periodic să merg la bancă pentru a semna și ștampila diverse documente. Că s-a schimbat o procedură, că datele personale au expirat și deși sunt aceleași trebuie confirmate doar prin completarea și semnarea unui nou document. Că pentru online trebuie completat un formular de la alt ghișeu. Nu pot fi făcute acasă, scanate și trimise pe mail, ci numai în original. Și exemplele pot continua.
Angajații companiilor din România petrec în medie 5 ore pe lună pentru semnarea documentelor bancare, asta în cazul IMM-urilor. Numărul de ore crește la 20 în cazul firmelor cu peste 250 de angajați, arată un sondaj realizat de iSense Solutions pentru UniCredit. Iar banca s-a gândit să facă viața clienților mai ușoară prin introducerea semnăturilor digitale și pentru clienții companii. UniCredit a fost prima bancă care a introdus semnăturile digitale pentru clienții persoane fizice acum un an. Iar ideea este acum adusă și în zona business.
Vă dau cel mai recent exemplu din experiența personală. Zilele trecute, am observat că telefonul care primește codurile pentru autentificarea online banking are bateria ușor umflată. E clar, dacă mai stă la încărcat se poate încinge și lua foc brusc. Deci trebuie schimbat, dus la reparat sau poate îl duc direct la reciclat. Dar întâi, trebuie înlocuit. Am intrat în aplicație cu scopul de a schimba dispozitivul de autentificare. Evident, nu a mers automat, pentru că „trebuie reactualizate datele personale”.
Mesajul vine la nici cinci zile de când am fost deja la bancă pentru actualizarea datelor. „Da, ați fost, dar nu pentru online”. Așa că a mai trebuit făcut un drum să completez un alt formular. În timpul ăsta eu trebuia să ajung la un eveniment și să scriu câteva articole care rămăseseră restante. Singura veste bună fiind că banca are un sediu relativ aproape și am putut rezolva acolo. Dar acest timp pierdut nu ți-l mai dă nimeni înapoi. Drumul până la bancă vă poate face să pierdeți nu doar timp, ci și întâlniri de afaceri, oportunități de a semna contracte noi, timp în care puteați găsi noi clienți sau noi direcții de business.
Dar avem și o veste bună. Tehnologia digitală este tot mai prezentă în viețile noastre și încet-încet ne schimbă modul în care lucrăm, în care comunicăm, în care facem afaceri sau comerț. Digitalizarea simplifică multe lucruri și dacă este utilizată corect tehnologia ne ajută să păstrăm timp liber pentru noi. Fără drumuri inutile, fără formulare pe hârtie completată de mână, tindem spre un viitor fără birocrație și hârtii.
UniCredit Bank a devenit astfel prima bancă din România care le oferă companiilor posibilitatea de a semna electronic documentele bancare. Soluția urmează să fie disponibilă într-un număr restrâns de sucursale de la jumătatea lunii decembrie 2019 și va putea fi accesată de companii din toată țara până la finalul lunii martie 2020.
Clienții IMM vor beneficia de unul până la trei certificate gratuite ca parte a ofertei tranzacționale Creativ sau GeniusIMM, în timp ce companiile cu peste 250 de angajați vor avea acces la oferte personalizate. Percepția companiilor asupra introducerii semnăturii electronice în activitatea lor este una pozitivă, 73% dintre companiile mici și respectiv 88% dintre companiile mari considerând-o utilă și 75%, respectiv 77%, considerând că este un mijloc sigur.
Certificatul pentru semnătura electronică calificată este emis de Trans Sped, prestator de servicii de încredere („Trust Service Provider”) calificat în sensul Regulamentului UE nr. 910/2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă – eIDAS, UniCredit Bank acționând ca autoritate de înregistrare în numele Trans Sped.
Voi ce credeți? Cum vi se pare? Cât timp dedicați lunar activităților bancare și cât de utilă este introducerea semnăturii electronice în raport cu banca?