Etichetele de eficiență energetică pentru produsele electrocasnice se schimbă de la 1 martie 2021 și veți vedea tot mai multe campanii de informare pe tema asta. Vă explic mai jos toate schimbările, plus câteva informații interesante suplimentare.

noi etichete de eficienta energetica

Principalele informații pe scurt

  • Comisia Europeană a anunțat schimbarea modului de etichetare pentru performanța energetică de la 1 martie 2021, directivă valabilă și in România;
  • nu vor mai exista clasele de eficiență A+, A++ sau A+++;
  • criteriile energetice pentru fiecare clasă sunt mult mai stricte;
  • un frigider care are în prezent eticheta A +++ ar putea deveni o categorie C, chiar dacă frigiderul este la fel de eficient din punct de vedere energetic;
  • fiecare produs va avea un cod QR care vă va oferi mai multe informații;
  • LG dorește să țină publicul informat, iar noile game de produse LG se încadrează în noua clasa A;
electrocasnice LG
 

De ce este importantă eticheta energetică

Știm deja de ceva vreme despre etichetele energetice atașate produselor electrocasnice. O clasă superioară de consum însemnă reduceri importante pentru consumul energetic, dar și reduceri pentru volumul de apă folosit în cazul mașinilor de spălat. O să vă dau și exemple.

Cei de la LG au calculat că în cazul unei mașini de spălat reduceți cu până la 20% consumul de electricitate și cu până la 8% consumul de apă utilizând un produs din clasă energetică superioară. Pentru frigidere reduceți cu până la 33% consumul de energie electrică dacă alegeți un frigider LG dintr-o clasă energetică superioară. Iar pe termen lung aceste reduceri de costuri pot fi destul de substanțiale.

Chiar dacă un astfel de produs este inițial mai scump, reducerea facturii la energie și utilizarea timp de mai mulți ani face ca investiția să fie perfect justificată. Se pot economisi sume destul de importante doar fiind atenți la consumul frigiderului și al mașinii de spălat.

Noua etichetă energetică

Pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză atunci când cumpără noi produse eficiente din punct de vedere energetic, etichetele energetice ale UE aveau nevoie de un sistem de scalare mai simplu.

Vechea etichetă era deja depășită. Pentru unele categorii de produse, „A” nu mai era suficient pentru a descrie cele mai eficiente produse energetice, astfel încât au apărut A+, A ++ sau chiar A +++. În același timp, clasele inferioare (E, F, G) pentru unele categorii de produse au fost eliminate treptat din cauza cerințelor de proiectare ecologică sau au devenit atât de rare încât nu mai erau necesare.

Noua etichetă va reveni însă la clasificarea de la A la G. Categoria A va fi goală la început, iar categoriile B și C sunt puțin populate, pentru a deschide calea pentru a fi inventate și dezvoltate produse noi, mai eficiente din punct de vedere energetic.

Noua etichetă încorporează un cod QR, care pune la dispoziția utilizatorilor o pagină web a Comisiei UE unde sunt înregistrate informații detaliate despre model. După 1 martie 2021, cumpărătorii pot scana codul QR cu camera telefonului mobil pentru a fi redirecționați către Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL). Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL) conține informații suplimentare care pot ajuta în decizia de cumpărare.

Cu cât produsul este într-o clasă superioară din noua serie, cu atât consumă mai puțin. Diferența dintre A și B este mai mare, prin urmare va fi mai ieftin pe termen lung să utilizați un aparat de clasa A, facturile la energie mai mici. De notat faptul că produsele LG din cea mai nouă generație rămân în clasa de consum A. Însă o serie de produse care erau înainte în clasa A++ sau A+++ pot avea în noul sistem un rating de C, D sau E. În funcție de noile restricții impuse.

Sistemul va stimula astfel inventarea și dezvoltarea produse și tehnologii noi, mai eficiente din punct de vedere energetic.