Pentru mine este clar că tehnologia 5G este esențială pentru viitor. Ea deschide calea spre noi aplicații industriale, spre automatizări, spre inovații tehnologice care vor susține dezvoltarea economică a Europei și a României. Lansarea 4G a fost un stimul pentru economie și a generat un ecosistem nou, al aplicațiilor de pe mobil accesibile oriunde. Fenomenul sharing economy a luat avânt odată cu 4G. Deci este clar că avem nevoie de 5G pentru a merge mai departe. Rețele 5G puternice și sigure în același timp.
Europenii ar putea să reglementeze tehnologia 5G pentru a asigura securitatea necesară. Pentru a avea acoperire cât mai extinsă și o compatibilitate cu tehnologiile anterioare, operatorii din Europa au nevoie de Huawei pentru 5G. Desigur, echipamentele 5G trebuie să treacă prin verificări de securitate și să răspundă standardelor de calitate impuse de Uniunea Europeană.
UE ar trebui să stabilească împreună cu specialiștii telecom și cei în securitate IT o serie de standarde de evaluare și certificare pentru securitatea 5G. Acestea vor fi apoi implementate și verificate de autoritățile naționale din domeniu sau de specialiști europeni în colaborare cu cei la nivel local. Însă alegerea furnizorilor 5G trebuie să rămână o decizie a operatorilor, cu cât mai puține restricții din partea autorităților.
Reglementări clare și audit de securitate
Evaluarea furnizorilor trebuie să se bazeze pe tehnologie și acele stadarde, luând în calcul și investițiile necesare, pentru a garanta un mediu de afaceri echitabil. Deja, toți furnizorii de servicii și echipamente 5G depind de un lanț de aprovizionare global, astfel încât riscurile sunt gestionate printr-o politică de încredere zero, care impune tuturor actorilor să se verifice reciproc. Politica de încredere zero este un model de securitate IT care necesită o verificare strictă a identității pentru fiecare persoană și dispozitiv care încearcă să acceseze resurse dintr-o rețea privată, indiferent în interiorul sau în afara perimetrului rețelei.
Mai exact, cred că echipamentele Huawei, la fel ca și cele ale celorlalți producători, trebuie verificate de experți și certificate în privința securității. Compania va trebui să coopereze cu autoritățile europene și să demonstreze că nu există softuri ascunse.
La urma urmei, trebuie să ne asigurăm că toți furnizorii sunt de încredere și în siguranță pentru utilizare pentru infrastructura noastră 5G, nu doar aplicarea testelor la un singur furnizor. Toate soluțiile tehnice trebuie testate similar pentru a avea rețele 5G sigure. De asemenea, se pot stabili teste periodice care să confere certificări de securitate.
Exact cum se spune, singurele echipamente absolut sigure sunt cele scoase din priză… și poate nici acelea. De aceea, orice problemă sau vulnerabiltiate descoperită sau semnalată de specialiști va trebui remediată într-un interval stabilit.
De asemenea, furnizorii de tehnologie să informeze și autoritățile, dar și utilizatorii că au existat acele incidente, nu să acopere incidentele. Acest lucru ne-ar permite să știm mai multe despre eventualele probleme de securitate din rețelele 5G.
O politică europeană coerentă privind 5G ar fi de preferat, dar personal nu știu dacă vor reuși să ajungă la un acord și cred că fiecare țară va urma un model propriu. Să sperăm că măcar la nivelul standardelor de securitate va exista un consens.