Ieri și azi am văzut la Alba Iulia soluțiile tehnologice smart-city instalate aici de Primărie cu ajutorul Orange și a altor companii. Mi se pare foarte util și interesant ce se poate face pentru oameni cu ajutorul tehnologiei.
Alba Iulia nu mai este acum doar cea mai frumoasă cetate Vauban, ci și orașul viitorului, un mic preview al ceea ce ar trebui să fie un oraș modern. Alba Iulia Smart City 2018 este un proiect dedicat și centenarului Unirii. „Alba Iulia este un proiect simbolic, un simbol al României Unite„, spune Liudmila Climoc, CEO Orange România. Proiectul trebuie înainte de toate să aibă sens economic.
Smart City este o componentă esențială a strategiei de viitor a Orange. Infrastructura stă la baza oricăror dispozitive conectate și servicii smart.
Proiectul pilot realizat la Alba Iulia va fi evaluat și se va decide anul viitor ce anume va fi păstrat și dezvoltat și ce anume nu are un beneficiu real. Totul depinde și dacă proiectele de atragere a fondurilor europene vor fi și aprobate.
Toate soluțiile sunt scalabile și se pot implementa și în orașe mai mari, dar și în comunități mai mici.
Tehnologie și planuri
Există deja infrastructură 4G peste tot în Alba Iulia, eu am văzut chiar 4G+ în cetate. Există infrastructură de fibră optică, WiFi peste tot, arhitectură LoRaWan pentru Internet of Things (IoT). Exista două proiecte 5G care se derulează cu parteneri externi care testează conceptele viitorului.
Sunt mai mult de șase start-up-uri românești implicate în proiectul Alba Iulia. Iluminatul smart de care vă povestesc mai jos va permite și o altă utilizare pe viitor, când vor fi camere video pentru monitorizare publică și alte servicii publice. Vor fi și semafoare inteligente.
Aplicația e-Alba Iulia folosește tehnologie beacon (Bluetooth) pentru a oferi informații despre oraș și atracțiile turistice.
Exista soluții smart și pentru educație, am văzut ieri catalogul smart și Analytics pentru școală. Tabletele pentru profesori sunt de la Lenovo. Se pot face rapoarte de performanță, absențe sau altele. Soluția este de la Soft School, un alt start-up din Innovation Labs.
Alba Iulia, record de atragere de fonduri
Din 10 milioane taxe colectate pe an de la cetățeni, doar 4 milioane se pot reinvesti pentru dezvoltarea orașului, spune Nicolae Moldovan, city manager al Alba Iulia. Totuși, au reușit să atragă în total finanțări de 200 de milioane de euro de la UE și fonduri străine pentru dezvoltare, inclusiv japonezi. Au mobilizat Banca Mondială, au emis obligațiuni municipale și multe alte exemple similare.
Transport smart. Din 2012, Alba Iulia are sistem de transport public în colaborare cu localitățile din jur, într-un sistem inter-comunitar. Sunt cam 100.000 de oameni din localitățile din jur, mulți vin la muncă în Alba, cam 15. 000 de oameni fac zilnic naveta.
Prin WiFi in autobuz se obțin statistici privind mijloacele de transport în comun din Alba. Au hotspoturi 4G, obțin date privind traficul, viteza, traseele urmate, oferă acces wifi pentru călători, control extins asupra fișierelor / site-urile accesibile. Home page customizabil, cu diverse alte funcții suplimentare : sondaj, vouchere, etc.
De aemenea, soluția Urad Monitor este pe autobuze, se vede poluarea din oraș, temperatura din autobuz, substanțe toxice. Sunt tot un start-up din Innovation Labs.
Alba Iulia a ajuns la un grad de canalizare de 90%, are stație de epurare nouă, panouri solare proprii, 1700 de panouri fotovoltaice. Astfel produc energie, cam 70-80% din consum și apa caldă menajeră pentru clădirile implicate.
City analytics este un serviciu posibil cu ajutorul Orange și start-up-uri Fullscreen Digital descoperit în cadrul concursului Innovation Labs despre care v-am scris anterior. Sunt hotspoturi WiFi instalate în oraș și colectează date privind traficul de persoane. Suprapun datele pe Google Maps, putem afla astfel numărul vizite pe săptămână, circa 75.000, numărul de vizitatori unici, circa 31.000, statistici pe zile, variații, locuri populare și alți indicatori, pe intervale orare și obiective turistice.
Proiectul include soluții de securitate IT. Au statistici privind atacuri informatice, surse de trafic și pagini vizitate.
Cetățenii pot face plângeri direct pe harta orașului, se poate vedea statusul problemei. Și dacă a fost sau nu reclamată deja. Și dacă a fost rezolvată sau ce se întâmplă. Soluția este a Civic Alert.
Cele mai mari probleme? Birocrația cu instalarea internetului, senzori, proiect pilot. Investițiile sunt susținute de companii.
Soluții de iluminat public inteligent, senzorul anunță când becul s-a ars, se controlează luminozitatea și consumul, comunică între ele.