Serviciul de Salvare București și Ambulanța București au lansat azi aplicația mobilă a proiectului Există un erou în fiecare dintre noi. Ideea din spatele acestui proiect este simplă: serviciile medicale sunt depășite din punct de vedere al personalului din cauza numărului imens de solicitări zilnice. Atunci, doar volutarii pot ajuta la salvarea vieților umane. Există un site pentru cei interesați, iar aplicația va aduce cu siguranță și mai mulți oameni care visează la o viață de super-erou. Se fac cursuri rapide și puteți acționa la nevoie la cazurile care sunt aproape de voi.
Există și o prezentare video realizată de Răzvan, pe care vă invit să o vedeți mai jos. În acest moment sunt circa 650 de voluntari care ajută serviciul de Ambulanță din București și Ilfov. Ei ar vea să vadă mult mai multe persoane înscrise în acest program. Aplicația ajută voluntarii să primească alerte cu apelurile de urgență din zona lor, la care pot interveni rapid.
Zilnic sunt 150 de solicitări pentru serviciile medicale de urgență în locuri publice (fără apeluri de acasă). Iar toate echipajele disponibile sunt 75 care lucrează și în ture. Deficitul de personal medical este de 48%, lipesesc și mașinile, deși se aduc salvări noi de la an la an. Solicitările sunt numeroase. Voluntarii pot însă ajunge rapid la aceste solicitări și pot lua primele măsuri, pot evalua mai bine situația și practic, pot salva vieți, pot elimina problemele cu care se pot confrunta pacienții. Inima poate fi repornită după 30 de minute de la stop, dar pagubele cauzate creierului de lipsa de oxigen sunt ireversibile.
Timpul de intervenție mediu pentru ambulanță în București și Ilfov este de 10 minute și 50 de secunde, iar media SMURD este de 8 minute. Cu ajutorul voluntarilor medicii speră să ajungă la victime în maxim 5 minute.
Sunt două tipuri de voluntari – cei care lucrează pe ambulanțe, ei nu vor face servicii de gardă – și cei care intervin doar la alertele din zonele publice. Pregătirea ca voluntar pentru Salvare durează 12 ore, despărțite în două zile de pregătire, apoi se dă un examen. Numai cei care trec de examen pot începe să activeze ca și voluntari.
Orange a susținut acest proiect pe partea de tehnologie și a ajutat la dezvoltarea aplicației.
Ma bucur nespus de mult ca o initiativa ca asta ia amploare si in Romania. Credeam ca voi vedea asa ceva doar in strainezia.
Sper sa se ofere cat mai multi voluntari pt asta.
 
Foarte foarte tare initiativa, tinand cont ca spitalele din Romania chiar aveau nevoie de asa ceva.Acum sa vedem ca sunt si romani interesati.
 
Felicitari pt proiect si celor care au creat aplicatia, daca masini si personal nu avem, macar oameni cu suflet sa avem in tara
 
Parca nu prea as lasa un bolnav pe mana unui voluntar instruit 12 ore chiar daca e bine intentionat …
 
Da @Petre , dar acel voluntar ajunge la un om care a facut stop cardiac in 3 minute daca se afla in apropiere, si ii poate face masaj cardiac, pana ajunge ambulanta se fac 10 min. Acele minute conteaza enorm, oricum nu ii vor pune pe voluntari la chestii complicate, ei fac ceva ce poate face orice om cu cunostinte minime in domeniu
 
@Petre
Ai dreptate, acel voluntar nu este asa de bine informat, dar cu siguranta ca acel/acei voluntari au pe cineva in spate care va sta cu ochii pe ei.
 
@Petre ..doar nu il opereaza voluntarul :)) ..dupa cum spunea si Cristian ..voluntarul face si el chestii care necesita cunostinte minime in domeniu ..acorda si el el primul ajutor pana la sosirea echipajelor..
 
Felicitari celor care au muncit la aplicatie, sunt oameni care chiar fac ceva util pentru societate, care ii ajuta pe cei din jur prin prisma cunstintelor pe care le poseda.
Cum au si con-comentatorii de mai sus situatia nu este ideala, in cazul unei urgente cu totii am prefera sa se ocupe de noi sau de cei dragi un doctor cu zeci de ani de studii si experienta in spate, care a vazut tot ce se putea vedea si care isi sa seama repede care este problema, cat de grava e si ce se poate face pentru a te salva.
Dar situatia din sistemul sanitar romanesc este cea descrisa mai sus de Dan si, cand esti pus in final sa alegi intre un voluntar semi-instruit si nimeni, preferi voluntarul.
Din nefericire am avut ocazia sa interactionez de cateva ori in ultimii ani cu serviciul de ambulanta bucurestean si am ramas de fiecare data impresionat de prefesionalismul medicilor care s-au prezentat la interventie. Dar si de garaba cu care doreau sa treaca la urmatorul caz, fiecare secunda petrecuta in plus cu un pacient care nu mai are nevoie de ei poate sa insemne secunde pe care alt pacient nu le are.
––––––––––––––––––––
Sa speram doar ca aceasta varianta de voluntariat nu reprezinta decat o metoda rapida si ieftina de a ajuta cu niste carje actualul sistem medical si ca in viitor apropriat se vor face investiile necesare pentru a nu mai fi nevoie de ei.