Angajații Zitec – o companie românească de software specializată în dezvoltarea de proiecte și aplicații avansate – au participat pentru al treilea an la un hackaton de 24 de ore în care își pot dezvolta și promova propriile idei de aplicații, ZeHack 2013. Anul acesta concurența a fost maximă, echipele au lucrat din greu la sfârșitul săptămânii trecute, iar câștigătorul a fost un proiect ecommerce dedicat magazinelor online. Probabil cel mai realist proiect și cel care a fost cel mai simplu de realizat în 24 de ore.

Hackaton Zitec: Zihack 2013
Hackaton Zitec: Zihack 2013

De altfel evenimentul nu a fost axat 100% pe programare, ci a avut o componentă de distracție, cu concerte live, „camping” la birou și multe alte evenimente. Mi-a plăcut mult sediul Zitec și conceptul lor legat de muncă. Nu mai are nimeni nevoie de birourile plicticoase, gri, despărțite de pereți de sticlă. În era digitală nu mai trebuie să mergem „la scârbiciu”. Sediul lor e inspirat de Star Trek și chiar dacă multe din decorațiunile pe care le vedeți în poze sunt făcute pentru hackaton, celelalte elemente sunt permanente, este un sediu creativ, dezvoltat pentru tinerii pasionați de IT.

Am tot citit despre noul standard de lucru în lumea IT: nu doar un spațiu de muncă creativ, dar și locuri de joacă sau de relaxare, ideea de a oferi bonus-uri pentru performanță, dar și focusul pe team-building, pe lucrul în echipă. De altfel Zitec are un mod special în care face ambele activități. Pentru bonusuri au o monedă internă, ZON-ul, care este câștigat prin muncă, dar care poate fi cheltuit pe vacanțe, electronice sau alte lucruri interesante. Zitec preferă dezvoltatorii software care lucrează în echipă și care se pot adapta rapid, nu super-vedetele care lucrează doar după propriile standarde.

0004

Zitec a ajuns anul acesta la 80 de angajați de la 50 anul trecut, iar foarte curând vor fi 100. Ca nivel de afaceri a atins anul trecut 1,4 milioane de euro, cu o creștere de 25%. Tendința se va păstra și în 2013, ei mizează pe 2 milioane de euro anul acesta. Cam 50% din venituri sunt din proiecte externe, restul fiind încasări din proiecte dezvoltate în România.

Pentru hackatonul de zilele trecute au fost înscrise multe proiecte interesante. De fapt, anul trecut, concursul a fost câștigat de „secretara virtuală”, o combinație dintre software, info-chioșc și camera integrată – Zecretary. Include tehnologie de recunoaștere facială, membrii echipei sunt recunoscuți imediat, știe de asemenea pe cine să anunțe dacă vine un curier, un candidat la interviu sau la o întâlnire programată. Le dă oamenilor SMS-uri sau mesaje pe Yahoo Messenger.

Anul acesta au fost înscrise 10 proiecte, care mai de care mai interesante. Am apreciat ideea Donate for a smile, un portal în care ONG-urile din țară să-și înscrie necesitățile și unde donatorii să poată trimite eficient lucrurile care le prisosesc spre fundații care chiar au nevoie de ele. Mobilizr ar fi o aplicație perfectă pentru cei care vor să salveze Roșia Montana… o aplicație smartphone care permite participanților la manifestații să se informeze rapid și să afle planurile jandarmilor.

Mai sunt și altele, le puteți vedea pe blogul lor. Proiectul câștigător în 2013, ShopAlyzer, este o unealtă dedicată magazinelor online, care permite o analiză tehnică și SEO a site-ului. Rezultatele sunt afișate grafic, pentru ca informația să fie cât mai vizibilă și pentru ca să observi mai bine ce are mai mare impact.

0013

Am ajuns la partea de concert – prima parte a revenit colegilor din Zitec, care au cântat mai multe melodii, iar în cea de-a doua parte a urcat pe scenă trupa Ad Hoc. Mi-a plăcut entuziasmul lor, mi-a plăcut sediul, mi-au plăcut ideile. Iată că putem avea și noi în România firme interesante în domeniul IT&C, care fac proiecte frumoase și pentru care este o plăcere să lucrezi.

Galerie foto