Am fost aseară la lansarea oficială în România a lui Huawei Mate 20 Pro. Din păcate la noi în țară nu vor veni oficial Huawei Mate 20 și Mate 20X, cele două versiuni interesante ale acestui model lansate recent la Londra. Probabil vor fi aduse de importatorii pe piața gri, dar nu beneficiați de service autorizat și rezolvarea garanțiilor, deci o achiziție va fi pe riscul fiecăruia.
Zachary Jianglinchao, noul country manager al Huawei Consumer Business Group Romania, a prezentat o scurtă istorie a brandului Huawei, a inovațiilor seriei Mate și câteva detalii privind Mate 20 Pro. Vă redau câteva idei pe scurt, pentru că sunt interesante.
- Huawei a fost fondată în 1987 în Shenzen, China. Atunci avea loc o reformă economică, iar regiunea a fost numită zonă economică specială. Din 1987 pînă în 2008, populația regiunii Sehnzen a crescut de la 30.000 de locuitori la 12 milioane de locuitori. Conform Wikipedia, astăzi sunt 20 de milioane de locuitori.
- Huawei oferă infrastructura de comunicare pentru 1/3 din populația lumii. Compania e activă în 170 de țări și are 180.000 de angajați la nivel global.
- Huawei este locul doi global ca vânzări de telefoane smartphone, deși au intrat pe acest segment abia în 2003. Au lansat primul smartphone în 2011.
- Huawei P20 Pro a fost primul smartphone cu o cameră foto triplă pe spate.
- Seria Huawei Mate a fost lansată în 2014, pe vremea când exista încă brandul Ascend.
- Anul 2015 a adus Huawei Mate S, primul lor model care a avut într-adevăr succes la public, fiind deosebit prin comparație cu tot ce se lansase anterior;
- Anul 2016 a adus primul Huawei Mate 8, cu dotări tehnice foarte bune, cu ecran mare, un adevărat phablet care a transformat seria asta în cel mai mare competitor al Galaxy Note;
- În același an, Mate 9 și Mate 9 Pro erau lansate în toamnă, devenind un succes aproape instant. A fost primul telefon care aducea încărcător de 22.5W, capabil de încărcare ultra-rapidă;
- Huawei Mate 9 aduce pentru prima dată și un smartphone Porsche Design care are mare succes deși este foarte scump;
- Anul 2017 aduce noua variantă Mate 10 și Huawei Mate 10 Pro, un smartphone flagship aproape complet;
- pe piața locală, Huawei a adus câteva premiere, spun reprezentanții companiei, de exemplu în 2016 Mate avea cel mai rapid senzor de amprente, apoi primul smartphone cu camera foto duală Leica, primul smartphone AI, apoi primul smartphone cu o cameră foto triplă.
- a urcat apoi pe scenă Călin Clej, la prima apariţie publică din postura de director de marketing al Huawei România, venit anul acesta de la Pepsi. El a explicat că trecem tot mai mult la funcționalitatea ghidată de Inteligența Artificială, nu se mai ține cont prea mult de funcțiile tradiționale ale dispozitivelor din acest segment (probabil de referă la telefonia clasică). Tehnologia AI va face diferența între dispozitive pe viitor, spune el.
- apoi a venit rândul lui Alex Neacșu, customer service manager, să prezinte specificațiile și avantajele acestui model. Nu mai revin asupra tuturor, doar vă spun câteva funcții pe care nu le-am discutat pe larg în review deși poate ar fi meritat.
- este primul smartphone cu încărcate pe 40W, Huawei Super Charge, în 30 de minute se încarcă 70%, lucru certificat de institutul german TUV. Cum spun ei, de 440 de ori mai rapid decât iPhone XS Max.
- oficialii Huawei au amintit multe funcții de securitate, menționez aici Private Space, un folder securizat care păstrează datele și dacă se face Factory Reset pe telefon.
- Mate 20 Pro include celebrul PC Mode sau Desktop Mode în care se conectează la un display mare, tastatură și mouse și devine un computer. De asemenea, dacă sună telefonul, nu trebuie să vă opriți din lucru, nu va afecta modul desktop. Pentru asta nu trebuie un dock, ci doar un cablu USB Type-C către HDMI. Nu am reușit încă să testez funcția asta.