Producătorul de electrocanice premium Miele și-a crescut vânzările anul trecut cu 65% pe piața din România, cifra de afaceri ajungând la 15,6 milioane de lei, conform oficialilor companiei. Vânzări bune pe piața locală au fost pe aspiratoare, mașini de spălat rufe și uscătoare, dar compania are speranțe mari legate de frigidere și cuptoare unde au produse interesante.

Loredana Butnaru, dirrector de vânzări Miele România
Loredana Butnaru, dirrector de vânzări Miele România

Clienții din România au început să aleagă electrocasnice care nu sunt neapărat cele mai avansate tehnologic, ci se uită la design și calitate. Deși produsele Miele sunt în medie de câteva ori mai scumpe decât cele ale competiției, vânzările au crescut. Dovadă că unii români sunt interesați să cheltuiască mai mulți bani, dar pentru produse germane cu o fiabilitate mai mare.

Creșterea vânzărilor din 2015 este dată și de deschiderea unor magazine noi la Sibiu, Târgu Mureș, dar și intrarea produselor Miele în eMag Marketplace, precum și la retailerii Flanco sau Altex.

Miele au câteva modele interesante din punct de vedere al tehnologiei. De exemplu, prima mașină de spălat vase care se deschide doar … ciocănind în ușă. Funcția Knock to Open va fi implementată și la alte dispozitive, trendul fiind să nu mai aibă mâner deloc. Miele WMV 960 este prima mașină de spălat cu Full Touch Control, de asemenea au un model de expresor cu detartrare automată, o chestie absolut necesară în România. Au și un cuptor special care îmbină gătirea cu abur și microunde, pentru rezultate mai interesante.

Întrebați despre tehnologiile smart, despre frigiderul cu acces la Internet sau aplicații care să controleze echipamentele electrocasice, oficialii Miele au apreciat însă că sunt interesați deocamdată de această zonă. Deocamdată focusul este pe calitatea și fiabilitatea produselor, iar pe viitor, tehnologiile smart vor fi introduse treptat. Cert este că nu vor concura producătorii din zona tehnologiei care fac și electrocasnice, ci deocamdată merg doar pe zona premium.

Am aflat cu ocazia asta și despre faptul că au o fabrică în România, cu câteva sute de angajați, care este o divizie complet separată de partea comercială. Ei produc anumite componente care sunt trimise în Germania pentru asamblare. O chestie foarte smart dacă mă întrebați pe mine. Mai jos, câteva imaginii din showroom-ul Miele.

Showroom-ul Miele din București s-a mutat din Otopeni în zona Piața Presei Libere, în clădirea City Gate, turnul sudic. Se vede de la distanță acolo.