Mobifest 2016, cel mai mare eveniment de mobile marketing, organizat de Evensys și Syscom, a început astăzi și continuă și pe parcursul zilei de mâine. Nu am reușit să ajung dimineață, dar am ajuns în cea de-a doua parte a zilei, plus că am urmărit hashtag-ul #mobifest16 și discuțiile de acolo.

mobifest 206 (10)

 

Am ajuns dupămasă la Sesiunea a treia, un pic “behind the scenes” cu Anca Ștefan de la L’Oreal, Niclae Drăgoi de la eSky, Florin Stoian de la Yellow Menu și Anamaria Marin de la Syscom, moderată de Maia Novolan, Syscom. Cei de la L’Oreal au prezentat o super-aplicație care permite pasionatelor de fashion să testeze diverse versiuni de make-up și să cumpere produse din aplicație. Au trimis spre eMag trafic din aplicație, cam 10% din traficul total în zona de produse, un număr de comenzi interesant. Cei de la eSky au făcut un rebranding după 10 ani de la lansare și au avut prima campanie serioasă pe Instagram din România. Am descoperit Yellow Menu, care spun că au o abordare nouă, cu focus pe calitate și o relație bună cu clienții, au propriile meniuri și livrare proprie, precum și aplicație în care poți plăti cu cardul și poți vedea pe hartă unde este mașina cu mâncarea. Syscom a avut o prezentare legată de importanța site-ului mobil pentru companii, noi știm asta cu toții, dar de pus în aplicare o face foarte puțină lume.

Studiu privind utilizarea smartphone

Cei de la iSense Solutions au prezentat dimineață la Mobifest 2016 un studiu legat de modul în care românii obișnuiesc să utilizeze smartphone-ul. Cei mai mulți români (89%) utilizează smartphone-ul în special acasă, iar momentul zilei în care aceste dispozitive sunt folosite cel mai mult este seara, când oamenii se întorc de la serviciu și se relaxează.

Potrivit studiului, alte locuri în care posesorii de smartphone folosesc acest dispozitiv sunt la serviciu (65%), în mijloacele de transport în comun (64%), pe drum (64%), în cafenele (58%), la restaurante (50%) și chiar la evenimente sociale/ petreceri (43%). Totuși, deși abonamentele și cartelele de telefonie care includ internet au devenit din ce în ce mai accesibile, 54% dintre utilizatorii de smartphone preferă să se conecteze la internet prin intermediul rețelelor wireless.

Numărul de activități diferite pe care utilizatorii le realizează pe smartphone cel puțin o dată pe zi a crescut de la 8 în 2014 la 9 în 2016. Cele mai comune utilizări ale telefonului, exceptând vorbitul şi trimisul sms-urilor, sunt accesarea site-urilor web (87% dintre deţinătorii de smartphone practică această activitate zilnic în 2016, faţă de 68% în 2014), a reţelelor sociale (85% în 2016 vs. 64% în 2014) şi a e-mailului (79% în 2016 vs. 65% în 2014).

Românii folosesc smartphone-ul pentru a vorbi pe chat, pentru a realiza şi edita poze, pentru a se juca sau pentru a asculta muzică. În ceea ce privește conținutul video, 82% dintre utilizatorii de smartphone urmăresc videoclipuri pe telefoanele lor. Dintre aceștia, 66% preferă să le vadă pe site-urile online, iar 55% prin diferite aplicaţii precum Youtube, Facebook, Instagram, 9GAG şi Snapchat. Cele mai urmărite sunt clipurile muzicale (77%), urmate de cele funny (73%) şi de tutoriale (47%). Studiul mai arată că românii obişnuiesc să folosească telefonul inteligent atunci când privesc la televizor (68%), manâncă singuri (60%), ascultă radio (54%), folosesc internetul pe PC/laptop/tablet (51%) sau când citesc o carte sau un ziar în format fizic (19%).

Mai mult, aceste medii îi pot determina să caute mai multe informații pe smartphone, cele mai convingătoare canale în acest sens fiind TV-ul (48% dintre utilizatorii de smartphone au căutat cel puțin o dată informații pe acest dispozitiv în urma vizionării unui lucru interesant la TV) şi internetul (46%).

Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions, special pentru Mobifest, pe un eșantion de 1.029 de respondenți.

Galerie foto