Evident că tehnologia a picat pe locul doi și la MWC 2022. Toată lumea discuta despre război. Erau proteste anti-război prin oraș. Era grupul de protestatari la poartă. Organizatorii au închis standul național al Rusiei în semn de protest. Dar erau firme rusești cu stand propriu.
Mobile World Congress 2022

Idei principale

  • se pare că există o efervescență specială în tech și în Barcelona în special. Niciun semn că lumea s-ar fi oprit din loc. Pandemia este vizibilă doar în faptul că toată lumea era vaccinată și s-a purtat masca peste tot. La un moment dat am băut o cafea și mi s-a spus să pun masca la loc că nu e zonă de băut cafea acolo. În fiecare zi s-au dat declarații că nu ai intrat în contact cu cineva bolnav sau nu ai simptome. E adevărat că se dau pe proprie răspundere, dar sunt convins că n-au fost iresponsabili pe-acolo. Barcelona experimenta fără măști pe stradă, vremea a fost însorită, contribuind la o plăcută senzație de libertate. Asta până intra prima notificare de la aplicațiile de știri și toți ne uitam să vedem ce grozăvie s-a mai întâmplat.
  • lansări masive nu au fost. Deși era plin de lume și a fost uneori chiar foarte aglomerat, nu au fost mari lansări. Companiile au prezentat în general produse deja cunoscute. Am să încerc să listez mai jos principalele lucruri de-acolo, sper să nu ratez ceva.
  • Samsung a prezentat un laptop nou: Galaxy Book 2 Pro 360. Arată mai bine și este mai bine dotat decât modelele anterioare. Și mai ușor, și mai subțire, dar și mai dotat. Din păcate nu ajunge oficial în România. Au prezentat la stand noile modele Galaxy S22, noile tablete Galaxy Tab S8 și o mulțime de alte produse deja lansate.
  • Huawei  nu a lipsit de la MWC 22. Ei acum se bucură că nu mai sunt în centrul atenției negative. Au lansat oficial o serie mare de produse: o stație de lucru, noi laptopuri și tablete, dar și dispozitive pentru rețea. Au reușit să lanseze și o tabletă convertibilă cu stylus care poate fi folosită și ca reader, dar și pe post de caiet de notițe pentru studenți. Totuși, nimic remarcabil, neașteptat sau inovator.
  • Xiaomi a prezentat la MWC noile modele din seria Redmi Note 11 care au ajuns deja în magazine. Au avut o lansare la stand care a inclus modelele Poco X4 Pro și Poco M4 Pro, care sunt de fapt aceleași telefoane Redmi Note 11 cu ușor branding de Poco.  Sunt modele bune, bine dotate, cu preț fair, dar totuși sunt modele similare. Au speriat lumea cu robotul lor de tip câine, care ar vrea să concureze Boston Dynamics. Are un preț cu mult mai mic, dar și autonomie cu mult mai slabă.
  • Oppo face pași mari spre statutul de jucător global. Integrarea cu OnePlus continuă, practic au avut același stand. Telefoanele Oppo sunt tot mai bune calitativ. Din punctul meu de vedere, Oppo Find X5 Pro îl cam lasă într-un con de umbră pe OnePlus 10 Pro. Are inclusiv tehnologia foto Hasselblad, care făcea diferența pentru OP10. Desigur, vom vedea la lansarea comercială și diferențe de preț. În general Oppo au terminale flagship foarte scumpe, în timp ce OnePlus este mai atent la prețurile Xiaomi.
  • Lenovo au transmis oficial că au lansat laptopuri la Mobile World Congress, dar compania nu a avut stand fizic acolo. Niciun produs nu a putut fi văzut de participanți.
  • Honor, fostul brand din grupul Huawei, acum jucător independent, a făcut furori cu un telefon nou. Seria Magic 4 include modelul de top Honor Magic 4 Pro, care arată impresionant la prima vedere, ca un Mate 30 Pro rafinat, adus în 2022. Are și multe tehnologii noi. De exemplu încărcare fără fir de 100 W. Dar modelul are un preț anunțat de vreo 1400 de euro. Are un afișaj OLED de 6,81 inch, o configurație de cameră triplă cu zoom digital de 100x și o baterie de 4500 mAh.
  • Realme, care este un brand în creștere pe zona de telefoane mobile, a prezentat oficial GT2 și GT2 Pro. Continuă foarte bine pe ideea de flagship accesibil. Au procesoare de top, au camere foto foarte bune, dotări decente și prețuri foarte competitive. Revin cu impresii ASAP.
  • Vodafone a prezentat la standul Mobile World Congress soluția pentru protecția pădurilor. Este botezată Smart Forest și este instalată într-o pădure în județul Covasna. Proiectul este realizat împreună cu startup-ul nonprofit Rainforest Connection. În pădure sunt o serie de echipamente mobile echipate cu senzori acustici care “ascultă” zgomotele din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise prin rețeaua Vodafone către o platformă aflată în cloud, dotată cu algoritmi de inteligență artificială care pot analiza sunetele din jur și pot identifica imediat sunete specifice tăierilor de copaci. Astfel, aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de camioane, sau altele va trimite în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să afle în timp real ce se întâmplă să asculte dacă este nevoie și să intervină prompt în caz că este detectată o activitate de exploatare forestieră.
  • Fisker a lansat la Mobile World Congress SUV-ul său complet electric Fisker Ocean pe piața europeană. Modelul Sport, cu cinci locuri, are o autonomie de 275 de mile ( 442 km – estimare WLTP). Are un preț de pornire în UK de 34.990 GBP (42.344 euro – inclusiv TVA, fără subvenții). Modelul superior Fisker Ocean Extreme parcurge 390 de mile (627 km – estimare WLTP) cu o singură încărcare. Dispune de AWD cu două motoare și are  trei moduri de condus și o serie de funcții de siguranță avansate.
  • HMD Global, compania care produce telefoane Nokia, a anunțat trei noi modele ieftine. Nokia C2 ediția a 2-a, Nokia C21 și Nokia C21 Plus sunt printre cele mai ieftine de până acum.
  • Qualcomm a anunțat noul modem Snapdragon X70 bazat pe inteligență artificială la Mobile World Congress. Se așteaptă ca modemul să ofere o experiență 5G îmbunătățită pentru dispozitive mobile și tablete. Chiar dacă Qualcomm nu a confirmat încă, modelul va fi probabil utilizat în viitorul chipset Snapdragon 8 Gen 2, care urmează să fie lansat în acest an.
  • am văzut la Barcelona și standul Vasco, cel mai interesant producător de dispozitive electronice de traducere, dicționare electronice, dispozitive mobile pentru călători, chiar și pentru forțele armate. Dispozitivele lor permit comunicarea în peste 70 de limbi, vorbite de mai bine de 90% din populația lumii. În perioada următoare testez Vasco Translator V4 pentru câteva săptămâni și am să revin cu un review complet.
  • ca standuri mari prezente la târg probabil Huawei avea cea mai mare prezență. Am văzut desigur standul Orange, axat pe 5G, standul Deutsche Telekom, dar și zonele Google pentru promovarea Android. Microsoft, Intel și IBM nu puteau lipsi de la târg. Au avut ZTE un stand destul de central și destul de mare, iar Mediatek era vizibil doar trecând prin halele Fira Gran Via. Era și micul stand românesc la care singura firmă relativ cunoscută mi s-a părut Allview. Totuși, nu știu cum de reprezintă ei țara noastră, pe ce merite.