Am văzut astăzi la evenimentul oficial Nokia modelul Lumia 1020, un super-smartphone pentru cei pasionați de fotografie. Votez cu două mâini pentru acest model, în ciuda faptului că nu-mi place Windows Phone. Știți ceva? Dacă vă place fotografia, cu siguranță vă va place Lumia 1020, cu tot cu gripul său special și faptul că se poate monta pe trepied. Veți îndrăgi setările manuale ca pe o cameră foto adevărată, chiar dacă sunt disponibile doar în aplicația specială (Camera Pro), nu în cea default. Iar imaginile realizate cu aparatul sunt excelente, am făcut primele teste – în lumină sau pe lumină slabă, ies foarte bine. Sunt entuziasmat de iPhone 5S, dar recunosc atunci când alt model face poze mai bune.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Telefonul a ieșit în evidență încă de la primele zvonuri, datorită senzorului de 1/1.5 inch (cam de 1,5 ori mai mare decât cel de la Z1 – 1/2.3 inch- și de două ori cât cel de la iPhone 5S – 1/3 inch). Tehnolgia era cunoscută de la Nokia 808 Pureview. Un terminal foarte bun la acea vreme, lansat înainte ca Microsoft să intre în schemă, dar care avea câteva probleme – design-ul greoi, specificațiile slabe – precum și platforma software Symbian învechită și fără aplicații. Nici cu setările de cameră nu stătea excelent, deși avea totuși mai multe moduri de fotografie comparat cu alte terminale. De altfel chiar și acum, una din problemele iPhone 5S este tocmai lipsa unei aplicații default serioase pentru fotografie. Camera din iOS6 era destul ok, acum ai trei opțiuni, nici măcar portret nu mai e, low-light nu există, a rămas doar HDR, bliț și panorama…

Nokia 1020 are de asemenea nevoie de o aplicație dedicată, dar există Nokia Camera Pro, făcută special pentru aceste terminale. Cred că are nevoie de internet, pentru că modelul pe care l-am testat azi nu lua opțiunile automat, când apeși pe Settings apărea doar “Waiting… Waiting”… nu avea net , cred că asta e problema. Am să verific când vine terminalul la teste. Dar demonstrația cu aplicația Camera Pro m-a convins. Poți controla fiecare detaliu. Poți face poze fără lumină. Stabilizarea optică este excelentă, lentilele sunt Carl Zeiss, e clar că face o treabă foarte bună.

Mi-a plăcut foarte-foarte mult camera grip, un accesoriu oficial Nokia – are baterie încorporată și face terminalul să pară o cameră foto adevărată – de fapt chiar este o cameră foto adevărată. Pentru orice pasionat de fotografie, mi se pare un model excelent. Într-adevăr, nu este un model consumer – nu este point and shoot ca iPhone(!).

Nokia 1020 Camera Grip
Nokia 1020 Camera Grip

Nokia Lumia 1020 are însă o problemă. Deși au promis un preț de 500 de euro, de fapt în magazin este 3.100 de lei la liber (eMAg, Profitshare). De fapt, este cam la același preț cu Nokia 808 Pureview, despre care toată lumea a spus că este prea scump. Pentru un iPhone 5S sau Galaxy S4, lumea plătește 3000 de lei, pentru modelul ăsta, nu știu.

Nokia 1020 vine la teste, abia aștept să ies cu el la fotografiat. Mâine seară vă scriu și despre iPhone 5S.

Galerie foto