Huawei România a organizat astăzi un eveniment online pe platforma Zoom în care făcut o serie de precizări privind acuzații care i se aduc și noul proiect de lege din România care se află încă în dezbatere publică.

CEO: mai bine închidem compania

CEO-ul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat oficial că nu vor fi oferite niciodată informații despre clienți niciunui guvern (slide mai jos). Este un angajament oficial al Huawei ca răspuns la acuzațiile americane. “Mai bine închidem compania decât să oferim informații vreunui guvern”, a declarat el. Pînă la ora actuală, nici compania, nici eu personal nu am primit solicitări de informații din partea guvernului. Legea privind securitatea națională nu are efect în afara granițelor Chinei, a mai adăugat oficialul companiei.

În cadrul conferinței, CEO-ul Huawei România  George Zhang a combătut o serie de informații care circulă în articolele privind Huawei. „Nicio organizație de stat nu deține acțiuni la Huawei. Fondatorul companiei deține doar 1% din acțiunile companiei. Restul acțiunilor sunt deținute de angajații Huawei”, a explicat George Zhang. Acționarii aleg un Consiliu al Reprezentaților cu 115 membri, iar aceștia ale Boardul Director și o comisie de supervizare care controlează activitatea.

Anual, aproximativ 5% din veniturile Huawei sunt alocate pentru securitate IT și nu a existat niciun singur incident de securitate cu dispozitivele companiei în 30 de ani de istorie. Peste 3.400 de companii au contracte de securitate cu Huawei. Aproape 15% din veniturile companiei sunt reinvestite în cercetare și dezvoltare. În total peste 72 de miliarde de euro în 10 ani.

Sumele primite preferențial de la guvernul chinez au totalizat 0.3% din veniturile Huawei. Aproape 75% dintre sumele pentru finanțare sunt de la bănci străine. Sistemul de taxe din China este similar pentru Huawei ca și pentru companiile IT americane prezente pe această piață.

Despre proiectul de lege din România

V-am scris recent că un proiect de lege este acum în dezbatere publică. Acesta pare făcut strict pentru a interzice Huawei și nu conține precizări clare privind furnizorii 5G.

Huawei consideră că este un proiect lansat pe fugă, în perioada de vacanță de vară, fără ca oficialii sau specialiștii telecom să fie la muncă. Consultarea va înceta pe 17 august, iar acest proiect va avea impact asupra întregii economii, în condiții deja complicate de pandemia globală. Industria telecom nu a fost deloc consultată.

Ar trebui ca un astfel de proeict să fie în consultare publică între o lună și două luni, iar specialiștii telecom ar trebui să explice situația și să discute opțiunile. De asemenea, potențiala lege încalcă dreptul la liberă concurență, discriminând astfel Huawei, spun oficialii companiei.
Dacă România va stabili un set clar de condiții care trebuie îndeplinite, Huawei va reuși să îndeplinească toate aceste cerințe tehnice, au mai precizat oficialii companiei.

Alte informații despre securitate

Legea chineză privind securitatea națională, citată de americani pentru a impune sancțiuni, nu poate obliga Huawei să instaleze aplicații backdoor. Legea nu are efecte în afara Chinei și se referă la situația internă, conform interpretării independente Ernst & Young și Clifford Chance.

Americanii, UK și Australia au legi similare privind securitatea. Atât Cloud Act în US, cât și Data Retention Investigatory Powers Act în UK permit instalarea de backdoors sau depășirea criptării datelor. De asmenea, Cloud Act se aplică și în afara frontierelor SUA.

Huawei a primit multiple certificări independente privind securitatea produselor. O parte dintre ele sunt 3GPP și ETSI Security Standard, apoi CC Certification, iar codul sursă pentru 5G a fost avizat pozitiv de centrul ERNW din Belgia.

Ce se întâmplă dacă trece legea

Pierderile industriei telecom ca rezultat al promulgării legii sunt estimate la 9 miliarde de euro. Lipsa competiției chineze va duce la creșterea prețurilor echipamentelor cu cel puțin 30%. Tarifele telecom pentru utilizatorii finali vor crește cu pînă la 300%.

Instalarea rețelelor 5G va întârzia cu 5 pînă la 10 ani datorită lipsei de echipamente. Acest lucru va deteriora competitivitatea pieței locale și va reduce investițiile străine. Locuri de muncă vor fi pierdute.

De asemenea, rețelele de telefonie mobilă vor experimenta întreruperi și servicii locale tot mai proaste.