Oficiali ai RCS RDS / Digi Mobil și Ericsson au prezentat azi planurile privind introducerea tehnologiei 5G în România. Am și filmat și o să încarc imaginile mai târziu.

Colaborarea dintre Digi și Ericsson fusese anunțată în noiembrie 2017.

Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS RDS, a prezentat istoria rețelelor mobile și a vorbitdespre Digi Mobil. Au lansat rețeaua 3G la început, apoi au trecut la 4G. Acum fac planurile pentru 5G și vor să mențină atât caracterul nelimitat al ofertelor, cât și prețurile bune.

Rețeaua 5G va permite interconectarea tuturor obiectelor smart, iar integrarea rețelei fixe și mobile permite creșterea performanțelor. Rețeaua de fibră optică RCS RDS a fost extinsă pentru o acoperire cât mai bună în România.
Sunt 5 milioane de case din România conectate la rețeaua de fibră. Mai multe case au fibră optică decât utilități…

Clienții adopta tot mai rapid noile tehnologii, spune Valentin Popoviciu. De aceea, crede că adopția 5G va fi mai rapidă decât la 4G.

Viteza 5G testată de Digi Mobil și Ericsson a atins 10Gbps, evident cu o platformă de testare. Creste mult video, generează 75% din trafic. Media globală de trafic de date va fi de 17GB in 2021/2023. În plus, fiecare utilizator devine creator de conținut, de video, poze și pe viitor și aplicații.

Serviciul de voce va fi îmbunătățit prin VoLte, VoWifi. Revoluția IoT va aduce 20 de miliarde de obiecte smart conectate la internet.

Internetul 5G va permite download de filme 4K în secunde, trafic dirijat automat, robotică, cloud computing.

La ora asta, Ericsson a semnat peste 40 de acorduri pentru tehnologia 5G. Compania estimează că pînă în 2023 cam 20% din populație va avea acoperire 5G.

Tehnologia 5G diferă de 4G prin spectrul utilizat, viteza fiind de 10 ori mai mare, dar și latența este de 10 ori mai mică, în plus, suport de 100 de ori mai multe echipamente.

Costul per conexiune va scădea, iar consumul de energie scade, iar acoperirea este mai bună.

Prezentarea a fost extrem de lungă,dar nu sunt mai multe informații concrete, doar ce se va putea face cu tehnologia 5G pe viitor. Inclusiv pe partea de gaming , experiențe imersive 360 de grade. Concluzia ar fi că Digi Mobil e pregătit de 5G și va investi pentru asta.

Ericsson are deja echipamentele necesare pentru a instala tehnologia 5G. În SUA cu Sprint și T-Mobile, Swisscom în Europa, de asemenea în Coreea de Sud există deja implementată 5G.

În România, tehnologia 5G va fi instalată prima oară în București, evident. Dar vor să ajungă cu ea peste tot, inclusiv în zonele rurale. Doar că nu știm cât de repede.

Tehnologia 5G va aduce în România afaceri potențiale de 3.3 miliarde de dolari, spun oficialii Ericsson.

În România urmează licitația pentru spectrul necesar 5G, iar aici este o discuție lungă. RCS RDS vrea o licitație organizată cât mai rapid, se pare că și autoritățile vor asta, pentru că vor intra bani la buget. RCS are spectrul de 3GHz deținut deja.

Operatorul nu a precizat ce investiții va face în rețeaua 5G. Oficialii RCS RDS spun că prețurile pentru licente trebuie să fie similare cu ceea ce s-a platit anterior. Cu cât prețul este mai bun, cu atât operatorii vor investi mai rapid.