Am fost astăzi la evenimentul oficial UPC în care au fost anunțate rezultatele oficiale pe 2015. Discuția era interesantă în contextul anunțului făcut în Olanda, dar deocamdată nu avem astfel de decizii în România. UPC este membru al Liberty Global, cea mai mare companie de comunicații prin cablu la nivel global. Dar competiția cu furnizorii de servicii wireless este tot mai acerbă.

 

0004

“Trimestrul patru din 2015 a fost extrem de bun pentru UPC, dacă ne uităm pe cifre am adăugat aproape 36.000 de clienți și aproape 90.000 de RGU (reveue generating units)”, a spus Robert Redeleanu, CEO UPC România. Compania a ajuns acum la 1,23 milioane de clienți și 2,12 milioane RGU, în creștere cu 10% față de anul anterior. De altfel și veniturile au crescut cu peste 9%, ajungând la 633 milioane de lei.

Eforturile din 2015 s-au concentrat pe extinderea ariei de acoperire, fiind acoperite zone cu peste 300.000 de case și tendința se va continua. S-au făcut și achiziții de jucători mai mici, iar tendințele astea se vor menține și pe anul curent. Operatorul a adăugat anul trecut 37.000 de clienți noi de televiziune, pe cablu și satelit. Televiziunea analog continuă să scadă, minus 5% anul trecut, clienții trec la serviciile digitale.

Serviciile de Internet continuă să fie un motor important pentru afacerile companiei, s-au adăugat anul trecut 55.000 de noi abonați Fiber Power. Sunt acum 488.800 de clienți de internet, peste 70% au abonamentele WiFi. Recent a fost lansat UPC Connect Box, care promite o experiență mai bună de WiFi acasă, sper să pot testa curând acest model nou.

Telefonia fixă continuă să crească, UPC are acum peste 400.000 de abonați de telefonie fixă.

În acest an UPC are în plan investiții de peste 50 de milioane de euro pentru lansarea de noi servicii digitale şi pentru extinderea şi creşterea capacitãţii reţelei. Această sumă nu include achizițiile, nu există stabilit un buget de achiziții, ci se vor face tranzacții pe baza ofertelor apărute, dacă acestea au sens.

Bogdan Bucurei, directorul de marketing al UPC România, a prezentat investițiile făcute de companie în rețea și a vorbit despre Connect Box, modem-ul care oferă acces la serviciile de 500Mpbs în zona de acoperire. Vine cu standardul WiFi ac, folosește simultan două frecvențe, iar routerul include tehnologia Airtime Fairness, care permite optimizarea conexiunii pentru dispozitivul pe care îl folosești, indiferent de zona din casă în care te afli. Dezvoltarea continuă în 2016 cu zona de divertisment, vor fi oferite servicii noi de video on demand, prin soluția Horizon care are și aplicație mobilă disponibilă clienților UPC. Sunt curios dacă ei vor avea mai multe filme decât cele deja disponibile pe Seenow și celelalte site-uri existente. Urmează să vedem în cursul acestui an.