România face azi primii pași concreți pentru implementarea tehnologiei 5G, autoritatea în domeniu anunță strategia de viitor, licitația pentru spectru și datele la care vom avea 5G funcțional.

Încă din start, ANCOM consideră 5G motorul următoarei revoluții industriale. Și operatorii telecom consideră că tehnologia va fi folosită mai mult pentru aplicații Internet of Things decât pentru comunicatii mobile. Însă mai multe detalii aflăm pe parcursul acestui eveniment.

Se estimează că în 2023 vor fi deja 1 miliard de utilizatori 5G, iar beneficiile pentru economie vor fi de sute de miliarde de euro. Pentru România, Comisa Europeană estimează impactul economic la 4.7 miliarde de euro, se vor crea în acest fel peste 250.000 de locuri de muncă noi. Deși în alte țări se estimează ca foarte multe locuri de muncă vor dispărea din cauza automatizărilor.

În august 2018 cam 94% din gospodăriile din România aveau acoperire 4G. Viteza 5G este de cel puțin zece ori mai mare decât 4G și de asemenea latența este de zece ori mai mică. Va duce la creșterea productivității în toate domeniile.

Tehnologia 5G va presupune investiți masive din partea operatorilor. UE estimează suma la 58 de miliarde de euro, iar în România investițiile vor fi de 2 miliarde de euro. Asta fără costul de licență spune ANCOM. Astea sunt investiții pînă în 2023. Iar studiul arată că și profiturile sunt pe măsură.

România va lansa serviciile 5G în 2020. Marile orașe vor avea servicii comerciale 5G. În 2019 va avea loc suplimentarea resurselor radio necesare. Prin licitația de spectru de anul viitor se vor disponibiliza 605 Mhz pentru implementarea noilor tehnologii 5G în România. În acest moment, operatorii de comunicații din România folosesc un total de 770 Mhz dar, pentru furnizarea de viteze de până la 20 de ori mai mari decât cele în 4G, este necesar mai mult spectru.

Vor fi măsuri de sprijin și facilități pentru operatorii telecom care vor instala 5G în funcție de administrațiile locale. Orașele vor concura pentru a introduce primele tehnologia 5G. Pînă în 2025 vor fi servicii în toate orașele, pe drumuri, aeroporturi, porturi, parcuri industriale.

Instituțiile trebuie să elibereze spectrul, să reducă birocrația și să colaboreze la dezvoltarea scenariilor de utilizare 5G. E nevoie de infrastructură nouă, cu aprobări rapide, cu costuri echilibrate pentru operatori. Cu regimul actual de construcții nu se va putea obține implementarea 5G.

La operator avizele pentru o antenă durează extrem de mult, iar costurile și condițiile depind de autoritățile locale fără condiții fair play. Cadrul legislativ trebuie modificat, unele elemente din legea infrastructurii la momentul actual pot bloca trecerea la 5G.

Vor fi realizate 7 proiecte regionale pentru a studia beneficiile tehnologiei și posibilitățile de maximizare a acestora.

Licitația pentru spectru va fi anul viitor, cât mai repede posibil, nu avem azi un termen oficial.

Strategia ANCOM este în consultare pentru 30 de zile și așteaptă de la industria telecom propuneri pentru un proiect cât mai coerent.

Date despre piață

Conform datelor statistice preliminare analizate de ANCOM, în ceea ce privește telefonia mobilă, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori, iar rată de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %. În primul semestru al acestui an, românii au vorbit 33,2 miliarde minute (cu 3% mai puțin decât în semestrul anterior) și au trimis 6,8 miliarde SMS-uri (cu 12,5% mai puțin decât în perioadă anterioară). Aceeași tendința a fost înregistrată și de comunicațiile de tip MMS – scădere de 12% și de traficul video 3G (-0,8%).