Am pus aici top 10 sfaturi pentru start-up-uri și companii interesate în inovație. Sunt preluate de la profesioniști care au participat azi la Ziua Inovației, în cadrul Zilelor Biz. Am trecut pe-acolo să văd prieteni vechi și am rămas cu câteva idei interesante.

Top 10 sfaturi pentru start-up-uri și companii interesate în inovație

  • evenimentul a început cu o prezentare a lui Paul J.R. Renaud, coach și scriitor, specializat în dezvoltarea afacerilor. Ideea prezentării lui poate fi rezumată astfel: Înainte de a începe treaba trebuie subliniat și cântărit bine cui servește proiectul, start-up-ul, direcția aleasă. Dacă servește oamenilor, aduce un bine în viața lor, atunci va avea succes. Dacă servește fondatorilor, nu e garantat că va funcționa.
  • Vlad Măcelaru, ex-ClarK, a vorbit despre eșecul lor: fiecare am învățat și am mers mai departe. Vlad s-a dus în sectorul public, unde speră că va contribui decisiv la digitalizarea României.
  • Francesco Giovane, Endava, a explicat cum reușește compania lor să stimuleze inovația. Există un forum intern unde se reunesc angajații interesați de inovații. Fiecare poate veni cu proiecte, idei sau propuneri. Iar cele care sunt recunoscute ca interesante primesc sprijin, care poate merge inclusiv până la finanțare sau lansarea pe piață.
  • Andreea Porojan – Raiffeisen Bank, a vorbit despre provocările aduse de fintech-uri. De adaptarea băncilor la fenomenul fintech și suportul acordat acestora. Ea a vorbit și despre sustenabilitate, care nu este o modă. Este o schimbare de mentalitate pe care antreprenorii trebuie să o facă.
  • Alexandru Tănasă, consultant al Arggo, a menționat 4 pași în procesul de transformare digitală. Întâi, strategia de business. Apoi, schimbarea de paradigmă. Trebuie să lucrezi diferit, să comunici diferit, să gândești diferit. E foarte importantă comunicarea, pe acest subiect, cu colegii, aceștia putând fi promotori și susținători. În al treilea rând analiza proceselor de business. Diagramele de proces arată ce se întâmplă în funcție de situație. ”Trebuie să avem în vedere două lucruri: maturitatea proceselor și volumul proceselor. Lipsa volumelor nu impune și nu realizează tehnologizarea proceselor”, precizează Alexandru Tănasă. Și patru, tehnologiile care vor fi folosite.
  • l-am urmărit și pe Mihai Petrov, CISO Carrefour România. Una din provocările de care se lovește organizația în procesul de digitalizare este că doar 20% dintre angajații Carrefour, la nivel global, folosesc tehnologia zi de zi. „Ambiția noastră este ca în următorii ani să inițiem toți angajații în tehnologie. Un pas concret pe care l-am luat în această direcție este implementarea Workplace by Meta care are ca rol conectarea angajaților. Se creează un spirit de comunitate, dar cel mai important este că se creează un obicei de a folosi tehnologia”, a mai adăugat Mihai Petrov.
  • Edenred Romania a lansat o platformă BIZTRO Club, care le oferă afacerilor antreprenoriale și companiilor mici și mijlocii acces gratuit la resurse și informații practice pentru înființarea și dezvoltarea afacerii și pentru starea de bine a angajaților.
  • După Inovație urmează Management. Mâine, atât online cât și offline, Ziua de Management în cadrul maratonului Zilele Biz.