Sony lanseaza azi Alpha 99, Nex 6 și Nex 5R despre care v-am scris de la IFA. Trei directii de dezvoltare Sony: mobile (smartphone și tablete), zona de gaming și cea de imagine. Piata locală de camere foto a crescut cu 25% în ultimul an, aparatele cu obiective inter-schimbabile au avut vânzări duble, iar cele mirrorless au crescut de trei ori.

 

Sony Alpha 99, Nex 6 și Nex 5R
Sony Alpha 99, Nex 6 și Nex 5R

De-asta marii producători de camere foto sunt tot mai activi în România.

Fotograful Dinu Lazăr ne spune primele impresii după testarea noilor aparate, NEX 6 are tehnologie foarte bună, face fotografii clare inclusiv la ISO 12.600. Focumsul este mai rapid, iar acum vine cu ecran tactil din care se pot controla toate funcțiile. Dar are și butoanele necesare pentru o experiență clasică.

Sony Alpha 99 este o cameră foto nouă, nu doar un update, senzorul Full Frame este mai mare, tehnologiile de imagine sunt diferite, procesorul de imagine este nou, reducerea zgomotului se face automat. Este primul sistem de Autofocus cu doi senzori, plus funcție de adâncime. Se pare că și la Nex 6 și la Alpha 99 vizorul este un element foarte bine dezvoltat, poți vedea și imaginea făcută fără să iei aparatul de la ochi.

Nex 5R este mai mic și mai ușor decât Nex 5N, are suport pentru bliț, are un ecran mai mobil. Alpha 99 va fi în magazine în noiembrie la 2800 de euro. Nex 6 va fi lansat comercial tot în noiembrie, la un preț de 950 de euro, iar Nex 5R vine luna asta la un preț de 750 de euro.

Urmează să testăm camerele foto, revin cu impresii pe seară.

Sony Nex 6
Sony Nex 6

Sony Nex 6 – primele impresii

Sunt fan Nex, am spus-o celor de la Sony și v-o spun și vouă. Dacă n-aș avea o cameră foto atât de bună, mi-aș lua un Nex 🙂 Oricum, este pe listă, pentru că se descurcă atât de bine pentru un aparat atât de ușor și de compact. Tocmai bun de luat oriunde. Sony Nex 6 este și mai mic, dar și mai compact decât versiunile anterioare (Nex-3). De asemenea mi s-a părut foarte rapid, are culorile bune. Sigur, abia aștept să văd pozele făcute cu el. Să sperăm că le vom mai vedea vreodată 🙂

Sony Alpha 99

Sony Alpha 99 este o adevărată uzină foto și mi-e tare greu mie, ca neprofesionist, să-mi dau cu părerea despre el. Fiind Full Frame părea într-adevăr destul de mare, plus că are o mulțime de butoane și rotițe, dar am reușit să-i dau de cap. Cineva a vrut să facă mișto de bloggeri și scosese autofocusul (sau poate a pozat el pe manual, nu știu). Cert e că cineva înaintea mea spunea că i-au ieșit pozele aiurea. Meniul a fost suficient de intuitiv să rezolv problema. Iar imaginile păreau impecabile comparat cu Nex 6. Dar, repet, rămâne să le vedem pe PC, pentru că ecranele OLED își fac treaba foarte bine și pot face orice poză șteasă să pară o capodoperă.

Sony Alpha 99
Sony Alpha 99

Sony Alpha 99 este fix pentru profesioniști și cei care chiar visează la o carieră în foto, nu este pentru amatori. De altfel și prețul este extrem. Dar vor fi oameni care cumpără și pe baza prețului mare…

Evenimentul de lansare

Sony au creat deja o tradiție interesantă pentru lansările camerelor foto Sony. Anul trecut am fost într-o locație foarte mișto lângă Ploiești, anul acesta la o herghelie superbă (revin cu detalii) și am avut parte de un spectacol interesant. Am pus camerele la treabă, dar pozele nu le avem încă, din păcate. Ar fi trebuit să folosească și ei SD-uri pentru test și să ni le lase la finalul testului. Pentru că mai am niște carduri Sony pe-acasă, inutilizabile 😉 În fine, vă las cu imaginile (făcute cu Nikon D5100).