Cei de la ASE au dat azi publicității un studiu privind comerțul online din România în 2017, cu cifre interesante. Stan destul de slab și la acest capitol comparat cu țările europene.
Anul trecut în România au existat 7,36 milioane de utilizatori care au făcut în medie 8,7 achiziții de fiecare. Vânzările prin e-commerce au totalizat anul trecut 2,8 miliarde de euro, o creștere față de 2,05 miliarde de euro în 2016. Ponderea din PIB a fost de 1.5%, în creștere de asemenea.
Ponderea e-commerce din încasările realizate de firmele de curierat ajunge la 35-40% din cifra de afaceri pe 2017. Impactul asupra bugetului de stat este de asemenea pozitiv, sectorul a generat 17,2 milioane de euro, in contributii de la angajați, angajatori și impozit pe profit.
Studiile arată că toată concurența pe prețuri din online limitează efectele inflației, fiind astfel benefic pentru economie. Dincolo de preț, există o varietate de produse care sunt disponibile, eMag listează online 2 milioane de produse, Carrefour circa 50.000 ,Media Galaxy cam 18.000.
Există și o comparație între salariile din magazinele online de comerț și cele offline, productivitatea per angajat și diverse estimări privind eficiența economică.
Are și o componentă de mediu, comerțul online permițând salvarea 136 de milioane de euro care s-ar fi cheltuit dacă toate aceste vânzări erau offline, iar oamenii mergeau cu mașina lor la cumpărături. Plus spatii, chirii și alte costuri legate de magazinele mari.
În România, comerțul online rămâne însă slab dezvoltat, suntem chiar pe ultimul loc în privința raportului dintre consumatorii online și numărul total de utilizatori de internet. Sub nivelul Bulgariei, Cipru, Croația sau Grecia.
Concluziile sunt pozitive pentru utilizator, pentru antreprenori, pentru companiile din domeniu, dar și pentru economie în general, pentru stat.
Studiul realizat de ASE are 130 de pagini și am urmărit destul de putine cifre concrete. Cei interesați pot afla direct de la sursă această cercetare, va fi pe site-ul ASE de mâine, 8 mai 2018, in secțiunea dedicată cercetărilor.