Astăzi am fost la conferința Connecting for Good organizată de Fundația Vodafone România și vă povestesc despre câteva proiecte IT care au transformat viața românilor și chiar au salvat vieți. 

Ravinder Tekkar, CEO Vodafone Romania

Tehnologia ne poate ajuta să facem viața oamenilor mai bună, iar pentru unii reprezintă chiar șansa la viață. Motto-ul Fundației Vodafone România este:”E normal să facem bine„.

De când au implicat tehnologia în proiectele sociale au realizat pînă acum 48 de proiecte, din care 10 cu ajutorul soluției de telemedicină. Cel mai recent proiect, pe care vi-l prezint mai jos se derulează la secția de nou-născuți de la spitalul din Constanța, una care nu a fost renovată din anul 1966. Este  secția cu cea mai mare rată a mortalității, peste 12%, în condițiile în care media pe România este de circa 8%, iar în Europa scade la circa 3%.  Anul viitor în martie va fi gata, cu tot cu renovare și echipamente de telemedicină. Bugetul total va fi de peste 1 milion de euro, fundațiile partenere au adunat aproape 300.000 de euro, iar Fundația Vodafone va dubla suma.


Să vedeți clipul, este tipic pentru situația din Sănătate din România, dar iată că putem face ceva pentru a schimba această situație. Puteți și voi să donați, cei 2% din impozite, cei 20% din taxele de pe firmă, puteți dona prin SMS, la 8845.

Mihaela Vlăiculescu de la asociația Sprijin pentru Diabet a povestit despre proiectul pentru copiii cu diabet insulino-dependent (click pentru detalii). Apoi, Irina-Margareta Nistor, președintele onorific al Fundației Vodafone România, a povestit înainte de pauză despre proiectele realizate și faptul că se înmulțesc de la an la an. În partea a doua a evenimentului, Gabriela Achichăi, președintele Fundației de Sprijin Comunitar, a povestit despre cum tehnologia poate ajuta mediul rural din România. Mugurel Mărgărit-Enescu de la Fundația Principesa Margareta a României a vorbit despre Telefonul vârstnicului, un alt proiect susținut de Fundația Vodafone România. Pe măsură ce crește numărului persoanelor de vârsta a treia din România, lipsește un proiect în care ei să fie implicați în viața socială. Se simt afectați de singurătate, de lipsa unei activități sau de implicare. Oameni din țară la care nu se poate ajunge. Așa a luat naștere proiectul Telefonul vârstnicilor. Majoritatea nu au internet, dar au nevoie de informare și consiliere, îndrumare spre grupuri, instituții, organizații, oferă suport moral și emoțional, încurajarea lor care voluntariat și implicarea în diverse proiecte. Cam 2500 de oameni au sunat pînă acum, 37% bărbați și 63% femei, mulți din București, dar și din țară. Și rural și urban, repartizat destul de echilibrat.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Gabriela Achichăi, președintele Fundației de Sprijin Comunitar, a povestit despre cum tehnologia poate ajuta mediul rural din România (click pentru detalii).

CEO-ul Vodafone România, Ravinder Takkar (foto), spune că tehnologia are un impact mult mai mare asupra societății privind dincolo de comunicare și telefonie. Tehnologia schimbă vieți și poate salva vieți, este un factor de schimbare socială. Creează oportunități pentru cei din mediul rural, cei care nu au acces la multe lucruri, educație, sănătate, suport. Procesul de selectare a proiectelor susținute de Fundația Vodafone România a fost foarte lung. Au fost 150 de aplicații depuse de către ONG-uri, iar apoi 40 au fost selectate. A avut parte de feedback și mentorat, iar după ce s-au pus la punct astfel încât să fie sustenabile pe termen lung, 10 vor fi alese pentru susținere în următorul an.

Câștigătorii de anul acesta sunt Asociația Help Autism – cu un proiect de conectare a copiilor care suferă de aceasta boală, Asociația Smiling Faces- cu un proiect pentru cei care au probleme de auz, Fundația de Sprijin Comunitar cu Click Save, Asociația de Sprijin pentru Diabet, fundația de Ajutor Medical Profilaxis, HOSPICE Casa Speranței și proiectul fundației Principesa Margareta – telefonul vârstnicilor. Vor primi în total finanțări in valoare de 600.000 de euro.