Reprezentanți ai industriei telecom reunind specialiști ai operatorilor de telefonie și ai producătorilor de echipamente 5G, au lansat un apel public pentru reglementarea spectrului de frecvențe 6GHz pentru a fi folosit la extinderea rețelelor 5G.
GSMA Nokia Ericsson Huawei ZTE

În cadrul unui eveniment online găzduit de GSMA, Nokia, Ericsson, Huawei și ZTE, reprezentanți industriei telecom, de la operatori, dar și mari producătorii de echipamente au prezentat diversele scenarii disponibile la ora actuală pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.

Din 2016 s-au făcut diverse teste cu tehnologiile 5G pentru a se asigura că funcționează similar, a explicat Xu Fei, de la Academia de Telecomunicații din China. Au fost testate benzile 2.6-4.9 GHz, apoi au trecut la 2.475-27.5 GHz, iar în prezent au găsit spectrul de 6GHz ca soluție intermediară. Până în prezent acesta a trecut testele de acoperire, capacitate de transfer a datelor, dar și coexistența cu servicii radio deja funcționale fără probleme de interferență.

Banda de 6GHz permite o acoperire mai bună a serviciilor broadband mobile, se propagă semnalul mai bine. Ea poate oferi o capacitate mai mare de transport a datelor. Această bandă va putea fi folosită pentru Internet mobil, inclusiv scenarii industriale.

Vorbind în numele Ericsson, Nokia, Huawei și ZTE, Erika Tejedor a declarat că analiza comparativă între spectrele de 3.5GHz și 6 GHz, arată că benzile 3.400-3.800 MHz nu sunt suficiente pe termen mai lung. Diferențele de acoperire sunt foarte mici între 3.5 și 6 GHz, deci noul spectru va oferi o acoperire comparabilă și o putere a semnalului foarte bună. Iar spectrul nou va fi folosit pentru lărgirea capacităților broadband 5G.

Tehnologia 5G va coexista cu serviciile broadband pe fibră optică. Acoperirea pe distanțe foarte mari va fi pe fibră, iar local pe 5G. La ora actuală, 5G funcționează pe 3.3-4.2 GHz și apoi 4.4-5GHz, însă pe măsură ce crește numărul de utilizatori acest spectru va fi tot mai aglomerat. Soluția 5G pe 6GHz poate ajuta în special zonele rurale unde nu există fibră optică să beneficieze de viteze mari de download și upload acasă (FWA – fixed wireless access).

Autoritățile trebuie să reglementeze spectrul

Trebuie licențiat spectrul și verificate echipamentele pentru a permite roamingul între țări. Pentru că dacă autoritatea nu ia în calcul benzile de frecvență, semnalul se poate pierde când treceți dintr-o țară în alta. De asemenea, spectrul nu trebuie accesat de dispozitive neautorizate.

Pentru a extinde 5G în mod accesibil financiar este nevoie de 6.425-7.125 MHz, a explicat Ross Bateson, din partea asociației operatorilor telecom (GMSA). Cererea este în creștere pentru serviciile de date, există probleme de conectivitate și capacitate. Acestea se vor agrava pe măsură ce apar scenariile noi: smart cities, transport automatizat și alte servicii IoT. Iar cea mai bună soluție este utilziarea spectrului 6.425-7.125 Mhz. Autoritățile europene ar trebui să ofere o soluție de licențiere pentru acest spectru.
S-a discutat problema și de către autoritățile chineze. Au instalat până acum 700 de milioane de stații 5G și sunt activi 180 de milioane de utilizatori în China, a explicat Zeng Fansheng, respeonsabilă cu reglementarea în ministerul tehnologiei din China (MIIT).

Până la ora actuală, autoritatea chineză a alocat pentru 5G spectrul de la 3.300 MHz pînă la 4.960 MHz. Acum se consideră că de la 6 la 86GHz va fi extinderea ulterioară pentru tehnologia 5G. De la 24 la 86 GHz sunt acele frecvențe milimeter-band.

De asemenea, am aflat că există acum pe piață 181 de modele de telefoane 5G care au fost autorizate pentru comercializare. Ceea ce încearcă acum producătorii de echipamente este să fie utilizate standarde internaționale pentru 5G și nu tehnologii diferite.