Am avut ocazia să teste Evolio M5 Pro, un smartphone Android accesibil care își face foarte bine treaba. Este printre cele mai accesibile modele cu Android 6.0, prețul său oficial este de 399 lei. Nu recomand pentru toată lumea dispozitive cu prețul cel mai mic, dar pentru anumite categorii de utilizatori aceste modele sunt exact ceea ce trebuie.

Pro și contra Evolio M5 Pro

Mi-a plăcut la acest model:
– se mișcă bine în ciuda prețului mic;
– ecran bun;
– autonomie bună;
– dual-SIM și slot de card;
– cameră foto ok;
– M5Pro este testat și ceritificat Google;

Rămâne de discutat:
– nu este potrivit pentru utilizatorii mai avansați

ads

Experiența cu Evolio M5 Pro

Terminalul abia a fost lansat oficial, dar a ajuns la mine rapid. O să testez de asemenea Evolio M6 cât de curând. Este un Android din categoria terminale foarte ieftine. Eu personal nu recomand modelele de 100-200-300 de lei, dar am avut ocazia să testez acest model de 400 de lei și consider că are două mari categorii de utilizatori. Dacă nu chiar trei.

În primul rând, dacă luați primul sau al doilea telefon pentru copii, este o alegere perfectă. Iei așa ceva pentru că ai nevoie să poți vorbi cu cel mic când iese de la școală sau când termină antrenamentul, ora de engleză sau altă activitate de gen. În al doilea rând pentru a putea avea telefonul lui pe care să se joace, nu pe al părintelui. Dacă copilul este încă mic nu are rost să luați un telefon scump, nici să îi dați vreun smartphone bun rămas de la părinte. În foarte multe cazuri copilul scapă telefonul pe jos, îl bagă în apă, poate să îl uite în excursie și așa mai departe. Iar dacă telefonul este scump, poate reprezenta o problemă și un subiect de scandal în familie. Luați-i ceva simplu.

În al doilea rând, este un telefon ok pentru cei mai în vârstă, pentru bunici, dar nu cei la primul smartphone, dar cei care vor un telefon ok, fără bani mulți. Dacă e primul smartphone, trebuie să stați mereu să-i ajutați să se descurce, ceea ce s-ar putea dovedi enervant uneori. Dar dacă au avut alt telefon smart mai vechi, gen Lumia sau terminale Android din primele generații, acest model este o actualizare de succes, fără bani mulți.

Mai sunt și alte categorii de utilizatori, unii care dorect un telefon ieftin, acum, dar care să funcționeze ok. Pe parcursul testului nu am avut nicio problemă tehnică cu acest model, dar nu am testat funcționalitățile dual-SIM.

Telefonul are un design clasic, cu carcasa din plastic negru și butoane la baza ecranului, plus Power și Volume pe laterală. Telefonul are o grosime de doar 8 mm și cântărește 128 grame, fiind .Camera foto de pe spate este de 5 megapixeli, iar cea frontală de 2 mgapixeli. Am făcut și niște poze demo, sunt mai jos. Procesorul este Mediatek MTK6580, quad-core la 1.3 GHz, are 1GB de RAM, 8GB de stocare internă și slot de carduri de memorie.

Ecranul de 5 inch (960×540 pixeli) este cu tehnologie IPS, oferă un contrast și o luminozitate bună. Display-ul este vizibil chiar și în lumină solară și are marginile înguste. Bateria integrată este de 2.000 mAh, iar Android 6.0 Marshmallow vine cu o interfață simplă, fără modificări esențiale.

Performanțe hardware

Am rulat pe telefon testele de performanță obișnuite. Nu cred că scorurile sunt nemaipomenit de importante, cât faptul că poate rula aplicații intensive fără să se blocheze, deși costă 400 de lei. Din cele patru teste rulate, terminalul s-a descurcat ok, chiar și cu cel realizat pentru jocuri video. Desigur, nu a avut scoruri mari, nu este un telefon de performanță. Dar nici nu s-a blocat, nu s-a restartat și nici nu s-a încins, ceea ce consider că este foarte bine pentru un astfel de telefon.

Camera foto

Deși are o cameră foto de 5 megapixeli, aceasta se descurcă destul de ok în situații normale. Pentru fotografiile de familie și de călătorie, la modul general, este destul de ok. Am avut ocazia să testez camera foto, iar imaginile sunt ok. Nu face focus extraordinar de bine, de aceea aveți nevoie fie de un trepied, fie de un alt accesoriu de stabilizare optică. Dar ies destul de ok și din mână, fără să fie nemaipomenite.

Click pe imagini pentru mărire.

Concluzii

Evolio M5 Pro este un smartphone cu dotări medii, dar cu un preț de 400 de lei. La un astfel de preț își face treaba foarte bine este bun pentru două categorii de utilizatori. Atunci când luați primul telefon pentru copii, este mai bine să aibă un terminal ieftin, care funcționează ok. Și pentru cei în vârstă, dacă au mai avut telefon smart, este un cadou perfect fără să spargeți pușculița sau vreo bancă.

Galerie foto