Deși sancțiunile contra Huawei au fost prelungite și sunt semne de întrebare privind lansarea Mate 40 din cauza procesoarelor, există și evoluții pozitive. Astăzi două informații oficiale: Departamentul Comerț al SUA a permis firmelor americane să colaboreze cu Huawei la standardele 5G, iar vânzările Huawei au fost record în aprilie.

Colaborare cu Huawei pentru 5G

Departamentul de Stat pentru Comerț al SUA a dat un semnal pozitiv pentru compania chineză, anunțând că firmele americane pot colabora cu Huawei pentru a seta standardele 5G. A doua zi după anunț, șeful Departamentului a făcut niște precizări, conform cărora nu absolvă Huawei de acuzații, dar trebuie să colaboreze cu ei pentru ca 5G să funcționeze la fel peste tot în lume.

Dacă interdicția de colaborare cu Huawei ar fi fost păstrată, companiile americane nu puteau deloc să discute despre 5G, iar implementările ar fi urmat cursuri diferite. Acest lucru ar fi afectat utilizatorii din toată lumea, cei care călătoresc și în Asia și în SUA și în Europa. Apropo, deocamdată Europa nu are o decizie clară privind Huawei și 5G, în contextul la care licitația pentru spectru de la noi este spre finalul acestui an. Probabil fiecare țară va face cum o taie capul sau vor urma exemplele din Germania, Franța și alte țări europene. Revin pe tema asta.

Inginerii americani și angajații din telecom nu puteau nici măcar să discute despre 5G cu Huawei până acum. Deci semnalul este oricum pozitiv pentru compania chineză.

Vânzări record pentru Huawei

Pe lângă evoluțiile legate de 5G, Huawei primește vești foarte bune și pe zona de vânzări telefoane. În luna aprilie, Huawei a urcat pe locul unu mondial. Desigur, firma de analiză Counterpoint Research nu este la fel de credibilă precum IDC sau Gartner. Urmează să vedem dacă rapoartele lor vor confirma această informație sau nu. Este adevărat și faptul că Samsung a avut un trimestru marcat de o închidere temporară a fabricii din cauza Covid-19 și diverse întârzieri în lansările de produse.

Huawei ar fi befeciat de redeschiderea economiei în China după pandemie. La ei s-a redeschis totul prin aprilie, inclusiv magazinele. Începutul de an adusese în China un val de renunțări la abonamentele telecom. Este foarte posibil ca revenirea la muncă și redeschiderea magazinelor să fi adus un val optimist de vânzări, plus că pe online au fost de asemenea comenzi foarte multe. Este extrem de greu să reziști în carantină fără telefon, laptop, tabletă, televizor.

Oricum, cifrele arată și faptul că interdicția SUA nu a contat prea mult în ochii publicului, care alege Huawei chiar și fără aplicații.