Am fost în Germania, la Aachen, să văd fabrica viitorului: automatizată cu roboți care comunică prin 5G. Este o fabrică care produce mașini electrice. Rețeaua este asigurată de Vodafone, care a fost primul operator care a lansat serviciile 5G în Germania, iar mașinile E.Go sunt deja în drum spre primii cumpărători.



Compania germană e.Go este un start-up, un proiect al lui Gunther Schuh, rector la Aachen University. El fondat inițial Streetscooter, pe ideea realizării de trotinete electrice, apoi a lansat e.Go care produce mașini electice, focusul fiind pe mobilitatea în oraș. E.Go Life cea mai ieftină mașină electrică compactă, prețul fiind de circa 17.000 de euro. Totuși are 4 locuri și ceva spațiu pentru bagaje, iar autonomia este de 185 de kilometri, viteza maximă fiind de 151 de kilometri pe oră. Este pentru mers zilnic la locul de muncă și ceva shopping de week-end și cam atât.

Fabrica de la Aachen este automatizată, iar roboții și dispozitivele de asamblare sunt conectate prin rețeaua 5G Vodafone, cu echipamente Ericsson. Astfel compania poate ajunge la o producție de 15.000 de mașini electrice anul viitor. Ei au gândit și un cart electric pentru pasionați, precum și un microbuz electric e.GO Mover pentru 15 persoane.

Fabrica are la ora actuală circa 8.500 de metri pătrați, iar 36 de antene 5G acoperă zona. Tehnologia 5G asigură viteze de transfer de date foarte mari și ceea ce este cu adevărat important fără întârzieri (latențe mici). Compania a ajuns acum la 250 de angajați, nici măcar cele mai avansate fabrici nu pot funcționa doar cu roboți. Totuși, trebuie spus că roboții aduc toate componentele necesare montajului de la locurile de stocare pînă la banda de asamblare, vehiculele autonome fiind ghidate automat prin conexiunile 5G. Componentele au etichete inteligente RFID și sunt stocate inteligent. Roboții au senzori și camere și pot urmări traseele date, simt dacă trece cineva și se opresc și au alte funcții de genul acesta.

Când este comandată o mașină, toate componentele necesare primesc un cod RFID similar. Astfel roboții le găsesc ușor, le aduc la posturile de asamblare și se urmează un plan clar care se încheie cu ultimele elemente de interior și finisaje. Germanii au fost foarte stricți cu detaliile tehnice, spunând că sunt multe invenții proprii care nu trebuie aflate de competitori. Acest sistem inteligent de lucru permite o muncă mai eficientă și mai rapidă. Au în plan să folosească de asemenea alte echipamente autonome pentru montajul mașinilor, de la motostivuitoare la benzi rulante pentru transport și așa mai departe. Angajații doar urmăreau pe monitoare să fie totul ok și evident, erau mulți la controlul calității.

Conform oficialilor e.Go, rețeaua 5G le permite managerilor să urmărească în timp real ce se întâmplă în fluxul de producție și să aibă acces la toate informațiile. Orice defecțiune este raportată instant, se fac comenzi de piese, sunt aduse rapid componente. Este o fabrică germană care respectă acum toate standardele Industry 4.0, adică are o rețea care conectează lumea reală cu cea digitală, iar informațiile circulă cu viteză maximă datorită 5G. De dapt datele constituie cel mai important „combustibil” pentru orice fabrică modernă.

Producătorul de mașini a denumit această locație Factory 1, pentru că evident are planuri să se extindă pe viitor. Rețeaua furnizată de Vodafone este una privată, nu face parte din rețea telecom din zonă, dar are echipamente similare. Sunt antene 5G și elemente de rețea 5G produse de Ericsson. Toate informațiile sunt securizate, iar viteza de transfer a datelor este imposibil de atins cu orice altă tehnologie.

Industry 4.0 este un concept denumit „cea de-a patra revoluție industrială” care îmbină tehnologiile de ultimă generație pentru a crește productivitatea, eficiența, calitatea produselor. Tehnologia 5G are multe promisiuni pozitive pentru companii. Operatorii spun că nu consumatorii vor avea cele mai mari beneficii, ci tocmai fabricile, companiile de logistică, cele care au depozite mari și așa mai departe.