Am fost în vizită la noua fabrică Arctic de la Ulmi, lângă Târgoviște, unde s-au investit 150 de milioane de euro pentru o fabrică modernă care respectă standardele Industry 4.0. Acest concept este denumit deseori și “a patra revoluție industrială” și utilizează cele mai recente soluții de inteligență artificială, machine learning și tehnologii de comunicații, roboți, care sporesc productivitatea cu 30%. Mai mult de 70% dintre operațiunile de producție se bazează pe sisteme autodeterminate și autogestionate, în timp ce controlul calității este 100% automatizat.
Tehnologii de ultimă generație
Nouă fabrică de la Ulmi ocupă o suprafață de 700.000 de metri pătrați. Au integrat aici aplicații de tip IIoT (Industrial Internet of Things), echipamente inteligente, dispozitive interconectate, senzori și etichete inteligente. Investiția în fabrică este de circa 150 de milioane de euro.
Pe scurt, componentele sunt stocate în zone speciale și au etichete smart. Roboții autonomi preiau aceste piese de la depozit, le duc în zona de montaj, de acolo preiau componentele care sunt gata și le duc mai departe, totul automatizat. Puteți vedea în clipul video o mică parte din această activitate.
La final, după asamblare, produsele trec prin zonele de control al calității, unde se fac toate testele pentru a vedea dacă ele funcționează optim. Apoi ajung în zona de ambalare, de unde pleacă apoi spre depozitele magazinelor.
Pe lângă roboți și tehnologia de producție, există un algoritm inteligent care analizează activitatea fiecărui angajat și poate stabili diferențele de performanță în funcție de poziția exactă a muncitorilor în fabrică. Astfel, sistemul decide cine să se prezinte la ce banc de lucru, în ce ordine, totul pentru a crește eficiența și performanțele.
Informațiile din fabrică privind fluxul de lucru sunt afișate în timp real pe diverse ecrane, unde echipele de management pot urmări ce se întâmplă și pot face modificări.
Pe lângă sistemul propriu-zis, mi-a plăcut foarte mult atenția lor pentru mediu. De exemplu, mare parte din energia electrică consumată este produsă de panouri solare, dispuse pe acoperișul fabricii și într-un parc special amenajat lângă aceasta. Sistemul de reciclare a apei utilizate permite salvarea a unei cantități similare cu cea folosită în consumul curent a 450 de gospodării. Fabrica a fost proietată încât să protejeze flora și fauna, prin crearea de noi habitate pentru păsări și alte diferite specii de viețuitoare. De asemenea, deșeurile de plastic, metal, lemn, carton și metal sunt colectate separat.
Fabrica de mașini de spălat de la Ulmi a câștigat un premiu oferit de Forumul Economic Mondial. Prin această recunoaștere, a devenit unul dintre membrii comunității WEF Light House. La nivel mondial, doar 26 de astfel de fabrici au câștigat acest premiu până în prezent, iar anul acesta doar 10 companii au primit această recunoaștere.
Puțină istorie
Arctic face parte din grupul turc Arçelik, care la rândul său face parte din cel mai mare conglomerat din Turcia, gigantul Koç. În total au peste 100.000 de angajați la nivel mondial, peste 11.000 de parteneri, afaceri de 30 de miliarde de dolari. Iar cifrele cresc de la an la an. Grupul Arçelik, care se ocupă cu electrocasnicele, are și brandurile Beko și Grundig, în total 13 mărci diferite. Peste 30.000 de oameni lucrează pentru companie, sunt 23 de fabrici, din care 9 sunt în Turcia. În România sunt două, prima fabrică de la Găești, care are o capacitate de productie de 2,9 mil. de aparate frigorifice pe an, precum și cea de la Ulmi care va produce la capacitate de 2 milioane de mașini de spălat rufe pe an. Comparativ, în cele 9 fabrici din Turcia se produc aproximativ 12 milioane de unități în fiecare an.
În 2002, Arçelik căuta un partener european pentru că transportul din Turcia era foarte dificil și dura foarte mult. Arctic nu era în cea mai bună situație economică și au găsit un acord cu guvernul român pentru preluarea companiei. De la 1900 de angajați și o situație materială precară, Arctic are astăzi 4.400 de angajați și face exporturi de 253 de milioane de euro pe an, cifra de afaceria crescut de opt ori.În total, Arçelik a invesit până acum 318 milioane de euro în România și au plătit taxe de 170 de milioane de euro.
Pe lângă fabrici, există un ecosistem de 15 companii care produc diverse componente pentru Arctic. De aceea au decis să construiască noua fabrică tot aici. Cele mai mari provăcări rămâninfrastructura de transport și, de asemenea dificultatea de în a găsi forță de muncă specifică industriei, provocări întâlnite de altfel de majoritatea producătorilor din piață. În acest context, cei de la Arctic se implică activ în pregătirea viitoarelor generații de tehnicieni și ingineri și în prezent au parteneriate cu diverse insitutuții de învățământ: Universitatea Politehnică, Universitatea Valahia, dar și licee din zona Târgoviște.
Vă las mai jos și câteva fotografii din timpul vizitei prin fabrică.
2 comentarii