Facebook a recunoscut oficial că da, chiar asculta random discuțiile utilizatorilor, activând microfoanele, cu scopul declarat acum de a servi reclame mai eficiente. Companii partenere au fost angajate să transcrie discuții.

Informația a apărut de mult timp și a fost negată vehement și de Facebook, de fanii rețelei, dar și de mulți alți guru online, care au apreciat că este un efort prea mare și prea complex pentru ca ascultarea să fie reală. Mie personal mi s-a întâmplat să vorbesc despre eventuala vacanță în Dubrovnik, pentru ca apoi să văd pe Facebook reclame cu oferte pentru Dubrovnik. Am crezut că e o coincidență până când s-a întâmplat la fel și cu Veneția și cu produse de încălțat. Practic, când menționezi branduri pe lângă telefon, vei observa „din întâmplare” reclame la acele produse.

De asemenea, fragmente de discuții au fost transcrise pentru a le compara cu „varianta transcrisă de AI”. Adică, mai exact, ei traduceau deja discuțiile utilizatorilor cu ajutorul AI, doar că roboții nu prea făceau treabă bună, așa că au apelat și la oameni care să asculte înregistrările și să le transcrie pentru a compara variantele și a optimiza AI. Cred că faza cu brandurile este mult mai ușor de realizat și de aceea nu mai cred în nicio coincidență.

Facebook spune că a oprit această practică, pentru a studia ce se întâmplă. Oficialii companiei au subliniat că ei doar „fac la fel ca Apple, Google, Amazon, Microsoft și alții”, așa că de fapt nu se consideră vinovați cumva. Toate companiile tech susțin acum că datele sunt colectate fără a individualiza utilizatorii, ci sunt oferite random. Probabil cineva care s-ar putea uita în detaliu la tehnologie ar descoperi că și restul afirmațiilor sunt minciuni. Dar este puțin probabil să se întâmple asta. Cel mult vom vedea dezvăluiri de tip Leaks de la vreun angajat nemulțumit, pe care unii le vor privi cu îngrijorare, dar mulți le vor ignora ca de obicei.