In Faurei au ajuns programele de dotare cu calculatoare, au la scoala suficiente. Din pacate nu au apa de baut, canalizare, WC. Chestii neimportante.
Totusi, e important ca nu le-au inchis inca scoala prin vreo reforma inteligenta. Spitalul din Faurei l-au rezolvat.

Gica Hagi a ajuns, obosit, dar extrem de punctual.

20110526-121541.jpg

Faurei arata la fel ca orice localitate rurala, non-turistica, din Romania, case vechi, oameni saraci. Program artistic: copiii au tinut sa danseze pentru vizitatori, evident dansuri traditionale turcesti. Vorbesc intre ei in turca, se descurca in romana. Au antena de satelit si se uita tot la turci.

Fiecare copil tinut la scoala este castigat, sau macar are sansa sa ajunga mai bine. „Viata este tot timpul o competitie” spune Hagi. „Din pacate Romania nu mai investeste in educatie, in sport, dezvoltarea tinerilor. Trebuie sa inteleaga ca viitorul este in acesti copii”, spune el.
20110526-122009.jpg

Atat abandonul cat si senzatia de resemnare, „asta e, nu se poate face nimic” dauneaza grav societatii romanesti. Nu va fi un succes 100% , dar sigur se poate, exista si cazuri fericite. Pina la urma depinde si de copil, de familie, dar si de profesori.

Unul din cei mai buni elev din Faurei sta intr-un bordei fara curent electric. Alt copil este suspect de leucemie, mama nu are bani si nu pot face analize.

„Faurei este cea mai saraca localitate din judetul Constanta”, spune primarul. Nu au bani sa se racordeze la apa, sa se imbrace. Nu au vazut marea.

Nici o sansa sa poata ajunge la alt spital. Restul lumii ii descopera doar la alegeri si oricum sunt considerati tigani.

Copiii vin la scoala pentru cornul si laptele, iarna vin sa se incalzeasca, altfel sunt folositi de parinti la munca. Liceul este la 10 kilometri, nu lasau copiii sa mearga, mai ales fetele. Totusi s-au schimbat lucrurile, sunt elevi buni, care au mers la facultate si incet exemplele atrag si pe ceilalti.

20110526-135735.jpg