Nu cred că greșesc dacă spun că Innovation Labs este cea mai mare competiție de start-up-uri din România, iar luni seară am fost la finală. Demo Day este ziua în care echipele care au participat la cele trei luni de program își prezintă aplicațiile și produsele în fața unui juriu internațional.

Am văzut de data asta proiecte mai bune, mai concrete, care rezolvă probleme reale și au șanse să fie monetizate. Au fost acordate câteva premii speciale și mențiuni echipelor participante. Anul acesta echipele participante la Innovation Labs au fost invitate să-și înscrie proiectul și pe platforma de crowdsorcing, Imagine with Orange, în secțiunea Smart Urban Teritories. La acest capitol am aflat că s-au înscris 39 de echipe din întreaga lume.

Luni seara, Liudmila Climoc, CEO-ul Orange România, a anunțat câștigătorul: echipa SMity. Aceasta va putea alege între un voucher Amazon de 250 euro sau o sesiune de coaching la Paris pentru unul din membrii echipei. Cei de la SMity au realizat o platformă de procesare a datelor pentru soluțiile de tip smart city, care va permite pe viitor autorităților să aibă acces facil la informații în timp real. Soluția, în forma sa actuală, integrează datele primite de la diverse soluții de smart city instalate de Orange la Alba Iulia, precum UradMonitor pe care o prezint mai jos. Soluția SMity include și date de trafic din oraș sau privind poluarea, însă poate integra multe alte informații în sistemul său. Folosind aceste informații, în platformă se pot vizualiza statistici din oraș privind traficul, calitatea aerului, temperatura și așa mai departe. Vor fi două tipuri de acces la aplicație, unul gratuit pentru utilizatorii particulari și unul premium, pentru autorități și companii din oraș. O altă direcție de dezvoltare este integrarea datelor sistemului de telemanagement al iluminatului public, iar autoritățile pot vedea informații despre rețeaua de iluminare (spre exemplu, disfuncționalități sau consum).

De asemenea, CEO-ul Orange România a anunțat pentru premiul special Orange Smart Territories doi câștigători – dezvoltatorii soluției de securitate IT Pentest-Tools și pe cei ai catalogului digital, Soft School. Marele câștigător de anul acesta a fost, de altfel, Pentest-Tools.com. Dezvoltată de Adrian Furtună și Ionuț Popescu de la KPMG, soluția permite marilor organizații și companiilor mici să verifice vulnerabilitățile din rețeaua lor. Doar scanează și depistează diversele probleme pe care le-ar putea exploata pirații internetului.

Au mai fost premiate echipele Sunee, Energo, iOLA, YardLabs, VisageCloud. Despre ultimii v-am scris separat, este o idee interesantă care se bazează pe recunoașterea facială. Sunee au gândit o șapcă smart care monitorizează expunerea la razele UV, iar dacă este depășit nivelul maxim trimite alerte. E gândită pentru ca părinții să monitorizeze expunerea copiilor la ultraviolete.

Energo este pentru companiile care au flote de mașini și estimează consumul optim de benzină și de unde puteți face economii. iOLA este o companie Internet of Things care a realizat o soluție care combină informațiile de la senzori cu tehnologii precum Wifi, BLE, Lora/LoraWAN, SigFox, LTE-M1 , NB-IoT. Este pentru proiecte smartcity, pentru agricultură smart și proiecte care acoperă sediile companiilor. În fine, YardLabs este o soluție bazată pe senzori pentru viticultură, trimite alerte privind situația viei și ce poate face viticultorul. Revin cu povestea VisageCloud separat.

Orange a susținut echipele de la Innovation Labs cu soluții tehnice oferite la cerere, dar și cu mentorat. Ștefan Slavnicu, CTO Orange, a făcut parte din juriul compeției. Mai mult, echipele au avut șansa de a testa soluțiile într-un mediu real, așa cum a fost cazul echipelor Soft School și SMity care au fost integrate în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018. Operatorul susține acest program din 2014, iar până acum au rezultat mai multe colaborări cu echipe care au prezentat proiecte la Innovation Labs. De exemplu Orange colaborează cu Radu Motișan, care a dezvoltat soluția de monitorizare a calității aerului, Uradmonitor. Radu a fost unul din câstigatorii Innovation Labs 2016, iar acum soluția a fost integrată în conceptul Orange Smart City de la Alba Iulia. Înainte de smart city, au folosit soluția lui Radu în 10 autobuze din Cluj în care sunt instalalte și hotspoturi Wi-Fi.

O altă colaborare de succes este cea cu Fullscreen Digital. Această echipă a dezvoltat în 2014 soluția din portofoliul Orange, Retail Business Analytics. Această soluție este acum configurată pentru a putea fi aplicată conceptului de smart city – se numește City Analytics.

Platforma Orange Smart City este deschisă și interoperabilă, ceea ce înseamnă că datele colectate printr-o soluție pot fi folosite pentru dezvoltarea unor alte aplicații de smart city. Orange își dorește să aducă noi parteneri pe această platformă pentru a dezvolta și mai mult paleta de beneficii pe care proiectul le aduce business-urilor locale, autorităților, cetățenilor.