Am fost sâmbătă la un eveniment UPC în cadrul căruia am testat din nou conexiunea UPC Fiber Power de 200 Mbps, dar de data asta împreună cu cititorii care au câștigat concursul de zilele trecute de pe blog. Mulțumiri celor care au ajuns la eveniment. Am reușit, de asemenea, să răspundem împreună cu reprezentantii UPC la principalele întrebări legate de acest serviciu. Operatorul a arătat că are cea mai bună rețea națională, cu o capacitate de 1Gbps demonstrată deja.
0011
Ne-am întâlnit sâmbătă cu reprezentantii UPC România, Ionuț Voinea, Cătălin Iordan și Mihai Dragomirescu. Am avut la dispoziție patru modem-uri capabile să atingă astfel de viteze, cele care sunt oferite și clienților care aleg această conexiune. Am testat vitezele și pe cablu și pe WiFi, pe mai multe computere, tablete, smartphone-uri. S-au obținut rezultate între 169 Mbps (Wi-Fi) și 210 Mbps la download pe cablu și un upload constant de 6Mbps. Am folosit testul de pe site-ul lor, testul oficial SpeedTest al Ookla, dar am făcut și download de fișiere mari, streaming online de jocuri video, streaming de filme Full HD și multe alte teste.

Serviciul funcționează foarte bine și, iarăși, nu am testat la sediul UPC, ci în oraș, într-un restaurant. Nici lansarea oficială nu a fost într-un sediu UPC sau aproape de vreunul dintre sedii. Cu alte cuvinte, serviciul Fiber Power chiar funcționează la vitezele promise. Vom vedea mai jos si de ce uneori nu sunt atinse aceste valori.

În primul rând trebuie spus că fiecare client care dorește să cumpere serviciul poate suna la UPC pentru conexiunea Fiber Power 200 Mbps și va fi informat asupra echipamentelor de care are nevoie, inclusiv asupra specificațiilor terminalelor utilizate – desktop sau laptop. Vânzarea este consultativă și nimeni nu impune achizitia de Fiber Power 200 Mbps decat doar daca clientul doreste si este constient de limitarile echipamentelor din casa lui.

0016

În al doilea rând, conexiunea wireless este mai limitată decât cea pe cablu – așa cum știm cu toții, vitezele obținute pe WiFi sunt mai mici din cauza tehnologiei actuale și a dificultăților tehnice. Aerul este plin de interferențe și oricât de bune ar fi echipamentele actuale, tot există diverse alte rețele și alte emisii de la echipamente casnice care interferează cu transmisia. Totuși, au fost atinse valori bune și pe testul WiFi, peste 169 Mbps la download, 6 Mbps upload. Vitezele maxime au fost atinse pe cablu.

Limitarea vitezei de upload este realizată pe baza studiilor de consum realizate de UPC, majoritatea utilizatorilor folosesc serviciile mai ales pentru download. Companiile sau profesioniștii care au nevoie de upload mai mare pot opta pentru soluțiile business ale UPC. Viteza de upload va crește pe viitor, pe măsură ce va crește cererea pentru un astfel de serviciu, au promis oficialii UPC.

În curând am să testez UPC Fiber Power 200 pentru o perioadă mai lungă – deocamdată au fost doar teste punctuale – și apoi am să revin pe tema asta pentru cei care mai au nelămuriri. La ora actuală putem spune că oferă cele mai bune servicii pentru consumator, iar rețeaua UPC poate oferi și capacități mai mari.

Rezultatelele testelor sunt disponibile și în imaginile din galerie.

P.S. UPC a lansat ieri serviciul Fiber Power 200 în alte cinci orașe: Vatra Dornei, Târgu Neamţ, Târgu Frumos, Ţăndărei, Caracal.

“Investiţiile constante din ultimii ani au contribuit la creşterea capabilităţilor reţelei noastre, o reţea de fibră optică şi cablu coaxial care poate oferi astăzi viteze de până la 1 Gbps. Această reţea robustă şi usor scalabilă ne permite atât oferirea de viteze superioare, precum cea de 200 Mbps, cât şi extinderea permanentă a ariei de acoperire cu servicii de internet de mare viteză. Până în decembrie 2013, vom dubla numărul oraşelor anunţate la momentul lansării şi vom oferi cel mai rapid internet din România în 18 localităţi”

a declarat Robert Redeleanu, Chief Marketing Officer (CMO) UPC România.

Galerie foto