Am pus aici pas cu pas un ghid practic pentru a alege boxa portabilă potrivită pentru audiție, în funcție de spațiul ales și condițiile fiecăruia. Vă dau mai jos și câteva exemple de produse, ca să vă faceți o idee.
Sumarul articolului:
Cum aleg boxa portabilă
De fiecare dată când am scris un astfel de ghid practic, am pus accent pe utilizare. Gândește-te înainte de toate la ce vei folosi cel mai des boxa portabilă. Nu la alte scenarii, la utilizarea principală. Dacă este o boxă de grădină, alegi într-un fel. Dacă este o boxă de luat pe munte, te uiți la alte caracteristici. Dacă este o boxă de interior la alte specificații.
Evident, înainte de orice, contează calitatea sunetului. Acest lucru îl poți afla în câteva moduri: fie urmărind review-uri realizate pe YouTube, fie mergând la showroom unde poți vedea anumite produse și le poți testa pe loc. Eu am o teorie, că nu descoperi sunetul perfect până nu găsești brandul tău de boxe și căști. Fiecare companie lucrează cu ingineri audio care fac anumite setări și profile după propriile lor idei și după tipul lor favorit de muzică. Nimeni nu poate face boxa perfectă, însă testând mai multe produse poți descoperi dacă sunetul este cum ți l-ai imaginat tu sau nu. Eu am găsit căștile perfecte la Sony și nu mi-au plăcut Technics al Panasonic. Mi-au plăcut Bang and Olufsen, dar nu mi-au plăcut Sennheiser. Dar fiecare cu gusturile sale.
În al doilea rând, sunt elemente specifice. La boxa portabilă trebuie să ții cont de trei lucruri: dimensiuni totale/greutate, apoi de baterie și autonomie și în fine de rezistența la apă și praf. Chiar dacă este numai pentru grădină, tot este mai bine să fie protejată și să reziste mai bine în timp. Accidente se mai întâmplă, lichidele se varsă, se mai întâmplă să plouă.
Dacă boxa portabilă este pentru interior, atunci va conta mai mult calitatea audio, puterea finală, claritatea și bass-ul oferit. Sunt extrem de multe produse pe piață în care muzica se aude clar, dar fără bass. Pentru anumite tipuri de muzică, acest lucru este dezamăgitor. Chiar dacă are puterea necesară.
Dar mai sunt și alte lucruri de care trebuie să ținem cont.
Lucruri de care trebuie să ții cont
Majoritatea producătorilor de boxe portabile vor evidenția această specificație pentru boxe: “răspunsul în frecvență”. Este un indicator privind cât de bine poate replica difuzorul gama de tonuri pe care le putem auzi. Cele mai multe răspunsuri în frecvență vor varia între 20 și 20.000 Hz, ceea ce este în jurul limitei auzului uman.
Dar măsurătorile sub 20 Hz înseamnă de obicei că difuzorul este capabil să furnizeze tonuri sub-bas care pot fi simțite mai degrabă decât auzite. Aceste frecvențe inferioare sunt ceea ce ar trebui să țineți cont dacă sunteți după un bass resimțit în piept.
Dacă asculți muzică cu bass, poți căuta boxe portabile care conțin radiatoare de bas pasive, care le permit să producă un sunet mai robust, păstrând în același timp dispozitivul mic și portabil. Evident, difuzoarele mai mari sunt de obicei mai puternice, cu mai mult spațiu pentru ca aerul să fie deplasat de aceste radiatoare, ceea ce produce un sunet mai puternic.
În cele din urmă, asigurați-vă că luați boxe portabile cu suport pentru aplicații smartphone. Acestea oferă un mod rapid pentru a ajusta setările sunetului. Puteți astfel să reglați la nivelul mai fine sunetul în funcție de fiecare situație. De exemplu, dacă ascultați într-un spațiu larg deschis, în aer liber, atunci s-ar putea să doriți să măriți basul, în timp ce pentru ascultarea în interior se pretează un sunet mai echilibrat.
Branduri de boxe portabile
Am menționat deja patru branduri mari din industria audio. Ca orice pasionat, știu că am admirat dintotdeauna Sony, Panasonic, Philips sau Yamaha. Desigur, am fost fascinat de designul Bang and Olufsen, chiar dacă le văd mai mult ca fiind produse de lifestyle. Am remarcat de asemenea că sunt apreciate tot mai mult branduri precum JBL, Bose, Sennheiser, Bowers & Wilkins.
Recent, am văzut că vând boxe și alte branduri. Precum Anker, care fac accesorii mobile. Sau Akai, Sonos dar și alte nume. Bineînțeles, sunt multe branduri noi, branduri din China sau pur și simplu boxe sub branduri românești, care se pot dovedi și calitative, dar și accesibile ca preț.
Alege în funcție de buget și spațiu
După ce ai stabilit cam care este utilizarea principală a boxei, care sunt principalele caracteristici, stabilește un buget pentru boxa portabilă. Poți face asta în două moduri. Fie alegi boxa ta ideală și te orientezi după prețul ei. Apoi cauți produse concurente, cu funcții și dotări similare, vezi aproximativ care este prețul lor. Dacă vreuna te atrage prin sunet sau funcții smart sau design. A doua variantă este să stabilești exact de câți bani dispui la momentul achiziției. Apoi să selectezi de pe eMAG intervalul de preț dorit și să iei produsele la rând.
Oricare metodă o vei alege, sunt convins că poți găsi boxa portabilă ideală pentru tine.
Exemple de boxe portabile
Am decis să dau trei exemple de boxe portabile. Sunt produse foarte cunoscute și am decis să le aleg special pentru asta. Una este foarte mică și ultra-portabilă. A doua este mare și puternică, pentru petreceri adevărate. Iar a treia este cu adevărat o operă de artă.
JBL Go 3 are un design compact și un sunet bogat. Este mică și ușor de luat pe drum. Are un design atrăgător, este colorată și poate fi considerată un accesoriu indispensabil pentru călătorie. Dispune de rating IP67 pentru rezistența la apă și praf. Are o baterie care ține 5 ore și un preț foarte accesibil.
Pentru cei mai pretențioși, avem Sony SRS-XG500. O boxă pentru petreceri adevărate. Cu putere maximă de 80W, se aude excelent. Se pot conecta două sau patru boxe sau oricâte aveți la îndemână pentru un sunet puternic. Dispune de extra bass și are aplicație de control. Iar bateria ține 30 de ore. Dar și prețul este pe măsura detaliilor tehnice.
O demonstrație tehnologică impresionantă este Bang&Olufsen BeoSound 1 GVA. Boxa arată într-un mare fel și are de asemenea caracteristici de top. Mulțumită tehnologiei Acoustic Lens veți experimenta un sunet la 360 de grade, surprinzător de tare și nuanțat. Nu contează unde o plasați, boxa tot va umple fiecare colț al camerei cu sunet cald și bogat.
Proiectata în aluminiu, boxa BeoSound 1 GVA nu arata ca nicio altă boxă wireless. Forma compactă, conică și suprafețele reflectorizante netede se adaptează fără probleme la interioarele de lux Aveți prea multe pe cap? Nicio problemă. Doar spuneți “Hey Google” și solicitați asistentului să vă ajute.
Concluzii
O boxă portabilă este mereu binevenită. Este de asemenea un cadou foarte plăcut atunci când mergeți la ziua de naștere sau la alte evenimente în familie. Găsiți pe site o varietate foarte mare de boxe wireless, multe branduri și multe formate. Stabiliți care este utilizarea principală a ei, principalele caracteristici dorite și care este bugetul. Apoi selectarea este floare la ureche.