Am avut ocazia să mă joc cu Google Glass și să testez primul joc dezvoltat nativ pentru ochelarii Google de românii de la AMA. Prima impresie? Wow! Ok glass! Viitorul este deja aici. Tehnologia este prietenoasă și posibilitățile oferite sunt nelimitate, doar imaginația noastră ne limitează acum. Prototipul Google Glass nu a fost extraordinar de finisat și cu toate astea mi s-a părut excelent. Chiar luat ca o simplă demonstrație a posibilităților tehnologiei actuale, a fost fascinant. Jocul dezvoltat de români nu este nemaipomenit, el exista și pe Android, se bazează pe touchpad-ul ochelarilor, nu are grafică extraordinară. Dar demonstrează că se pot face lucruri interesante pe Glass.
P.S. – joi 12-09-2013 am prezentat Google Glass la iLikeIT 😉
P.S. 2 – citiți ce spun colegii de la PlayTech.ro, care au testat ochelarii Google >>>
Despre AMA
AMA sau Advanced Mobile Applications este o companie fondată în 2004. Este în același grup cu Ubisoft, Gameloft și alte companii dezvoltatoare de aplicații. Fac jocuri pentru orice platformă – iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, dar și Java sau Symbia, Tizen sau chiar Windows 8.
Au biroul la București din 2004, aici fiind practic laboratorul tehnic unde fac programare, testare de aplicații și așa mai departe. Biroul administrativ este la Londra, iar acum au studiouri de dezvoltare în alte țări (Franța, Belgia). Acum au și marketing și vânzări la București.
Au devenit în timp „Top developer Google”, iar acest statut le-a permis să aibă acces la Google Glass. Sunt primii ochelari ajunși în România și în toată Europa sunt 2 sau 3 perechi de ochelari. Sunt primii care au rescris un joc pentru Google Glass.
Jocul se cheamă Escape, este în categoria „puzzle” și presupune să completezi trasee folosind touchpad-ul ochelarilor. Speră să reușească în edițiile viitoare controlul vocal. Găsiți detalii despre joc aici. Este dezvoltat în condițiile în care nu există SDK (kit de dezvoltare) special pentru Google Glass. Și merge foarte bine.
AMA au realizat și o aplicație de tip Augmented Reality pentru Google Glass pentru orașul Rennes, în care poți vedea clădirile din oraș cum arătau în trecut și cum au evoluat în timp. La fel, o demonstrație a capabilităților tehnice.
În acest moment nu există în Google Play o secțiune dedicată Google Glass, dar este posibil să vedem una pe măsură ce vor pregăti lansarea comercială a acestui device.
Impresii despre Google Glass
Am urmărit proiectul Glass încă de la lansare și consider că reprezintă într-adevăr o inovație în tehnologie, spre deosebire de accesoriile gen smart watch. Cred că vor avea succes și aplicațiile pentru Glass sunt nelimitate. Poți face cu Augmented Reality aproape orice. GPS-ul pe ochelari este excepțional. Probabil pentru șoferi vor fi un gadget extraordinar.
Mi-a plăcut că recunoaște comenzile rapid și procesează rapid, nu prea ai timp de așteptare. Bine, depinde de conexiune.
Sunt câteva lucruri pe care nu le știam. Au nevoie de conexiunea de date WiFi. Sau de smartphone conectat prin Bluetooth. Fără asta o parte din funcții sunt limitate. Au integrat GPS, dar nu 3G sau 4G pentru date. Îți obosesc ochii – oricât de entuziasmat ai fi de acest gadget, după ce îi scoți simți oboseala 🙂
Bateria ține 4 ore, nu trece ziua, cum spuneam la început. Prețul ar urma să fie 300-500 de dolari, nu exagerat de mare.
cu timp de functionare de doar 4 ore … e cam nasol. Lumea s-a saturat de gadgeturi care trebuie incarcate frecvent. Cum era gluma de aseara: cum recunosti un om care utilizeaza iPhone cand intra pe usa? Il vezi ca se uita dupa priza. :))
 
Depinde daca rezisti cu ei activi patru ore… S-ar putea sa nu 😀
 
Iti vin bine! 😛
 
Mersi, Mersi. 🙂
 
Foarte tare, si pretul nu este asa de piperat, cum se auzea (1000 -1500 de dolarii), dar in schimb il dezavantajeaza capitolul „Bateria”
 
Oricum, este un prototip. La versiunea comerciala poate optimizeaza mai bine bateria.
 
Acum că au ajuns și în România, crezi ca am vreo șansă să-i testez și eu :)?
 
Aveti dreptate domnule Dan
 
Eu nu va inteleg. De ce va agitati atata cu ochelarii astia ? Nu stiti cum sa fiti mai vizibili ? Eu va sfatuiesc sa aveti rabdare ca sa lanseze direct ochii conectati la internet sa va live direct din ochii vostri. Serios, ceva mai bun nu aveti de facut ?
 
@Vlad – asta e tehnologia viitorului, daca nu te pasioneaza si nu te intereseaza, de ce mai intri pe acest blog? 🙂
@Gabriel – ia legatura cu AMA, poate reusesti sa vezi ochelarii …
 
Am observat ca pozitionarea privirii cu ochelarii pusi are un unghi mic si mai spre partea superioara a ochiului, ceea ce vine absolut contra pozitiei firesti a privirii a peste 99% dintre oameni. Cine se uita in sus cand merge pe strada sau orice activitate ar face? Probabil ar trebui sa coboare lentila aia minune ca unghiul privirii sa fie mai aproape de mijlocul ochiului. In situatia actuala ochii tai au folosit mai intens muschii oculari, rezultatul fiind oboseala.
 
Salut Bogdan, ideea e ca Glass iti permite sa mergi pe strada fara sa cazi in canal, sa conduci masina si asa mai departe. Daca privesti fix inainte nu vezi nimic in Glass. Pentru a vedea bine ecranul trebuie sa privesti un pic spre dreapta-sus, iar atunci ai acces la informatii.
 
Tocmai acest lucru il consider eu dezavantaj al tehnologiei nu bateria. O scula ca asta daca nu cade armonios cu viata personala insasi este absolut o mare pierdere de timp incercand sa il bagi pe gat la oameni. Preferi sa porti ochelari fund de borcan dupa 10 ani de folosit ochelarii Google Glass?
Referitor la baterie, nu stiu cata energie mananca Glass dar sigur il putem hrani si altfel… Daca ai da ochelarii la unii romani mai speciali, iti pot face ei modificarile sa ai o unealta cu adevarat de ultima generatie …
Nu dau nume, dar la noi in tara gasesti tehnologii de a alimenta un aparat electronic de mici dimensiuni, fara acumulatori si baterii clasice. Acceleratoarele de particole nu mai sunt o noutate, eu am intalnit un tamplar care mi-a povestit de masina unui prieten care functioneaza pe accelerator de particole. Absolut o masina nu e o pereche de ochelari dar mai sunt exemple ce se potrivesc perfect…
Apropo de ochelari, acestia nu sunt ochelari. Ochelarii din definitia din dex:
„Dispozitiv optic medical sau de protecție format din două lentile (fixate într-o ramă), care se pune la ochi (sprijinit pe rădăcina nasului) cu scopul de a corecta un defect de vedere, de a apăra ochii de praf, de o lumină prea puternică etc. – Dispozitiv format din două bucăți de piele prinse de curelele laterale ale căpețelei și așezate în dreptul ochilor cailor pentru a-i împiedica să vadă lateral. ”
Sunt cu totul altceva decat ceea ce privim. Ar fi gresit sa spunem ca inlocuim cumva in viitor ochelarii pentru 2 OCHI cu cei pentru 1 OCHI.
Google Glass daca ii tii pe nas nu inseamna ca sunt ochelari. Mai trebuie sa aibe doua lentile si apoi se poate adauga in plus la definitia din dex, la ce ii folosesti. Daca raman asa (ceea ce e absurd caci arata oribil de prea Star Trek) poate ar trebui sa le spunem altfel …
 
@Cristescu Bogdan : cred ca dex-ul trebuie modificat si nu invers 🙂 plus: ce folos ar fi sa am ora exacta in fata, permanent? mult mai ok mi se pare ca daca vreau sa vad ora sa ma uit scurt in sus-dreapta 🙂
 
Interesante impresi ne-ati impartasit, pana acum nu prea dadeam impoartanta ochelariilor Google Glass, dar acum vad ca sunt foarte interactivi.