Am testat Xiaomi Mix Fold 3, cel mai bine făcut pliabil testat de mine. Am pus mâna pe toate generațiile Fold, pe mai multe dispozitive Huawei, Oppo, Motorola și Honor. Xiaomi a găsit totuși calea să facă un dispozitiv echilibrat. Pliat, pare un flagship normal. Are ecran normal, poți face orice cu el. Apoi, extins, este o tabletă interesantă. Ecran de bună calitate, culori vii, luminozitate mare. Este și protejat bine. Păcat că nu vine oficial în România.
Detalii tehnice Xiaomi Mix Fold 3
Ecran complet: 8.03 inch OLED LTPO, FHD+, HD10+, 120Hz, Dolby Vision, 1300 nits
Ecran extern: 6.56 inch OLED, FHD+, 120Hz, HDR10+, Dolby Vision, 2560 nits + Gorilla Glass Victus 2
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 / 16 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB / 1 TB UFS 4.0
Camere foto: 50+12+10+10 megapixeli
Selfie: 20 megapixeli
Dimensiuni: 161.2 x 143.3 x 5.3 mm
Dimensiuni pliat: 161.2 x 73.5 x 10.9 mm
Greutate: 255 / 259 g
Baterie: 4800 mAh + 67W
OS: Android 13, MIUI Fold 14
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, Fast wireless charging 50W
Preț: 1250 / 1375 / 1515 dolari în China
Xiaomi Mix Fold 3 – impresii la prima întâlnire
Am reușit să mă joc cu Xiaomi Mix Fold 3 aproximativ 30 de minute. Am impresii puternice privind realizarea și modul de pliere, din păcate pe partea de software nu am avut ocazia să fac prea multe teste. Telefonul a fost prezentat demonstrativ, pentru a încânta fanii Xiaomi din România. Softul era însă în chineză, inclusiv tastatura cu care a venit, iar trecerea ei pe engleză nu schimba caracterele – puteai scrie diverse combinații în engleză apăsând pe literele chinezești. Nu avea Google Play pentru alte aplicații și când am reușit trecerea pe litere europene avea un autocorect-ul activat, așa că modifica cuvintele cum avea chef. În fine, nu am putut experimenta nici măcar YouTube pe dispozitiv. Ceva aplicații Xiaomi, interfața și așa mai departe.
Cea mai mare surpriză a fost faptul că se simte ca un telefon normal în mână. Pliat, poți pune pariu că unii nu se vor prinde că e pliabil. Arată ca un telefon normal și stă exact ca unul în mână. Asta pentru că este probabil cel mai subțire pliabil de până acum. Extins, are tot forma unei tablete, dar ecranul este de bună calitate, culori puternice și este foarte luminos.
Mecanismul de pliere este silențios și plăcut. Mi s-a părut foarte stabil, stă deschis la ce unghi vrei tu. Poate fi folosit și ca „laptop”, dar și în alte scenarii obișnuite de utilizare. Faptul că au folosit Snapdragon 8 Gen 2 te asigură că ai o experiență de utilizare excelentă. Stocarea rapidă și memoria extinsă permit jocuri fără lag.
Ecranul exterior AMOLED acoperă aproape întreaga față și este clar și luminos. Chiar poți folosi telefonul normal, este un ecran complet obișnuit. Ai o senzație familiară, nu este turtit sau mic. Pe ambele ecrane au HDR10+, suport pentru Dolby Vision, iar luminozitatea maximă este suficient de mare. Cuta de îndoire este încă vizibilă în mijloc, dar pare să dispară imediat ce accesați o aplicație.
Au rezolvat elegant ecuația camerelor foto. Pe spate are toți senzorii de care ai nevoie. Senzorul principal de 50 de megapixeli. Un ultrawide de 12 megapixeli. Apoi cameră telefoto cu zoom 3,2X. Și a patra este cu zoom optic 5X. Mai aveau puțin și concurau S23 Ultra cu 10x. Oricum, o variantă bună, faci poze în orice situații. Camerele de selfie sunt și ele de 10 megapixeli, dar se descurcă ok.
Din păcate, nu vă pot spune despre autonomie. Teoretic, bateria de 4800 mAh este mai mare decât la competiție. Practic, nu știu dacă ține, mai ales cu ecran extins. Sau depinde cât stai cu ecranul extins. Încărcarea este limitată la 67W. Este bine și așa, dar acum m-am obișnuit cu cea rapidă, să nu stau mai mult de 10 minute lângă priză.
Sper ca aceste demonstrații pe care le face compania – au procedat la fel cu Xiaomi 13 Ultra – să fie și preludiul unei viitoare lansări locale. Sper ca măcar anul viitor să avem Ultra și Mix Fold 4 în România.