Conform unor informații oficiale, HBO Max va fi lansat și în România din 2021. Este adevărat, spre final de an, când vor ajunge la acele 190 de țări. Dar să vă explic de este important.
Update 2021: lansarea va fi în 2022.
Update 2022: lansarea este pe 8 martie.
Comptetiția dintre serviciile streaming se întețește. Chiar dacă acum Netflix este clar lider, vine curând Disney Plus în România. S-ar putea ca anunțul să fie chiar pe 10 decembrie. Revin cu actualizări dacă va fi așa. De asemenea, avem Amazon Prime Video cu o serie decentă de titluri. Nu prea știu cum e cu subtitrările la ei, dar să zicem că în epoca modernă nu prea contează tare. Iar Apple are un serviciu similar Apple TV+, care este posibil să fie extins și el. Evident, mai sunt și altele, mai mici.
Dar iată de ce anunțul HBO Max este important.
Streaming-ul va lua ușor locul cinematografelor
HBO, ca și toți marii jucători din industrie, are planuri mari cu streaming-ul. Are deja HBO Go, cu 800 de filme și 250 de seriale. Dar produsul lor de top este acum HBO Max.
Warner Bros. a anunțat oficial că toate filmele din 2021 vor fi lansate pe HBO Max în același timp cu lansarea în cinema. Eu le-aș fi dat altă idee, să fie lansate online cu un extra-bilet de 1 dolar. Dar se pare că și abonamentul le este suficient să genereze destule încasări.
HBO Max are acum abonamentul de 15 dolari. Nu cred că va fi mare diferență anul viitor, ba chiar, odată cu extinderea în alte țări, ar putea avea oferte și discount-uri.
Concerte și evenimente online
Am văzut recent că tot mai multe evenimente și concerte au avut loc în online din cauza pandemiei. Streamingul a devenit soluția cea mai bună, ușor de implementat și utilizat.
Da, Metallica a strâns 1,3 milioane $ la un concert online, alte vedete chiar mai mult. Nu mai este nimeni speriat să plătească cu cardul 1 dolar sau 5 dolari sau de ce nu, mai mult, pentru a vedea “primul” și în regim VIP, un film abia lansat. Eu aș plăti pentru Dune. Pentru Wonder Woman 1984 nu știu dacă aș cotiza, dar pentru Matrix 4 cu siguranță. Ar fi extra-încasări față de abonament pentru aceste companii. Pentru producătorii români poate. Pentru teatre, pentru actori, pentru creatori de conținut. Evenimente sportive, evenimente de gaming. Sky is the limit.
A patra ediție a Bucharest Gaming Week, ce s-a desfășurat în premieră online între 16 și 22 noiembrie, a cumulat peste 1,1 milioane de participanți unici, devenind astfel cel mai mare eveniment online al anului în România. Gamerii au putut urmări peste 114 stream-uri video realizate de către peste 40 de creatori de conținut de gaming și nu numai la scenele evenimentului și la booth-urile partenerilor. Toate stream-urile din cadrul evenimentului au generat peste 2 milioane de vizualizări.
Mai mult, creatorii Fortnite au devenit cunoscuți pentru unele dintre cele mai mari evenimente și concerte online. De exemplu, cel mai recent dintre ele, Galactus, a atras online 15,3 milioane de unici. Mi se pare genial și arată încotro mergem.
Probleme pentru HBO Max
Evident, HBO Max va veni cu enormul handicap al contractelor de drepturi de autor exclusive care diferă din US în Europa. Creatorii limitează unele filme doar la spațiul nord-american, iar lansarea lor în Europa este fie mai târziu, fie în unele cazuri niciodată. Și Netflix a avut mari probleme în a explica clar această problemă. După ce foarte mulți au urlat în social media că nu găsesc serialele favorite, ei au fost obligați să comunice oficial.
Nu știu cum este la Amazon Prime, dar putem presupune că va fi la fel. Unele filme sau seriale nu vor fi pe noul HBO Max. Hoinaru spune de asemenea că probabil venirea Max va însemna închiderea HBO Go. Eu nu cred, ba mai mult, tind să cred că ăla va rămâne separat deocamdată, până fac tranziția, cel puțin pentru o perioadă de timp. Dar s-ar putea face o tranziție ușoară, doar prin actualizarea aplicației sau a adresei web, dar cu păstrarea conturilor actuale. Rămâne de văzut.
2 comentarii