Am testat HTC Vive Pro, versiunea cea mai performantă a căștii pentru realitate virtuală realizată de taiwanezi. Nu este prima mea aventură VR, dar a fost pentru prima dată când am instalat totul acasă, iar experiența este interesantă. Au reușit să ambaleze totul în cutie astfel încât instalarea să fie simplă. Necesită însă mult spațiu, iar deseori sunt probleme de soft sau cu senzorii. Vă explic mai jos ce și cum.
Sumarul articolului:
Pro și contra
Avantaje:
- instalare intuitivă fără mari probleme;
- multe opțiuni legate de jocuri și experiențe VR;
- conținut de calitate, bine realizat;
- experiența oferită cu cele două contollere rămâne cea mai bună;
Dezavantaje:
- erori Windows 10 și Nvidia la greu;
- costă foarte mult, atât kit-ul, cât și jocurile;
Detalii tehnice
Display: 2x 3.5 inch AMOLED de mare rezoluție, 2880 x 1600 pixeli, 661 ppi, 90Hz
Spațiu: minim 1.5×2.5 metri, maxim cu 2 unități: 5×5 metri, extins la maxim: 10×10 metri
Sunet: 3D Spațial audio / Hi Res audio
Interacțiune: 2x controllere de mare precizie, butoane, trackpad;
Camera: 2x camere integrate în ochelari care pot combina realitatea cu VR;
Dimensiuni: 95x47x5.4 mm
Greutate: 1.73 kg
Tehnologii: microUSB, USB și DisplayPort
Preț: 5.999 lei la data publicării
Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial HTC Vive.
Review HTC Vive Pro
Am fost printre primii utilizatori care au testat HTC Vive în 2015. Am oarece experiență cu VR, am tesat Oculus și alte soluții VR. Totuși, în ultima vreme s-a cam lăsat tăcerea și lumea nu a prea insistat cu tehnologia VR. Dar nu a stat pe loc, din contră, se dezvoltă și vrea să treacă dincolo de gaming. La fel ca alte tehnologii moderne, VR vrea să intre în birourile companiilor, în sistemul medical, în școli și universități. Chiar și experiențe de shopping sau travel sunt disponibile în VR.
Prima surpriză: pentru a testa HTC Vive Pro am avut nevoie de un nou laptop. Deși foloseam un laptop de gaming, specificațiile lui nu au fost suficiente pentru a rula grafica. Puteam instala totul, iar ochelarii funcționau, însă pentru a reda jocurile spunea automat că „nu a fost detectată nicio placă video”. Apoi am găsit în specificații că la cerințele minime este menționată GeFoce GTX 970, iar al meu avea ghici ce, GeForce GX 960M. Și nu o vedea deloc, deși procesorul era suficient de bun.
Pentru a testa HTC Vive Pro am apelat la un Asus ROG Zephyrus S, un laptop de gaming și business extrem de eficient (Core i7-9750H & Nvidia RTX2070). Are tendința să se încingă, dar are și ventilator de mare putere și se răcește destul de eficient. Practic a putut rula grafica perfect la setările maxime. Probabil că experiența este mai fluentă pe un desktop de gaming, nu am testat de data asta.
Mi-a plăcut cutia lor, compartimentată corect, cu piesele așezate de la stânga la dreapta oarecum în ordinea instalării. Întâi trebuie instalați senzorii care delimitează zona de joacă. Este bine, pentru că astfel eviți accidentele, altfel te-ai putea lovi rău în unele jocuri de acțiune. Dar cele două unități nu vin cu suporturi incluse, iar set-up-ul ideal implică să fie poziționate sus, la cel puțin 2 metri, în diagonală care să delimiteze spațiul de joc. Ambele necesită prize la care să fie conectate. Din fericire au fire destul de lungi și am rezolvat cât de cât fără să pun priza în mijlocul camerei.
A doua supriză a venit în timpul instalării. Am ajuns la cască și conectarea ei la PC. Ei bine, unul din cablurile care vine de la unitatea centrală la PC necesita mufă DisplayPort mare. Evident, niciun laptop de ultimă generație nu mai are mufă mare DisplayPort. Din fericire integrează tehnologia pe o mufă USB Type-C. Astfel că am căutat un adaptor DisplayPort/USB Type-C.
Mi-a plăcut că instalarea aplicației oficiale verifică și compatibilitatea laptopului sau desktop-ului pe care instalezi. Totul a decurs ok și a mers bine din prima. Grafica este impresionantă și rula destul de fluent. Dar primul joc video ales din Steam VR avea 67GB, a durat ceva descărcarea. Am pus la download mai multe și am plecat.
Evident, nu putea lipsi vreun update de Windows 10. N-am dat importanță, dar a doua zi când am deschis și am vrut să joc: USB input error. Prima oară am crezut că e cablul mișcat, că e ceva care nu e alimentat corect, am verificat fiecare componentă, nimic.
Am făcut update la drivere, restart și am reconectat totul: nimic. Nu trecera de eroare. Am schimbat driverul Nvidia cu cel anterior, tot degeaba, eroarea a rămas la USB. Atunci am crezut că adaptorul DisplayPort/USB Type-C este defect. Am comandat altul de pe eMAG (65 de lei) și am așteptat.
În a treia zi, a venit rapid adaptorul, am remontat tot, verificat pas cu pas. Am pornit sistemul, USB input error. Eram pe punctul să renunț de tot la test. Am zis să mai fac un test și de data asta am avut noroc. Am făcut update la BIOS. A mers rapid cu aplicația de pe site-ul Asus, apoi a făcut restart și a mers din prima corect.
Am mai avut mici probleme cu setarea zonei de protecție, în sensul că ea este trasată cu ajutorul unui controller. Dar în timp ce te miști controllerul pierde conexiunea cu baza și dintr-un motiv sau altul nu înregistrează corect. Cred că am trasat zona de 25 de ori pînă a mers complet. Uneori o termina de trasat și spunea că este mai mică decât trebuie, dar măsurat cu ruleta era mai mare. În fine, pînă la urmă chiar a mers.
Jocuri pentru HTC Vive Pro
Am văzut pe Steam VR foarte multe jocuri și mi-a fost foarte greu să aleg. Sunt disponibile și unele gratuite, dar nu este o experiență nemaipomenită. M-am oprit la Half-Life: Alyx, Doom VR, Blueplanet VR, The Walking Dead, Nvidia VR Funhouse. Nici nu am avut prea mult timp la dispoziție, dar cred că dacă ai și câteva ore pe zi rezervate pentru gaming, experiența VR este una interesantă și atractivă.
Casca VR este mai comodă, Se poate regla pentru a sta mai bine, se pot ajusta ecranele ca să vezi perfect. Dar păstrează și acum conexiunea prin cablu, ceea ce nu o face foarte confortabilă. Totuși, dacă țin minte bine erau înainte mai multe cabluri, acum este un singur fir. Nu-mi dau seama exact, dar cred că cea mai mare îmbunătățire pentru sistem ar fi să te poți mișca fără cabluri complet. Probabil implică baterie și frustrarea că se termină bateria la un moment dat. Dar nici cu cablul nu este tocmai plăcut.
Mi-a plăcut faptul că are și difuzoare pentru căști, stau comod, sunetul este bună calitate. Totuși, după un timp, ajungi să te doară gâtul, iar unii probabil o să se plângă de migrene. Evident, jocurile horror o să vă facă altă impresie în VR, deci nu aș juca dacă știu că visez urât noaptea. Eu n-am probleme de gen, zombie și vampirii sunt la ordinea zilei.
Eveniment în VR
Am participat și la o conferință în VR, pe platforma Engage. Este o soluție pe care HTC o promovează acum ca alternativă la Zoom, Microsoft Teams și Google Meet. Cine a văzut imaginile spune că seamănă cu Second Life, nu am accesat platforma lor, deci nu știu. Vedeți mai jos cum arătau avatarurile la conferință. Rămâne o soluție interesantă, dar cred că este destul de costisitor pentru companii să achiziționeze astfel de seturi pentru toți angajații. Cred că videoconferința este mai degrabă o soluție pentru companii, indiferent de platformă.
Totuși, este de notat că există un interes crescut spre zona asta, tot mai multe aplicații pentru VR și cred că pentru start-up-uri este o metodă mult mai distractivă de a interacționa, comparat cu video de acasă. HTC continuă să dezvolte gama de accesorii, pregătesc chiar un costum complet cu tracking pentru fiecare mișcare.
Concluzii
HTC Vive Pro este un dispozitiv sofisticat de divertisment, mai ales gaming, dar și pentru evenimente VR foarte reușite. Costă destul de mult acum, dar este vârful de gamă privind rezoluția, este mai confortabil decât edițiile anterioare, oferă o experiență plăcută de utilizare și are parte de foarte multe jocuri prin Steam VR. Cred că pe viitor vom vedea o extindere a aplicațiilor VR, eu zic că spre zona de e-learning și spre zona medicală.