Am urmărit lansarea Huawei Mate 30 Pro – nu au spus nimic despre software și soarta viitorului flagship al companiei chineze. Ultimele zvonuri dinaintea evenimentului spuneau că Huawei nu va putea vinde acest telefon în Europa. Lansarea a fost de la ora 15:00, ora României, evenimentul a avut loc la Munchen. Am făcut  live text pe blog, ca de obicei.
Șeful companiei a promovat Huawei App Gallery, ca magazin de unde se pot descărca aplicații – a fost singura referință la Google Play, Android și celelalte probleme.

UPDATE: publicațiile străine confirmă varianta Android Open Source. Aplicațiile Facebook, WhatsApp și Instagram sunt disponibile prin Huawei Gallery App. Alte aplicații vor putea fi instalate prin utilizarea APK-urilor, iar angajații Huawei și ai partenerilor vor ajuta clienții să instaleze ce vor. Am pus separat toate informațiile despre Huawei Mate 30 Pro și ediția normală Huawei Mate 30.

Live text Mate 30 Pro

Vânzările de telefoane Huawei au crescut anul acesta cu 26% în ciuda restricțiilor impuse – este un an dificil pentru Huawei, spune șeful diviziei mobile. Mate 20 a vânzut 16 milioane de unități după lansarea din toamna trecută, iar P30 a vândut 17 milioane de unități la nivel global. Vânzările Huawei de laptopuri, accesorii au crescut cu peste 250%. Menționează Mate 20X 5G și Huawei Mate X modelul pliabil. Astăzi prezintă oficial seria Mate 30.


Se confirmă oficial faptul că lansează un display nou, Horizon, care este mai curbat decât cel de la Samsung. Mate 30 are un notch mai micuț, iar Mate 30 Pro are un breton de mari dimensiuni, care seamănă cu cele de anul trecut cred.

Ecranul Mate 30 Pro are diagonala de 6.53 inch cu margini curbate și Mate 30 has are un ecranl clasic, plat, cu diagonala de 6.62 inch. Bateria Mate 30 este de 4.200 mAh, iar bateria integrată în Huawei Mate 30 Pro este de 4.500 Pro. Nu au butoane de volum, este suficient să apeși e ecranul curbat pe marginea stângă și apare un slider de volum.

Ambele modele noi vin cu procesorul de top HiSilicon Kirin 990 5G. Este realizat tot pe 7 nanometri, dar folosesc acum tehnica EUV (extreme ultraviolet litography) precum au făcut Samsung la Exynos 9825 și Apple la procesorul A13. Huawei este primul producător care aduce procesor 5G, modem 5G, într-o soluție integrată. Vin direct cu modem 5G.

Au 21 de antene în interior, din care 14 antene 5G pentru recepție fără întreruperi. Suportă cinci benzi 5G pentru conectivitate globală.

Vitezele sunt mult mai mari decât la 4G și cu 50% peste rivalii care au tehnologie 5G, spun oficialii Huawei. Au deja o tehnologie dual-SIM 5G pentru rețelele de ultimă generație.
Dar tehnologia 5G face telefoanele să se încingă și să consume baterie mai multă. De aceea Huawei a îmbunătățit sistemul de răcire care este acum mult mai eficient. Bateriile sunt mai mari, dar în același timp au și încărcare rapidă și încărcare wireless 27W. Tehnologia reverse-charging prin care telefonul poate fi folosit să încarce ceasul sau căștile, are acum tehnologie de mare viteză.

Huawei continuă parteneriatul cu Leica pentru cele mai bune camere foto.

Pentru camere au sistem de stabilizare OIS și de asemenea AIS, adică electronic controlat de AI. Mate 30 Pro aduce doi senzori de 40 de megapixeli, iar cel mic păstrează senzorul mare de 40 de megapixeli, au și 8 megapixlei cu zoom optic, 16 megapixeli cu cameră ultra-wide și senzor de câmp. Senzorul nou este RYYB, comparat cu RGB are mai multă sensibilitate și surprinde detalii. Camerele selfie și procesarea foto au fost îmbunătățite pentru a face imagini mult mai bune. Oficialul Huawei spune că filmarea de pe Mate 30 Pro este 4K la 60 de cadre pe secundă. Au prezentat multe funcții de imagine, slow motion, bokeh video, 4K Timelapse și altele.

Șeful Huawei prezintă Osmo Mobile 3 ca fiind cel mai bun stabilizator pentru Mate 30 Pro. De aemenea, Profoto C1 și C1 Pro sunt lumini de studio pentru smartphone, pentru cei care călătoresc și vor să aibă lumini corecte .

Huawei continuă colaborarea cu Porsche Design pentru terminale smartphone. Prezintă noul terminal Porsche Design Huawei Mate RS.

Huawei Mate RS are 12 GB de RAM și 512GB de stocare internă. Are camerele foto de pe spate poziționate altfel comparat cu Mate 30 Pro, într-un dreptunghi. Probabil echipa de design Porsche a realizat acest aranjament.

Prețul Huawei Mate 30 pleacă de la 800 de euro, Mate 30 Pro costă 1099 euro, iar versiunea cea mai dotată 1.199 euro. Modelul Mate RS Porsche Design costă 2.099 euro.

Huawei prezintă și un nou smartwatch.

Ce scriam înainte de lansarea Huawei Mate 30 Pro

Zvonul cu Europa ridică o altă idee, este oare posibil ca Mate 30 Pro să fie cu Android 9 sau 10 (așa pare să zică și GSMArena)? Nu au voie în US, nu au voie în Europa, dar cine i-ar putea împiedica să vândă în China? Sigur nu Trump, nu Google și practic nimeni. Ar fi o palmă dată americanilor.

 

Interesul pentru Huawei Mate 30 Pro este foarte mare, inclusiv în România, dar problema cu Trump și interdicțiile puse companiilor americane împiedică Huawei să folosească Android 10 sau măcar Android 9, iar o soluție logică este să utilizeze Android Open Source. Ceea ce ar înseamna că un flagship de top nu va avea aplicații preinstalate pentru Youtube, Maps, Gmail și alte servicii Google sau Facebook sau orice altceva.

Având Android Open Source se pot instala aplicațiile alternative, dar ele provin din surse nesigure, pot fi infectate cu viruși, pot face telefonul să crape și așa mai departe. Sunt foarte multe riscuri fără Google Play (ba chiar și cu Google Play există riscuri, darmite fără). Eu personal nu cred că Harmony OS, sistemul de operare Huawei, este gata pentru un smartphone de top. Sigur că îl pot face să meargă, dar nu va avea nicio aplicație în afară de cele dezvoltate pentru Harmony OS. Sau poate va avea posibilitatea să adaptezi aplicații la acest OS cu o platformă dedicată. Dar tot ar fi un risc foarte mare pentru Huawei. Nu cred că cineva poate cumpăra telefonul fără Android.

Presupunând că rezolvă cumva situația cu Android / Open Source / Harmony OS, probabil Huawei nu vor vinde în Europa varianta 5G. Oricum, rămâne varianta comenzii din magazinele chinezești, gen Alibaba, Aliexpress sau Gearbest, care livrează în Europa.

Cam știm la ora actuală toate detaliile tehnice și design-ul următorului model de vârf. Știm cu certitudine că noul smartphone va avea procesorul de top HiSilicon Kirin 990 5G. Este realizat tot pe 7 nanometri, dar folosesc acum tehnica EUV (extreme ultraviolet litography) precum au făcut Samsung la Exynos 9825 și Apple la procesorul A13. Huawei este primul producător care aduce procesor 5G, modem 5G, într-o soluție integrată. Cu noua tehnologie, se poate atinge pe 5G 2.3 Gbps download și 1.25 Gbps la upload.

Ultimele zvonuri vorbeau despre o configurație cu două camere foto de 40 de megapixeli, plus 8 megapixeli de zoom și senzor 3D ToF. Zoom optic de doar 3x, camera normală, ultra-wide și senzorul care îmbunătățește mult calitatea imaginilor surprinse. Camera frontală ar fi de 24 de megapixeli, dar circulă și un zvon care spune că va fi o cameră duală pe față. Unii zic că este pop-up, alții că este în notch, vedem mâine.


Ecranul este OLED cu margini mai rotunjite decât Samsung, cel puțin pe surse. Rezoluția probabil de 6.7 inch QHD+, 3120z1440 pixeli, 513 ppi, Corning Gorilla Glass 6. Sursele zic de versiuni de 6/8 GB de RAM, eu mă aștept să meargă la competiție cu Samsung, cu 10/12 GB de RAM. Stocare de 128/256/512GB cu carduri de memorie NM lansate deja de Huawei. Bateria ar fi de 4.500 mAh, cu fast charging 55W.

Rămâne de văzut prețul Huawei Mate 30 Pro.