Mă știți pe mine, nu scriu despre fapte bune doar de Sărbători, v-am povestit de-a lungul anului tot timpul despre responsabilitate și inițiative frumoase. Acum am aflat mai multe despre economia socială, o inițiativă smart venită de la Bruxelles, implementată tot mai des și la noi. Mi-a plăcut conceptul, încerc să vi-l explic. Mai jos puteți urmări și un clip video pe tema asta.

rorec

 

Pe scurt, oficialii Europeni vorbesc (în limbajul de lemn specific, cu birocrația lor stufoasă) despre susținerea celor fără venituri, cu familii numeroase, cei aflați în situații dificile. Vorbesc despre recalificarea celor rămași șomeri, despre dezvoltarea prin comunitate a unor proiecte care se pot susține apoi prin eforturi proprii.

Cei de la Rorec, despre care tot v-am scris că se luptă cu tonele de deșeuri electronice toxice din România, au și o serie de proiecte de economie socială, care pot deveni un model pentru cei din zonele sărace ale țării. Reciclarea nu doar că salvează mediul și sănătatea noastră, a tuturor, dar oferă de asemenea locuri de muncă pentru cei defavorizați și un salariu stabil pentru cei care au cu adevărat nevoie de el.

Împreună cu Serviciul de Ajutor Maltez în România și Municipiul Alba Iulia, cei de la Rorec au realizat un proiect care a dus la angajarea a 29 de persoane aflate în situații dificile. Sunt opt centre de colectare a deșeurilor electrice și electronice în care sunt angajați oameni din categoriile sociale menționate – șomeri, , oameni cu familie numeroasă sau părinți singuri. Aceste persoane au fost consiliate, au urmat traininguri la locul de muncă, unii dintre ei au fost trimiși și la cursuri de formare, fiind astfel recalificați într-o nouă meserie. Proiectul a vizat în total 64 de persoane din categorii vulnerabile. Chiar dacă doar 29 au fost angajate în cadrul structurilor de economie socială create, și ceilalți 35 au fost ajutați, respectiv au primit consiliere pentru a-și putea identifica nevoile și interesele profesionale.

Proiectul le-a schimbat acestor oameni statutul din asistați social în cetățeni responsabili, care își aduc contribuția la economia statului prin taxe și impozite, care beneficiază de servicii medicale gratuite, care își pot ține copiii la școală, iar lista beneficiilor pe care acest proiect le-a adus în viețile lor este lungă. Și nu avem cum să înțelegem importanța acestui proiect pentru acești oameni dacă nu le aflăm și poveștile. Pentru că dincolo de un nume, de o persoană și de un post pe care îl ocupă, există o poveste de viață, nu doar a sa, ci a unei familii întregi.
Sunt mai multe informații despre inițiativă și despre acești oameni în clipul video prezentat mai jos:


Prin colectarea separată, deșeurile electrice și electronice sunt stocate în siguranţă şi transferate apoi către instalaţiile de tratare, încetând astfel a fi un pericol pentru mediul înconjurător. Totodată, materialele şi substanţele conţinute pot fi reutilizate, contribuind în acelaşi timp şi la conservarea resurselor naturale. În unele ţări, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat şi reciclate. Împreună putem face acest lucru posibil şi în România! Intră pe şi găseşte pe harta interactivă care sunt cele mai apropiate puncte de colectare din localitatea ta, unde poţi depune deșeurile electrice, becurile sau bateriile. Sau sună gratis la TelVerde 0800 444 800 şi primeşti detalii despre colectarea selectivă a DEEE.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!