Webfactor a dat un fail grav, pierzând și blogurile unor influenceri, pentru a N-a oară în online. De când scriu eu au fost cel puțin zece scandaluri majore și lumea refuză să învețe ceva din asta… În special bloggerii cunoscuți. Țin minte scandaluri similare despre Hostway / EasyHost, Namebox, Găzduire, Romarg, NSHost și multe altele. Unele au dispărut, altele rezistă.

Update 3: Webfactor a fost preluat de SimplQ.

Update 2 (10.05.2018):  ArenaIT are un soi de comunicat oficial, o explicație chinuită. Marius are blogul funcțional pentru că avea backup, dar Gaben și Eftimie au repornit de la zero. Mihai are blogul up, cu un backup de anul trecut. Dacă știe cineva cum se poate recupera un domeniu internațional înregistrat prin Webfactor, dați-mi un mesaj;

Update (09.05.2018): se pare că da, Webfactor a fost executată silit pentru datorii, probabil nu se așteptau să se ajungă chiar aici. Poate că au reușit să mute serverele sau să mute datele de pe ele, nu știu. Am văzut comentarii că ar urma să se rezolve… Dar deja a trecut foarte mult timp.

Foto: © Mestikon | Dreamstime.com

Întâmplare personală

Prin 2008, după ce lansasem PCForum și blogul personal, pentru că plecam din țară cam de două ori pe lună, am pornit blogul de turism, PrinLume.ro. Îb câteva luni, cu povești din călătorie, ajunsesem la un trafic mai mare decât pe blogul meu personal. Era găzduit la Găzduire.ro, un mare serviciu de hosting pe vremea aia. Cu o grafică bine făcută și un form măricel, promitea să aibă succes.

Într-o dimineață din 2009, am intrat să scriu ceva și site-ul nu mergea. Sun la suport tehnic: un HDD pe care era stocat și site-ul meu s-a ars. Niciun backup evident, nici la mine. Toate datele pierdute, serviciul de recuperare a datelor ar putea aduce o parte din ele înapoi, dar nu toate. După o lună, doar câteva articole vechi mai fuseseră recuperate, traficul redus la 10%, de unde nu a mai revenit niciodată indiferent de efortul făcut de mine. Un proiect îngropat.

Atunci am citit prima oară despre backup, despre posibilitatea de a face export și import la WordPress și tot ce am avut nevoie pentru a scăpa de noi probleme. Singur, căutând pe net, citind, am tot dat peste articolele lui Zoso despre hosting și așa mai departe.

Cum alegi hosting-ul

Știu că este o discuție lungă și că este foarte greu să alegi hosting-ul, dar metoda clasică cu recomandarea prietenilor nu mai merge. Webfactor era bine recomandat, mulți au mutat blogul acolo având recomandări serioase. Numai că nimeni nu poate ști ce este în spate și când un atac informatic, un virus, un fail hardware poate pierde datele.

Este ca și cum ai avea un apartament cu chirie, vine un mare cutremur și cade tot blocul. Da, tu ai plătit, ești la zi. Dar proprietarul nu avea cum să prevadă cutremurul. Așa că întrebarea rămâne. A știut Webfactor de problemă? A făcut ceva pentru a reduce riscurile? Exista backup undeva?

Aparent, nu. Deși erau bloguri foarte mari, ale unor oameni foarte cunoscuți precum Cabral, Mihai Vasilescu, Ovidiu Eftimie, Marius Sescu. Conform unor surse 20.000 de clienți. Și ce face Webfactor? Închide propriul site, închide Facebook, închide telefonul, iar patronul tace mâlc.

Probabil vor apărea cu un comunicat oficial, să rezolva criza, dacă nu vor dispărea de tot în ceață. Dar altfel omul era foarte vocal și avea cel mai bun serviciu de hosting din univers. Am avut o singură discuție, dar nu mi-a plăcut atitudinea, așa că am renunțat la mutare.

Sfatul meu: alege un hosting cunoscut, mare, care oferă backup în altă locație.

Cum faci backup la WordPress

Eu am scăpat parțial de coșmaruri după ce am învățat să fac backup. Sigur, nimic nu este safe 100%, dar am majoritatea conținutului salvată în mai multe locații. Întâi, WordPress are o facilitate perfectă pentru asta, funcția Export (și Import). Salvează un XML care conține textele, pozele și tag-urile, adică tot ceea ce contează din blogul în sine. Există și un plug-in WordPress Advanced Export, care permite selecarea pe ani. Eu export fișierele pe ani, iar ultimele luni la nivel de lună sau săptămână. Sigur că nu e tot timpul la zi. Dar știu că am 90% din conținut dacă e ceva.

Apoi, backup la baza de date este esențial. Se poate face din plugin WP-DB Backup, sau manual dacă aveți acces la cpanel / PHPMyAdmin. Selectezi baza de date, dai Export și se descarcă local.

Pentru a evita riscurile unei neplăceri – cade site-ul și crapă laptopul simultan – am pus fișierele pe un HDD extern. Și apoi, după recentele întâmplări, am urcat fișierele pe Google Drive.
Deci am trei posibilități de a rezolva, pe lângă back-up oferit de firma de hosting. Pentru că firma de hosting poate pierde cu totul datele, inclusiv acel backup. Cum cred că s-a întâmplat la Webfactor.

Iar în cazul firmei de hosting poate fi un atac informatic. Poate fi un Dorel care a generat supra-tensiune și a prășit serverul cu bazele de date. Sunt multe variante în care ei nu au practic o vină. Decât că nu și-au făcut temele foarte bine. Oricum, pînă nu aflăm ce s-a întâmplat acolo putem doar să speculăm.

Concluzii

  • în România au fost zeci de incidente cu firmele de hosting.
  • întrebați azi la hosting dacă aveți back-up, cât de des se face și unde;
  • faceți back-up local și back-up în Cloud.
  • asigurați-vă voi că munca de ani de zile nu se duce pe apa sâmbetei.
  • nu luați de bune 100% recomandările prietenilor și cunoscuților.
  • dați un search pe Google și aflați ce alternative aveți, din punct de vedere tehnic;
  • alegeți totdeauna un furnizor cu back-up în altă locație;