Am testat versiunea 11 a Intel NUC (Next Unit of Computing), un Mini PC care aduce toată tehnologia necesară într-un format compact. De ce să ocupi biroul cu un dispozitiv uriaș când un mini PC este suficient? La fel și pentru divertisment și streaming, nu e nevoie de cutii mari, ci doar de acest device extrem de compact.

Intel NUC 11 Mini PC

Pro și contra Intel NUC

Avantaje:

  • foarte compact, dar puternic;
  • procesor de top;
  • opțiuni de RAM/stocare flexibile;
  • conectivitate bună;

Dezavantaje:

  • nu poți schimba procesorul decât cu tot cu box;
  • nu include RAM, stocare;
  • nu are grafică dedicată;

Detalii tehnice Intel NUC 11

Procesor: Intel Core-i5 1145G7
GPU: Iris Xe
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 500 GB
Dimensiuni: 11x11x5.4 cm
Greutate: 500 gr
Sursa: 45W
OS: Windows 10 Pro
Tehnologii: LAN, WiFi 6, Bluetooth,
Preț: aproximativ 2.200 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 7 Media: 4]

Impresii după testare

Se fac aproape zece ani de la lansarea conceptului Next Unit of Computing (NUC). Am testat mai multe variante, inclusiv ce de tip Stick. Reprezintă o soluție foarte bună pentru cei care nu au efectiv loc pe birou sau care vor un player dedicat pentru un ecran mare din diverse rațiuni. Computerul este complet funcțional, are numeroase opțiuni de conectivitate și suportă tehnologii bune. Din păcate însă, nu sunt incluse toate componentele. Dar puteți folosi memorii sau stocare de la alte sisteme.

Pentru calculatorul de birou, un astfel de dispozitiv este excelent. Este foarte solid și este ușor de utilizat. Are procesor puternic. Intel Core i5-1145G7 este un SoC quad-core eficient pentru laptopuri și ultrabook-uri, bazat pe generația Tiger Lake-U (2021). Acesta integrează patru nuclee de procesor Willow Cove (8 fire datorită HyperThreading). Viteza variază de la 1.1 GHz (12 Watt TDP) până la 2.6 GHz (28 Watt). Boost-ul este întotdeauna specificat la 4.4 GHz (unul sau două nuclee).

O altă noutate este placa grafică Iris Xe integrată, cu 80 de unități de procesare. Este bazată pe arhitectura complet nouă Gen 12. Oferă o performanță semnificativ mai mare în comparație cu mai vechiul Iris Plus G7 (Ice Lake).

În plus, SoC-urile Tiger Lake adaugă suport PCIe 4 (4 benzi), accelerare hardware AI și integrarea parțială a Thunderbolt 4 / USB 4 și Wifi 6 în cip. În plus, i5 acceptă vPro pentru o gestionare ușoară de la distanță. Este realiat pe procesul îmbunătățit SuperFin de 10 nm de la Intel, care ar trebui să fie comparabil cu procesul de 7 nm de la TSMC.

La mine a ajuns cu memorii și stocare montate, dar și cu Windows 10 deja instalat. Totul a mers perfect, am experimentat un computer adevărat. Dacă nu rulezi jocuri video sau alte aplicații avansate, nu simți nicio diferență. Apropo de jocuri, noua grafică integrată Iris Xe duce de asemenea majoritatea jocurilor populare. Pentru cei mai entuziaști, se pot conecta unități GPU externe la acest gen de computer.

Altfel, dispozitivul este ideal pentru conectarea la un televizor pentru streaming, chiar și 4K. Pentru firme, poate fi folosit pentru a rula reclame în diverse locații. Are tehnologiile necesare pentru controlul complet de la distanță.

Alte informații suplimentare găsi pe site-ul oficial al distribuitorului Asbis România.

Concluzii

Eu testasem și modelul anterior. Intel NUC 11 Mini PC este un dispozitiv compact, rezistent, bine făcut. Fie pentru acasă, pentru divertisment sau streaming, fie pentru companiile care fac diverse aplicații smart cu ecrane. Poate fi combinat cu un eGPU pentru performanțe mai mari. Rămâne o alternativă interesantă la desktop-urile mari.

Galerie foto