Intel a avut conferința de presă anuală de la CES și a prezentat patru familii noi de procesoare. Lansarea vine într-un moment în care gigantul hardware a tot pierdut teren în fața AMD și de se pregătește de o competiție tot mai dură cu ARM. A rămas în urmă la nivel de tehnologie și discută cu Samsung o colaborare pentru a fabrica procesoare mai moderne. Totul în contextul în care 2020 a adus prima creștere solidă a vânzărilor de PC și laptop după ani de stagnare sau scădere.
În total sunt lansate acum peste 50 de procesoare noi, iar Intel a promis că partenerii vor livra peste 500 de configurații noi cu aceste produse.
Ca să vă faceți o idee, Intel trece acum la procesul de fabricație pe 10 nanometri, în timp ce ARM este deja la 5 nanometri și face planuri pentru 4 și 3 nanometri anii viitori, scrie computerblog.ro*. AMD sunt deja pe 7 nanometri. Fiecare generație aduce extra-performanță la un consum mai redus de energie și producția de căldură este tot mai redusă. Laptopurile cu procesoare ARM au acum autonomie dublă față de cele cu procesoare Intel. Deocamdată Intel este salvat de faptul că platformele Windows 10 și Mac OS nu sunt deocamdată foarte bine adaptate pentru ARM. Istoria ține deocamdată cu x86, dar nu știm cât va mai rezista arhitectura în fața asaltului ARM pe toate device-urile.
1. Core i9 ar bate concurentul Ryzen
Prima familie prezentată este Intel Core S, nume de cod “Rocket Lake-S”. Vârful de gamă este Intel Core i9-11900K, care a fost prezentat oficial. Este cel mai nou procesor, flagship-ul începutului de an. Vă pun și eu slide-ul cu informații tehnice dacă vă pasionează, mai jos.
Pe scurt, Intel Core i9-11900K aduce opt nuclee cu 16 fire de execuție, atinge 5.3 GHz single-core și 4.8 GHz all-core pentru a susține cele mai intensive aplicații. Are mai multe opțiuni PCIe 4.0 pentru a conecta SSD-ul și acceleratorul grafic direct cu procesorul. Suportă memorii mai rapide. are și grafică integrată mai puternică. Creșterea de putere este estimată la 19 procente, dar Intel nu spune exact în operațiuni, ci în IPC (instructions per cycle).
Intel Core i9-11900K va fi disponibil din trimestrul 1 2021, deci nu spun exact când. Probabil va fi extrem de găsit pentru că toți minerii, toți gamerii și toți cei care fac streaming pe Youtube sau Twitch vor dori să prezinte acest procesor în premieră 😀 Vor dispărea stocurile exact ca la GeForce RTX sau PS5.
2.Intel Core vPro de generația 11
Intel Core vPro de generația 11 este platforma pentru companii. Sunt 27 de procesoare diferite în această categorie, gândită în special pentru laptopuri și dispozitive portabile cu focus pe securitate. Toate includ Intel Hardware Shield, soluție AI care detectează atacuri informatice, în special ransomware și crypto-mining.
Noile procesoare includ WiFi 6 , grafică Iris Xe, editare video de 2.3x ori mai rapidă, productivitate crescută cu 23%.
Platforma Intel Evo vPro oferă cel mai bun raport între performanțe și securitate pentru cei din companii. Laptopurile marcate cu Evo oferă acces instant la desktop și autonomie peste așteptări.
3. Familia Intel Core H
A 11-a generație de procesoare include și produsele Core H, cele mai optimizate pentru gaming pe laptop. Aduc putere superioară pentru jocuri video, dar în același timp permit realizarea de laptopuri mai ușoare și mai subțiri pentru entuziaști.
Modelul de top aici este Intel Core i7-11375H Special Edition, care este cu 4 nuclee și 8 fire de execuție. Poate atinge 5GHz în sing-e core Turbo. Sunt 12 modele în această categorie.
Până la ora actuală au anunțat sisteme cu aceste procesoare producători precum Acer, Asus, MSI și Vaio. Probabil vom vedea și Lenovo, Dell sau HP pe seriile gaming, dar Intel nu i-a menționat.
4. Produse pentru educație
Cea de-a patra familie include procesoarele pentru Chromebook și alte latpopuri dedicate sistemului de educație. Sunt procesoare Pentium N Silver și Celeron. Ideea ar fi să le facă mai ieftine, dar capabile să suportă Office și Paint, genul de aplicații folosite pentru școala online. Trec și ele pe arhitectura de 10 nanometri și au 35% creștere de performanță și 78% creștere pe performanța grafică, comparat cu modelele anterioare. Evident, noile tehnologii vor crește și autonomia sistemului.
5. Creșterea vânzărilor de computere
Piața globală a computerelor a crescut constant până prin 2011. Ca să fiu sincer, în ultimii 5-6 ani produsele au fost atât de bune încât nu simți nevoia să cumperi ceva nou. Vorbesc de utilziarea generală, de la mail și browsing, aplicații Office, streaming și alte activități de gen. Produsele au devenit super fiabile și sistemele de operare au devenit mai optimizate, nu mai crapă atât de des. SSD-ul rapid transformă orice laptop sau desktop mai vehi într-un super dispozitiv. Iar asta s-a văzut în vânzări. Din 2021 în fiecare an piața de PC s-a contractat, uneori doar cu 1%, alteori cu 10%. Totul până anul trecut.
Creșterea vânzărilor diferă în funcție de firma de analiză care a realizat raportul, conform The Verge. Canalys spune că anul trecut s-au vândut 297 de milioane de computere și creșterea a fost de 11 procente față de 2019. Cei de la IDC raportează 302 milioane de unități și o creștere de 13 procente, iar Gartner sunt cei mai conservatori, cu 275 de milioane de unități și o creștere de 4,8 procente. Procentele de creștere sunt record pentru trimestrul patru din 2020.
Pe măsură ce școala continuă de acasă și munca la fel, părinții și elevii descoperă că terminalele smartphone și tabletele nu sunt de ajuns, așa că se vor vinde în continuare PC-uri noi. Unii vor găsi bani de configurații mai complexe, alții vor face upgrade la noile tehnologii. Deci mă aștept să fie un an foarte bun pentru marii jucători din domeniu.
*pun asta pentru că un tâmpit publică copy+paste articolele și se vede acolo că e furat textul.