Ziua Siguranţei pe Internet, care are rolul educării copiilor, profesorilor şi părinţilor în vederea utilizării responsabile a Internetului, are loc azi și este marcată în 70 de țări. La nivel european, cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2012, au fost lansate oficial concluziile unui nou raport al proiectului EU Kids Online, proiect coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE). Concluzia? Părinții trebuie să fie implicați activ în viaţa online e copiilor lor, discutând cu ei despre Internet sau chiar navigând împreună cu ei pe Internet.

kids online

Doar 15% dintre părinți spun că și-au schimbat atitudinea față de utilizarea în siguranță a Internetului din cauză că a existat ceva care l-a supărat sau deranjat pe copil în mediul online, deși mai bine de un sfert dintre ei spun că este ‘probabil’ (23%) sau ‘foarte probabil’ (5%) ca în următoarele șase luni copilul lor să se confrunte cu probleme pe internet.
Circa 89% dintre părinţii intervievaţi au spus că impun copiilor reguli cu privire la posibilitatea de a divulga online date cu caracter personal, 59% spun că stau prin preajmă când copilul lor este pe Internet şi 82% vorbesc cu copiii lor despre Internet.

Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra situaţiilor care prezintă un risc crescut pentru copii. Doar în ultimele 4 luni au fost raportate 830 de cazuri de contacte online între minori şi persoane adulte, necunoscute. Din totalul de cazuri în perioada menţionată, 105 cazuri au fost relaţionate cu hărţuirea online, 41 cu furtul sau utilizarea de date personale în scopuri nelegitime, 63 de persoane au reclamat conţinut dăunător (imagini violente, imagini cu caracter sexual) în timp ce 15 apelanţi au cerut sfaturi în legătură cu dependenţa de Internet sau jocuri.

În acelaşi timp, peste 300 de persoane au solicitat consiliere legată de comunicarea în familie privind utilizarea Internetului. Două treimi dintre cei care au solicitat ajutor erau de sex masculin, iar o treime de sex feminin. 767 de apeluri au fost realizate de copii şi tineri, în timp ce 67 de adulţi au solicitat ajutorul consilierului helpline.