Mara a prezentat ieri conceptul ei de space settlement (adăpost în spațiu) și a ridicat azi diploma pentru participarea la concursul lor. Mulțumim încă o dată tuturor pentru susținere. La cina de gală la ISDC 2019 am auzit o altă teorie interesantă despre energia solară, care merită povestită.

Vorbisem despre energia solară în articolul privind planurile NASA de a reveni pe Lună. Ca idee, în loc de benzină sau curent electic, navetele viitorului vor putea folosi energie solară și ceea ce cercetătorii numesc solar winds pentru a naviga prin sistemul solar. Singura problemă este că, pe măsură ce te îndepărtezi de Soare, randamentul scade și nu mai poți folosi așa eficient enegia. Dar energia solară poate fi cheia și pentru nevoia în creștere a Pământului de a avea mai multă energie electrică.

Energie solară nelimitată și disponibilă oriunde

Deocamdată este un proiect teoretic, existând câteva probleme legate de realizarea lui, dar nimic ce nu poate fi depășit prin tehnologie. Deja cam toate elementele necesare acestui proiect sunt disponibile și testate, doar că trebuie puse cap la cap. Cel care a prezentat teoria este Paul Jaffe, care lucrează la acest proiect de mulți ani.

Teoria pare simplă, practic, radiația solară este mult mai puternică în afara atmosferei și poate fi captată la putere maximă pe o orbită terestră unde trebuie doar menținută alinierea panourilor către soare, poate capta energie 24 de ore din 24 și nu necesită elemente mari de stocare ca pe pământ. Ar fi un satelit cu astfel de oglinzi și mici opțiuni de control pentru alinierea panourilor. Apoi energia captată este trimisă wireless către o stație pe pământ. Conform prezentării, cercetătorii din Japonia au făcut un astfel de test.

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) împreună cu Mistubishi, a transmis 1.8 kilowatti către o antenă de recepție situată la 55 de metri distanță, iar ei spun că nici norii nu vor putea bloca această transmisie. O parte din energie poate fi stocată pe pământ, iar sistemul poate avea aplicații diverse, se poate trimite curent către o fermă izolată, către un hotel, către un convoi militar, nu contează, acuratețea este foarte mare. Energia captată este capabilă să alimenteze orașe întregi și este mai “curată” decât cea de la centralele nucleare.

Din ce s-a discutat în timpul galei am înățeles că folosirea microundelor pentru a transmite energie poate avea efecte negative, cineva compara sistemul cu celebrele cuptoare cu microunde. Dar cercetătorii au promis că astfel de probleme pot fi rezolvate, astfel încât să nu existe niciun pericol pentru animale sau aviație.

Proiectul Space Solar are și el un desen prezentat de câte ori se vorbește despre el.

Oglinzile sunt hexagonale și captează mai multă energie solară, apoi sistemul de transmitere redirecționează energia spre Pământ. Oricine care are antena de recepție și este în locația potrivită poate accesa energia electrică. Nu necesită infrastructură de cabluri, stâlpi și altele.

Autorul spune că o astfel de tehnologie ar asigura independența Pământului din punct de vedere energetic, iar consumul de combustibili fosili va fi rapid înlocuit. Tehnologia este mai eficientă decât câmpurile de panouri solare, decât morile de vânt și produce mai mult curent decât o centrală nucleară. Pentru a face o demonstrație a invenției sale, Paul Jaffe a folosit o veioză pe post de soare, un panou care primea lumina de la ea, transmisie wireless către receptor și acesta aprindea led-urile de jos.

Deocamdată nu au găsit finanțare pentru acest proiect, ceea ce este ciudat întrucât chinezii au început de anul acesta propriul sistem. Americanii lucrează doar teoretic la acest sistem și tehnologia este într-adevăr costisitoare. Dar pe de altă parte, puterea de producție crește de aproape 10 ori în spațiu și nu ține cont de ciclul noapte-zi și nici de nori sau alte elemente ale naturii.