În urma unui concurs de pe pagina Facebook a BenQ România am ajuns la un curs de fotografie pentru începători cu Simion Buia, în cadrul proiectului Academia de Fotografie. Da, aveam nevoie de asta, pozele mele sunt “instantanee”, nu fotografii, plus că n-am avut niciodată timp să trec de prima pagină a oricărui tutorial privind camerele foto și fotografia. A fost primul eveniment la care nu am făcut nicio poză 🙂

Am stat aproape 4 ore cu sufletul la gură și am aflat un munte de informație, dar care este doar vârful ghețarului. Probabil îmi fac curaj și am să merg la unul din cursurile intensive ale lui Simion, care nici măcar nu sunt scumpe.

Pe scurt, am aflat și eu care e treaba cu JPG și RAW, care sunt problemele cu modul “Auto” al camerei foto, care e diferența din “Auto” și “P”,  de ce anume e important obiectivul pentru camera foto și elemente despre expunere, diafragmă, ISO și multe asemenea chestii mai avansate. Mai citisem câte ceva înainte, dar fără a înțelege concret care e mecanismul care transformă lumina în imagine.

Este unul dintre puținele cursuri la care am participat ad-hoc la care am primit recomandarea foarte corectă să las lenea la o parte și să pun mâna să citesc câte ceva, dacă mă interesează fotografia. Promit să o fac.

Deși am pornit la eveniment cu senzația că o să mă plictisesc teribil, iar sediul din Palatul Universul, care dă senzația că se va prăbuși în orice moment, îmi crease o senzație neplăcută încă de când am ajuns acolo, s-a dovedit că totul a fost doar în imaginația mea. Simion Buia mi-a lăsat impresia unui profesionist foarte serios, pasionat, se vede că n-a stat o perioadă în România, dar îmi place faptul că vrea să facă treabă aici, în ciuda tuturor problemelor de care s-a lovit. Mult succes, pentru că merită.

Simion Buia mi s-a părut fan Sony, ne-a făcut câteva demonstrații cu TX5, cu NEX-5, dar am văzut și Alpha 900. Am învățat de-asemenea despre monitoare, calibrarea culorilor și pericolul monitorului glossy atât de promovat astăzi.