Am testat ThinkPad X1 Nano Gen 2, unul dintre ultrabook-urile business de ultimă generație. Mai compact și mai ușor decât generația anterioară, modelul oferă performanță mai bună pentru aplicațiile de la birou. Este perfect pentru luat la drum și faptul că se încarcă pe USB Type-C constituie un avantaj. Este bine că are slot de SIM pentru conexiuni 5G sau LTE, disponibile acum cam peste tot.

Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen 2

Pro și contra ThinkPad X1 Nano Gen 2

Avantaje:

  • cel mai mic X1 de până acum;
  • performanțe maxime sub 1 kilogram;
  • tastatură clasă de ThinkPad;
  • slot de SIM pentru 5G/LTE;
  • conectivitate de ultimă generație;

Dezavantaje:

ads
  • lipsesc unele porturi utile;
  • ecranul păstrează marginile late;
  • preț măricel;

Detalii tehnice ThinkPad X1 Nano Gen 2

Ecran: 13″ IPS LCD 2160 x 1350 pixeli, 16:10, 450 cd/m²
Procesor: Intel Core i7-1270P
GPU: Iris Xe Graphics
Memorie: 16 GB LPDDR5 RAM
Stocare: 512 GB SSD M.2
Dimensiuni: 29.21×20.82×1.52 cm
Greutate: 966.43 gr
Baterie: 49.5 Wh
OS: Windows 11 Pro
Tehnologii: USB4, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E, Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4
Preț: ~ 11.500 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4.5]

Impresii după testare

Atunci când lucrăm des de pe drum, călătorim des fie în interes de afaceri, fie pentru a genera content multimedia, avem nevoie de un laptop portabil, ușor, rezistent și puternic. Pe cel mare, dotat cu placă video dedicată, îl putem lăsa deoparte. Este greu, necesită un rucsac mare, are și un alimentator de 2 kilograme. Pe scurt, ai probleme cu spatele după utilizare intensă. Pe drum este util un sistem mic, compact, ușor, dar care să se încarce la alimentatorul telefonului și să poată îndeplini cu succes majoritatea task-urilor de tip Office.

ThinkPad X1 Nano Gen 2 este cel mai mic X1 de până acum. Este practic cât o coală A4, dar are puterea unui laptop normal. Are tastatura clasică ThinkPad, foarte comod de utilizat, cu TrackPad cu butoane, dar și cu vechiul TrackPoint, cu care unii s-au obișnuit și nu mai pot lucra fără. Practic este extrem de eficient la scris text, scris cod, lucrat în Excel sau alte aplicații cloud de tip Office. Are conexiune 5G și LTE pentru a te putea conecta aproape oriunde în lume. Dispune doar de mufele strict necesare: cea de încărcare și cea pentru periferice. E posibil să folosiți genul de dock extern pe USB pentru a folosi un mouse de tip Arc, pentru imprimantă sau scanner, pentru a conecta SSD-ul extern sau alte periferice.

Dincolo de faptul că este compact și comod de transportat, trebuie spus că este destul de puternic pentru orice task. Intel Core i7-1270P este un procesor din familia Alder Lake-P. Acest procesor a fost anunțat la începutul anului 2022 și are 4 nuclee de performanță asociate cu 8 nuclee eficiente. Nucleele de putere sunt activate prin tehnologia Hyper-Threading cu un total de 16 fire de execuție atunci este nevoie. Vitezele de ceas variază de la 2,2 GHz la 4,8 GHz pentru clusterul de performanță și de la 1,6 GHz la 3,5 GHz pentru cel eficient. Este un procesor certificat vPro, adică are nivelul „Enterprise”, care permite gestionarea dispozitivelor de la distanță. Cele 12 nuclee ale procesorului sunt capabile să eclipseze cu ușurință orice quad-core Tiger Lake (inclusiv Core i7-11375H și Core i7-1195G7).

Evident, nu este un sistem de gaming, creație grafică 3D sau metavers. Are doar soluția grafică integrată în procesor. Se descurcă în activitățile normal, probabil și într-o parte din jocuri sau aplicații. Dar nu este o soluție pentru cele mai intensive din punct de vedere grafic.

Autonomia este destul de bună, se ating peste 8 ore și jumătate de utilizare, util pentru un zbor de lungă durată. Însă doar cinci ore și jumătate de muncă efectivă fără priză. Pentru unii este suficient, dar pentru unii rămâne destul de limitat. În orice caz, la aceste dimensiuni, este greu de găsit ceva cu autonomie mai mare.

Pe mine m-a bucurat că se încarcă prin portul USB Type-C. Chiar am văzut multe ultraportabile care au doar încărcătorul din fabrică, cu mufă proprietară. Iar cărămida din fabrică este mare. Însă astăzi avem încărcătoare de telefon care duc mult peste 60W cât necesită un laptop. Iar alea sunt relativ mici și ușor de luat în rucsac. Atenție doar la firul de încărcare, să fie și el compatibil.

Prețul rămâne ridicat, o versiune a lui este în magazine la 11.500 de lei. Te scapă de multe bătăi de cap pe drum, dar nu este deloc ieftin.

Teste benchmark

Am rulat pe laptop principalele teste, fără să insist pe partea de gaming sau grafică. Este un model puternic, fără îndoială potrivit pentru orice activitate de birou. Scorurile sunt bune și cu siguranță nu va avea probleme în Excel-uri sau soluțiile Cloud pentru afaceri. Mai ales că are 5G integrat, doar trebuie folosit un SIM compatibil și activat serviciul de date.

Adaptorul grafic încorporat Iris Xe cu 96 de unități care rulează la până la 1,40 GHz este similar cu soluția folosită la Tiger Lake-UP3 din a 11-a generație. Acest iGPU este încărcat cu funcții moderne, cum ar fi capacitatea de decodare video AV1 și suport pentru monitor SUHD 4320p. Până la 4 monitoare pot fi utilizate simultan cu acest iGPU.

Vedeți rezultatele mai jos, sunt doar o parte din procesul de testare integrală.

Concluzii

ThinkPad X1 Nano Gen 2 este compact, subțire, ușor și portabil. Oferă performanță mare comparat cu alte laptopuri mici. Are ecran destul de bun, tastatură bună în stilul clasic, TouchPad cu butoane și celebrul TrackPoint care vine încă de pe vremea IBM. Este de dimensiunile unei coli A4 și are sub un kilogram, fiind ideal pentru călătorie. Poate duce orice sarcină de la birou. Are tehnologii de ultimă generație, precum 5G/LTE cu slot dedicat sau Wi-Fi 6E, dar are numai mufe USB Type-C. Iar autonomia este relativ limitată. Peste 8 ore la utilizare în modul Avion sau 5 ore și jumătate de utilizare intensă. Este sub autonomia de anul trecut, când procesorul consuma mai puțin. Iar prețul este un pic măricel, putem spune că este fair pentru dotările oferite.

Galerie foto