Am văzut LG G8X ThinQ, noul smartphone de top de la LG, plus accesoriile suplimentare care transformă telefonul, husa și al doilea ecran (LG Dual Screen). Este o abordare diferită față de Fold, ecranele nu sunt unite și când nu ai nevoie de al doilea ecran doar îl detașezi și îl pui deoparte. Pentru a funcționa corect ai nevoie de o husă specială cu o mufă USB Type-C, care poate fi cumpărată împreună cu ecranul.

LG G8X este o versiune actualizată a lui LG G8 din primăvară, au adăugat baterie, au modificat camerele și au gândit și acest accesoriu pentru a concura cu modelele pliabile. Ideea este că ai funcții similare oarecum cu Fold, dar prețul nu este atât de mare. Terminalul are un preț retail recomandat de 749 euro pentru telefon și 249 euro pentru husa și ecranul suplimentar. Adică dai doar 1.000 de euro și ai un model care seamănă cu un Fold sau Mate X care costă dublu. Dar este doar comparabil, nu e deloc la fel, pentru că sunt două ecrane separate.

Detalii tehnice LG G8X

Ecran: 6.4 inch OLED 2340×1080 pixeli (403 ppi)
Procesor: 128 GB intern + card
Memorie: 6GB RAM
Stocare: 128 GB
Camere foto: 12+13 megapixeli ultrawide
Camera selfie: 32 megapixeli
OS: Android 9.0
Baterie: 4.000 mAh
Preț: 749 euro fără ecran + 249 euro husă+ecran suplimentar

LG G8X dual screen

Este primul an în care terminalele LG nu au venit la teste, înțeleg că au reorganizat diviziile și se pare că LG G8 nu a fost prea promovat în România. Nu știu dacă a fost în magazine, nu am prea auzit pe nimeni discutând despre el. Dar avea ca puncte slabe bateria mai mică (3.500 mAh comparat cu rivalii care au depășit 4000), precum și prețul de flagship. Acum LG propune un terminal de top cu un preț mai accesibil, doar 749 euro, are procesor de top, ecran OLED, camere foto optimizate și baterie de 4.000 mAh. Mi se pare o alternativă ok pentru marile flagship-uri care au început să depășească mia de euro și nu oferă chiar atât de multe avantaje.

Sistemul dual-screen este ok, dar nu mi se pare nici asta cea mai bună variantă. Dacă tot plănuiau să concureze Fold și Mate X, puteau să reducă mai tare marginile și să facă alte optimizări de soft care să permită multi-tasking. Dar nu prea există. Ecranul este identic cu cel de la telefon, 6.4 inch OLED, FHD+, 403 ppi, iar LG a decis să pună și camera selfie în notch de tipul teardrop (lacrimă), pentru ca dispozitivul să arate simetric. Ecranul are pe spate un display OLED alb-negru de 2.1 inch pe care este afișat ceasul și poți vedea notificări fără să mai deschizi ecranele principale.

Cele două camere selfie de pe ecrane pot fi folosite în paralel și au un mod special de fotografie în lumină scăzută, pentru a obține mai multe detalii în imagine (Reflected Mode).

După ce pui husa și conectezi ecranul la USB-C, al doilea ecran se activează din settings și poți lucra la altceva pe ecranul secundar. Dar nu poți vedea același lucru pe un ecran mai mare. Nu poți avea trei aplicații deschise simultan. Am vpzyut diverse scenarii de utilizare – le găsiți în videoclip, dar nu sunt neapărat convingătoare. Adică vezi Youtube în stânga și ai Messenger sau WhatsApp în dreapta. Chestii de genul ăsta.

Poate cea mai interesantă utilizare este pentru jocuri video, unde poți transforma un ecran în controller și joci pe al doilea ecran. Ai mai multe formate de controller în funcție de tipul de joc – racing, shooter, strategie. Am testat sistemul în video și chiar pare ok.

Camera foto de pe spate aduce și ea niște îmbunătățiri suplimentare, există acum AI Action Shot, pentru fotografie de sport sau alte activități în viteză. Stabilizarea pentru filmare a fost și ea îmbunătățită față de versiunile anterioare.

Bateria este 4.000 mAh, ceea ce este foarte bine, față de 3.500 la modelul anterior. De asemenea, are încărcare rapidă cu 21W, plus încărcare wireless cu 9W. Sunt convins că sistemul de management al consumului de energie a fost și el optimizat.

Galerie foto