Există numeroase studii care demonstrează faptul că lumina albastră de la monitoare afectează sănătatea utilizatorilor, mi-a spus la IFA Berlin Stefan Sommer, director de marketing al MMD, compania care produce monitoarele Philips și AOC. Asta ne afectează direct, în special pe cei care lucrăm des noaptea, dar este periculoasă și utilizarea de peste zi atunci când expunerea la această lumină albastră este de lungă durată. Pe scurt dăunează vederii, crește nivelul de stress și produce insomnie, cu toate efectele lor asupra sănătății. Dar inginerii de la Philips au reușit să creeze primul monitor fără emisii de lumină albastră, care nu este cu mult mai scump decât un monitor similar cu lumină albastră.

Philips SoftBlue
Philips SoftBlue @ IFA Berlin

Philips SoftBlue este realizat pe baza unor studii privind emisiile de lumină albastră. Practic noua soluție tehnologică elimină emisiile de lumină albastră la frecvențele dăunătoare pentru vedere și pentru sănătate, fără a renunța în vreun fel la calitatea imaginii sau la luminozitate. Puteți astfel lucra liniștiți, beneficiind de aceeași calitate a imaginii fără efectele negative ale luminii albastre. Soluția hardware este mai bună decât soluțiile software prezentate pînă acum, spun cei de la MMD. Din câte mi-a spus Stefan Sommer, prețul va fi în jurul a 425 de euro pentru varianta de 28 de inch, în condițiile în care un monitor similar cu lumină albastră costă 399 euro.

Compania MMD vorbește din poziția de lider pe piața locală, brandurile Philips și AOC având locurile unu și trei în România cu cote de 18%, respectiv 14%. Compania face parte din grupul TPV, care are un acord cu Philips privind utilizarea brandului pentru monitoare și televizoare. Standul Philips la IFA Berlin a fost unul din cele mai mari, având nu doar monitoarele și televizoarele, dar și soluții pentru divertismentul digital, pentru casa digitală, bucătărie, sănătate și multe altele. Mi-au atras atenția televizoarele cu Android, dar și sistemele de sunet cu sateliți fără cabluri, dar și căștile fără concurent.

Philips Panoramic Ultrawide: monitor pe format 21:9, rezoluție 3440 x 1440 pixeli
Philips Panoramic Ultrawide: monitor pe format 21:9, rezoluție 3440 x 1440 pixeli

Revenind la monitoare, mi-a plăcut mult modelul ăsta. Ultrawide 21:9 dar suficient de înalt pentru a putea lucra normal. Poți lucra în direct pe imagini de dimensiuni mari, poți edita lejer filmele Full HD și ai loc suficient și pentru uneltele de editare. Poți lucra simultan mai multe task-uri pe un singur monitor. Pentru artiștii din domeniul digital cred că este monitorul perfect.

Monitor de gaming Philips
Monitor de gaming Philips

Monitorul de gaming are o tehnologie specială care vinde de pe televizoarele Philips. Ambiglow este o tehnologie care provine din Ambilight, dar a fost adaptată pentru monitoare și jocuri video. Lumina de pe spatele monitorului reflectă acțiunea din timpul jocului și te menține în atmosfera *de luptă*.

De asemenea, am văzut la IFA cel mai admirat monitor cu design special, Philips Moda. Și mai interesant decât design-ul în sine și culoarea albă aleasă este faptul că standul monitorului include un sistem hands free cu Bluetooth pe care poți prelua apelurile (dacă lucrezi singur în birou, evident).

Philips Moda, monitor cu speaker Bluetooth
Philips Moda, monitor cu speaker Bluetooth

Galerie foto