Am testat modelul MacBook 14 Pro cu M2 Pro, versiunea de bază din serie, vă explic mai jos toate variantele. Este un dispozitiv premium și portabil, ușor de folosit și cu autonomie fără rival. Unii consideră și design-ul bun. Mie mi se pare că și aici trag de mult timp de același format, fără să inoveze prea tare pe partea asta. Legat de hardware, procesorul este greu de bătut. Dar trebuie să luăm în calcul și diferențele dintre platforme. Nu are placă video dedicată. Poți face multe cu cea integrată, dar recomand varianta M2 Max pentru profesioniștii în grafică sau editare video profesională.
Specificații MacBook 14 Pro cu M2 Pro
Display: 14.2-inch Liquid Retina XDR 3024×1964 px, 254 ppi, 1600 nits
Procesor: Apple M2 Pro 10-core CPU / 12-core M2 Max
GPU: 16-core GPU / 30-core GPU
RAM: 16 /32 /64 / 96 GB RAM
Stocare: 512 / 1 TB până la 8TB
Audio: 6 difuzoare
Baterie: 70 WHr Li-po + încărcător 67W / 96 WHr + încărcător 96W
Conectivitate: Bluetooth 5.3, WiFi 6e, SDXC slot, HDMI, 3.5 mm jack, MagSafe 3
OS: MacOS Ventura
Dimensiuni: 31.26×22.12×1.55 cm
Greutate: 1.6 Kg
Preț: de la 10.599,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Pro și contra MacBook 14 Pro cu M2 Pro
Avantaje:
- autonomie fără rival în lumea portabilelor;
- sistemul de operare ideal pentru birou;
- procesor destul de puternic;
- securitate destul de bună;
Dezavantaje:
- prețul rămâne ridicat pentru mulți utilizatori;
- design clasic de Macbook fără noutăți;
Am testat produsul cu ajutorul Apcom România, îl puteți cumpăra de aici. Găsiți detalii tehnice complete pe site-ul Apple.
Experiența cu MacBook 14 Pro cu M2 Pro
Recunosc că nu am mai folosit Mac sau MacBook de mult timp. Aproape că mi se pare ireal sistemul de operare. Însă totdeauna am avut o capacitate excelentă de adaptare. Pot lucra pe el, îl pot lua în deplasări. Fazele mai complicate sunt la editare video, unde m-am obișnuit cu softul de pe Windows. Sigur că, mai mult ca sigur, mă pot adapta și aici la Final Cut sau ce software mai există pentru MacOS. Nu e mare diferență. E doar chestie de obișnuință.
Legat de autonomie, de când au apărut procesoarele Apple, Macbook nu prea are rival. Sigur, sunt ultrabook-uri care pot atinge autonomie mare și performanță, doar că ele costă pe la 4-5.000 de euro. Laptopul Apple începe de pe la 2.000 de euro.
Modelul testat a fost anunțat la începutul anului. M2 Pro mărește arhitectura lui M2 pentru a oferi un procesor de până la 12 nuclee și un GPU de până la 19 nuclee, împreună cu până la 32 GB de memorie rapidă unificată. Varianta testată nu suporta mai mult de 32 GB RAM. Dar cred că varianta de top pentru creatorii digitali este genială, aduce un procesor M2 Max cu 12 nuclee pentru CPU și un GPU cu până la 38 de nuclee. Oferă dublul lățimii de bandă pentru memorie, cu un total de 96 GB. Este cel mai puternic și mai eficient cip din lume pentru un laptop profesionist. Ambele cipuri oferă, de asemenea, tehnologii personalizate îmbunătățite, inclusiv un Neural Engine mai rapid cu 16 nuclee și motorul de gestionare media al Apple.
Durata de viață a bateriei de pe MacBook Pro este acum de până la 22 de ore – cea mai lungă durată de viață a bateriei vreodată la un Mac. Varianta de bază testată de mine atinge 18 ore, având bateria mai mică. Dar pentru cei care pun hardware de top pot opta pentru cel cu bateria de 96 WHr, pentru autonomie maximă.
Pentru conectivitate îmbunătățită, noul MacBook Pro acceptă Wi-Fi 6E, care este de până la două ori mai rapid decât generația anterioară, precum și HDMI avansat, care acceptă afișaje 8K pentru prima dată. Cu până la 96 GB de memorie unificată în modelul M2 Max, creatorii pot lucra pe scene atât de mari încât laptopurile PC nici măcar nu le pot rula.
Laptopul aduce Liquid Retina XDR, o gamă largă de conectivitate, cameră FaceTime HD 1080p, sistem de sunet cu șase difuzoare și microfoane de calitate studio. Este pus în valoare de macOS Ventura, cea mai nouă variantă a sistemului de operare.
Există și un frățior mai mare, de 16 inch.
Pe partea cu Windows tot de un buget de vreo 2.000 de euro ai nevoie pentru o performanță decentă. Însă modelul va avea o autonomie de 5-6 ore maximum. Cele care merg mai departe au un preț pe măsură.
Concluzii
Apple MacBook 14 Pro cu M2 Pro este o variantă excelentă pentru studenți, pentru muncă și pentru distracție. Desigur, ca toate produsele Apple este premium și are un preț peste medie. Însă ai tehnologii puternice și dotări hardware destul de avansate. Din seria asta, favoritul meu este cel cu M2 Max și 96GB de RAM, un super-computer portabil. Dar este și cam de 2.5 ori mai scump decât varianta de bază.