* sau altfel spus, de ce meritau Artiștii să câștige 🙂 Detaliez imediat.
Azi dimineață, mă rog, pe la 11 sau 11-30, vom avea ultimul quiz din Siemens Race 2012. Suntem pe locul 2 acum, dar nu mai putem prinde liderii. Totul depinde de ultimul quiz, dar vor fi cu siguranță importante și testele rămase. Azi am reușit la origami, dar am eșuat aiurea la gătit, pentru că am gândit altfel decât juriul.

La Iasi / Bucium :-)
La Iasi / Bucium 🙂

Artiștii meritau să câștige pentru că au tras tare pe toată perioada campaniei, dar și pentru că ne-au ajutat pe toți de-a lungul acestui concurs. Ba cu un cablu de iPhone, ba cu un triplu-ștecher, ba cu poze pentru testul de la Aventura Parc. Ba cu altele. Așa am simțit eu.

Sigur, aș fi vrut să câștige Cristinele, așa ar fi fost frumos 🙂 Ba nu, aș fi vrut să câștigăm noi, dar asta este.

Ziua 5

Astăzi am avut un test greu, să facem un origami după un film postat pe Facebook. Sincer, nu reușeam, făceam pas cu pas după imagini și nu ieșea. Pe ultima sută de metri, a ieșit ceva care semăna cu o inimă. Dar nu mergea upload-ul de pe telefon. Am reușit să încarc filmul cu 20 de secunde înainte de finalul probei. A fost la fix.

Am fost apoi la un spital din Iași. Aș vrea să mă ajutați cu idei sau contacte să fac un articol mai amplu despre ceea
ce se întâmplă în domeniul sănătății și de ce concurența privată este neloială în faza actuală. Ceea ce spunea și Raed Arafat, dar care a fost ulterior trecut sub tăcere.

Centrul de cercetare din Iași specializat în cardiologie George I.M. Georgescu are o serie de echipamente Siemens de ultimă generație luate într-un proiect finanțat cu bani europeni, mult peste orice oferă medicina privată. Dar ei nu pot cere un preț corect pentru analize, pentru că ar fi acuzați de DNA. Astfel, dăunează fără nicio intenție afacerilor private din domeniul sănătății, care beneficiază de aparate mai vechi, dar cer prețuri mai mari. Nici măcar nu pot închiria aparatul firmelor private.

Iar Casa de Asigurări nu plătește pentru investigațiile detaliate de care este capabil aparatul, nici nu lasă pacienții să plătească pentru asta. Mi se pare oribil, mai ales dacă ai o boală gravă.

Echipamente Siemens la Institutul de boli cardio-vasculare din Iași

Tot proiectul a costat vreo 3,5 milioane de euro, iar banii europeni au adus asupra doctorilor și o anchetă DNA. Sună exact ca la Universitatea de Medicină Iași. Oamenii zâmbesc și se întorc la munca lor de zi cu zi. Să salveze vieți.

Medicul de la Iași mi s-a părut genul de om care și-a dedicat viața meseriei, care ar respecta genul de slogan: pacientul nostru, stăpânul nostru. După vreo 10.000 de vieți salvate, nu cred că poate nimeni să-i reproșeze ceva. Ne-a povestit despre un pacient salvat după 23 de stopuri cardiace, resuscitat de fiecare dată și salvat.

La polul opus, exact ca în Dr. House, pacientul care a scăpat de infarct, dar îi cedează organele și moare în câteva zile. „La început, când veneam la spital îmi tremurau genunchii”, ne spunea azi. Apoi, faci totul ca să salvezi pacienții. În fiecare an, 250.000 de oameni din România suferă de diverse afecțiuni cardiace, iar peste 95% sunt salvați. Orice caz negativ este mediatizat mult – muuuult mai mult decât cele pozitive.

Am discutat și despre modele ideale în sistemul de sănătate. În toate țările dezvoltate diferă, la fel diferă în cele în cursde dezvoltare. La noi este inechitabil. Spitalele primesc bani de stat în funcție de numărul și tipul intervențiilor. Cele private fac multe intervenții pe bandă, iar cele de stat nu primesc banii pentru toate intervențiile realizate. „Nu poți arunca un om în stradă, oricum ai gândi, este în joc viața unui om”, spune el. „La americani se face asta”. Alții beneficiază de asigurare pe baza unor rude care sunt șomere, care se prezită ca fiind co-plătitori. Unii, merg la privați ca să descopere că spitalele private nu au tehnologia care le poate salva viața.

Tehnologia de la Iași este peste cea de la AKH Viena. Și pot adăuga că și oamenii sunt peste cei din Austria.

Genial mi s-a părut, ca idee, sistemul american. Același spital, aceleași dotări și aceeași doctori. Pe o latură intră cei cu asigurare de stat, stau la coadă, în picioare dacă nu au loc pe scaun. Pe cealaltă intrare vin pacienții care au asigurare plătită, stau pe fotoliu, primesc o cafea, apă. Dar toți ajung la aceeași medici, aceleași proceduri, aceleași intervenții sau echipamente. Diferă de asemenea rezervele în care stau, cele pentru privați sunt cu 4 paturi, cei cu bani au cu un pat sau chiar pot avea aparatamente separate. Și e genial sistemul rusesc, care te obligă să faci analize și screening pentru boli. Doctorul credea că sistemul din Canada este cel mai bun, a lăudat și pe cel din Suedia. Aici e totul gratuit, statul împarte banii, la stat și la privați, în mod egal – competiție egală, competiție pe medicii competenți.

Sper și vreau să revin pe tema asta.

Galerie foto

[nggallery id=367]