Compania Wipro lucrează la tehnologii pentru mașinile autonome și recrutează în România specialiști IT care să facă parte din următoarea revoluție tehnologică. Probabil în următorii doi ani vom vedea primele mașini autonome complet (Nivelul 5) pe stradă, iar în următorii ani, acest lucru va deveni ceva obișnuit.

wipro automotive

Am discutat despre mașinile autonome și avansul tehnologiei cu Anita Ganti, Senior Vice President & Global Head of Product Engineering Services (PES) la Wipro. Sunt câteva idei interesante pe care merită să le parcurgeți privind tehnologiile pentru mașini autonome, in-car infotainment și mașina ca hub de comunicare.

Wipro este prezent în România de 10 ani, lucrând de atâta vreme cu inginerii români IT recunoaște că profesioniștii din țara noastră sunt extrem de talentați și bine pregătiți. Acum, Wipro consideră că una dintre direcțiile în care lumea IT se îndreaptă acum o reprezintă mașinile autonome și caută specialiști care vor să se implice în această industrie. Compania tocmai a inaugurat Centre de excelență în Automotive la Timișoara și București.

Compania Wipro a început să lucreze la partea software necesară mașinilor de mai mulți ani și a reușit să aibă parteneriate cu opt dintre marii producători auto, plus câțiva dintre partenerii lor. Wipro are pînă acum șase laboratoare de cercetare/dezvoltare dedicate industriei automotive. Peste 150 de programe auto deja terminate, iar background-ul vine în zona de inginerie.

Drumul spre mașina autonomă a început deja, dar fiecare utilizator vrea ceva diferit de la mașină. Unii vor să se simtă în control, să simtă mașina, iar ei nu agreează nici soft-urile actuale, iar ei vor exista și pe viitor. Ceilalți oameni însă, vor doar să călătorească cât mai sigur din punctul A în punctul B. Iar asta înseamnă că mai mulți senzori îi ajută. Vehicolul le poate oferi mai multe informații, iar trendul continuă: la început era doar viteza, nivelul benzinei, dar acum ai camere video, senzori de parcare, radar pentru a păstra viteza și distanța față de mașinile din față, sisteme de parcare inteligentă, sisteme de stabilitate, GPs și informații despre trafic – ceea ce numim Infotainment. Iar pe viitor vom avea tot mai multe.

Deja sunt mașini care se parchează singure, le poți chema la poziția ta actuală din parcare, sunt mașini care pot conduce singure pe anumite segmente de drum. Iar pe viitor, soluțiile trebuie să fie cât mai complexe, să se îmbunătățească controlul și reacțiile la evenimente rutiere. Anita Ganti spune că probabil în următorii doi ani mașinile autonome vor fi obișnuite în Silicon Valley. Probabil în 5-6 ani după acest moment, vom vedea mașini autonome și în alte țări, iar pe viitor probabil vom vedea flote de mașini autonome.

În acest moment există tot mai multă cerere pentru specialiști software și ingineri, sunt o mulțime de probleme de rezolvat și lucruri noi de explorat. Wipro îi caută în mod special pe cei care nu se plafonează, care vor să descopere mereu lucruri noi, să învețe noi domenii. Care vor mereu să lucreze în zonele cele mai avansate ale tehnologiei. Convergența tehnologiilor continuă, iar produsele finale sunt tot mai complexe. Curând, mașinile vor avea tehnologie Machine Learning, apoi Computer Vision, Object Recognition, evident procesarea limbajului, pentru ca asistenții digitali să înțeleagă mai bine comenzile vocale, iar apoi tehnologiile de conectivitate.

Iar diferența pe care o aduce Wipro constă în experiența de a lucra în echipe mixte, poate să aducă la un loc experți din domenii variate pentru a rezolva probleme noi, foarte rapid. Wipro are acum circa 1200 de angajați în România, iar planul este să angajeze 500 de oameni noi, absolveți sau specialiști software interesați de industria auto.

Mai multe detalii despre joburile deschise, competențele, ariile de expertiză și cum poți fi parte din echipa Centrului de Excelenţă în Automotive al companiei Wipro sunt disponibile aici.