Nu numai că au mers prea departe cu „găinile care nasc pui vii” dar au început să calce în picioare orice urmă de umanitate, nu mai vorbim de deontologie, despre care se știa deja că unii îl încalcă cu brio. Nici nu mă chinui să vorbesc de massmedia de la noi, ci de „părinții” media, BBC sau gigantul cu picioare de lut, News Corp. Pe drumul din US înapoi am citit vreo 4-5 ziare și da, ai ce citi acolo, nu zic că vor dispărea sau că vor pierde audiență. Ci doar spun că și-au distrus credibilitatea în ultimul hal, iar acum își ratează ultimele șanse de reabilitare. Să vă povestesc.

Typewriter Transformer

BBC, „bijuteria coroanei” britanice, tocmai a recunoscut oficial că a transmis o serie întreagă de „documentare” care de fapt erau produse de o firmă de PR. Arătau profesionist, păreau lucrate jurnalistic și susțineau anumite idei. Doar că aceste idei erau trasate de client și plătite cash firmei de producție, zeci de milioane de lire sterline. Ca să vă dau un exemplu, am reținut că era un documentar despre „mutarea fabricilor în Malaezia”, iar documentarul era de fapt o campanie pentru mutarea fabricilor sponsorizată de guvernul de la Kuala Lumpur. Am găsit și ceva online.

 

Faza și mai penibilă este cu News Corp. După cum știți, sunt acuzați și anchetați de vreo doi ani pentru că spionau ilegal telefoanele mobile ale vedelor și politicienilor. Întâi s-a descoperit chestia la News of the World, care a și fost de altfel închisă, de fațadă. Acum ancheta se extinde, iar Rupert Murdoch promisese inițial colaborare totală și concedierea celor responsabili de astfel de acțiuni, lăsând să se înțeleagă că nu știa sau nu aprobase asta. Dar ancheta s-a extins, iar pentru că au fost speculații că ancheta va fi extisă și în SUA, atunci Murdoch și-a aruncat în luptă cei mai puternici avocați ca să blocheze investigația. Care e concluzia logică? Vă las pe voi să o trageți singuri.

 

Măcar britanicii fac ceva, fac o anchetă. Și au stabilit două lucruri: ascultarea telefoanelor e numai una dintre mizeriile practicate de „old media”. Iar ascultarea telefoanelor nu este o „exclusivitate” News Corp. Toată presa tradițională s-a adaptat la „noile condiții din piață”. Se vorbește cel puțin de șantaj și de mită, pe lângă ascultarea telefoanelor.
La fel și în Statele Unite. Era o discuție de genul că toată lumea (din presă) știe că se dă șpagă pentru a obține subiecte. Către poliție, autorități. Nici nu se mai consideră ne-deontologic așa ceva. „E concurență”.

Și evident, la noi nivelul ștachetei e mult mai jos.

Dar nu asta e disperarea, marea problemă. Adevărata problemă – ca și în cazul Murdoch – este că de fapt nu regretă și nu vor să se schimbe. Ei așa știu să facă presă și să facă bani. Vor rata orice șasă de a-și spăla păcatele. Iar pierderea mai mare va fi atunci când se vor tăia bugetele de la advertiseri.