Am fost ieri la standul Lenovo de la Mobile World Congress 2018 să testez noul Moto Mod lansat anul acesta: Motorola Health Mod. Compania continuă să dezvolte ecosistemul de accesorii Moto, chiar dacă nu au lansat acum telefoane noi. Abia aștept să văd generația Z3.
Am avut ocazia de mai multe ori să testez Moto Mods, prima dată cu generația Moto Z, a doua oară când am testat Moto Z2 Play. Ideea este foarte bună, ai pe de-o parte un smartphone excelent, cu dotări bune și realizare premium și pe de altă parte o serie de accesorii de care ai nevoie, dar personalizate pentru acel telefon. Baterie externă, dar nu oarecare, ci una care se prinde pe spatele telefonului. Boxă externă la fel, videoproiector, cameră foto cu mult peste ceea ce oferă telefonul. Sunt multe astfel de mod-uri, iar dezvoltarea lor continuă.
Motorola Health Mod a fost prezentat în cadrul MWC, este un accesoriu care nu ar trebui să lipdească de fapt din nicio casă. Le permite utilizatorilor să își monitorizeze fără bătăi de cap cinci semne vitale, precum tensiunea, pulsul, temperatura, dar și nivelul de oxigen din sânge. Are și o analiză a respirației pe care nu am făcut-o de data asta. Dar în rest am avut rezultate ok:
Motorola Health Mod are 120 de grame și funcționează momentan doar cu terminalele Moto Z sau Moto Z2, dar au promis că pe viitor este posibil să fie lansată o versiune pentru toate telefoanele cu Android. Prețul estimat este de vreo 300 de euro, să sperăm că nu se va scumpi pe parcurs. Urmează să facă și o soluție care va lua glicemia, va fi integrată tot aici, informațiile vor fi obținute direct din piele, dacă am înțeles eu corect.
Printre noile Moto Mods am avut ocazia să văd la MWC și Keyboard Slider, un mod pentru a scrie mai comod mesaje text, pentru a lucra în Word sau email, pentru a transforma telefonul într-un adevărat mini-laptop. Este foarte adevărat că la ora actuală majoritatea utilizatorilor se descurcă cu tastatura de pe ecran. Însă unii au nevoie să scrie mesaje lungi, unii lucrează la diverse documente și prezentări, alții au de introdus cod și așa mai departe. Iar tastatura fizică se poate dovedi extrem de utilă.
Am văzut și noul mod Polaroid, care permite printarea de fotografii, este o mini-imprimantă care se conectează la telefon.
Motorola a prezentat la MWC și informații cheie despre studiul „Phone-Life Balance”, lansat recent la nivel global, pe care l-a elaborat în parteneriat cu Dr. Nancy Etcoff, expertă renumită în neuroștiințe și știința fericirii în cadrul Harvard. Studiul identifică o serie de comportamente problematice care au impact asupra relațiilor cu ceilalți și cu noi înșine și demonstrează cum oamenii tind să dea mai multă importanță telefoanelor decât persoanelor apropiate. Cele mai importante concluzii ale cercetării trag un semnal de alarmă cu privire la generațiile tinere care au crescut într-o lume digitală. Motorola consideră că tehnologia ar trebui să ne îmbogățească viețile, nu să ne distragă atenția, și de aceea oferă soluții inteligente pentru a-i ajuta pe oameni să echilibreze rolul pe care îl joacă telefonul în viețile lor.