Am testat un monitor de gaming Dell Alienware de 34 de inch (AW3423DW). Un adevărat monstru, cu un display de foarte bună calitate, extrem de lat. Evident, scopul său principal sunt jocurile video, sunt convins că este perfect pentru cele mai populare titluri. Dar l-aș ține pe birou și pentru aspectul său. Dacă vă puteți obișnui cu formatul wide, cred că este unul dintre monitoarele care arată excepțional.
Pro și contra Dell Alienware 34″
Avantaje:
- o imagine de calitate foarte bună;
- opțiuni de conectivitate multiple;
- un design fără egal;
- standul este ajustabil;
Dezavantaje:
- prețul rămâne destul de mare;
- HDMI 2.0 nu permite utilizarea la rezoluția nativă și să rata de reîmprospătare maximă;
- nu include boxe;
Detalii tehnice Dell Alienware 34″
Ecran: 34.18″ Quantum Dot OLED, 3440 x 1440 px, 175 Hz, 21:9, VESA DisplayHDR TrueBlack 400
Timp de răspuns: 0.1ms gray-to-gray
Luminozitate: 1000 cd/m2 (peak)
Contrast: 1.000.000:1
Unghi de vizualizare: 178 grade
Dimensiuni: 81.5×30.5×41.65 cm
Greutate: 10.37kg (16 kg cu tot cu cutia)
Consum: 40-200 Watt
Tehnologii: HDMI, DisplayPort, USB 3.2 Gen1, HDR, G-Sync
Preț: 5.099,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Dell Alienware AW3423DW este un monitor de gaming impresionant. Am testat multe monitoare de gaming în ultimii, dar puține au fost cu ecranul curbat. Este un trend nou și este fascinant pentru pasionații de jocuri video, pentru că te aruncă direct în mijlocul acțiunii. Cu monitorul clasic mai ai situații în care privirea depășește marginea, dar cu un monitor curbat te simți de parcă ai fi în mijlocul aventurii. Este perfect pentru jocurile de tip racing, dar cred că este potrivit și pentru jocurile de tip shooter, oferă cel mai rapid timp de răspuns disponibil astăzi: 0.1 milisecunde.
Celelalte monitoare curbate de pe piață folosesc în general tehnologii LED. Ecranul OLED vă asigură o imagine fără cusur, cu un contrast puternic și culori vii. Este tehnologia de imagine care va crește cel mai puternic pe viitor. QD-OLED TV este o variantă nouă, care a fost adoptată de Dell, Samsung și Sony. Este un hibrid între OLED și tehnologia Samsung QLED. Pe scurt, un strat OLED albastru este folosit pentru a ilumina pixelii care conțin puncte roșii și verzi. Folosind această metodă de iluminare OLED, se spune că noile QD-OLED-uri par mai luminoase decât televizoarele OLED actuale, păstrând în același timp capacitatea de a fi complet estompate. Dacă am înțeles corect, QD-OLED-urile vor să ofere contrastul OLED-ului și luminozitatea și culoarea vibrantă a QLED-ului. Rămâne de văzut dacă tehnologia va fi adoptată pe scară mai largă.
Instalarea a fost relativ simplă, cutia se deschide intuitiv. Piciorul a fost foarte ușor de montat, are doar un șurub. Mi-a plăcut faptul că are un sistem de management pentru cabluri pe spate. Alienware AW3423DW oferă o serie bună de porturi pentru conectivitate. Întorcând monitorul am găsit patru porturi: USB 3.2 Gen1 Type-A, DisplayPort 1.4 și două intrări HDMI 2.0. Problema ar fi că HDMI 2.0 nu este capabil să afișeze imaginile la rezoluția nativă și să folosească rata de reîmprospătare maximă. HDMI 2.1 ar putea rezolva această problemă. Are o mufă de căști 3.5 mm jack situată relativ la îndemână. M-a surprins faptul că nu are boxe integrate deloc. Unii producători pun și soluția de sunet pentru cei care nu vor căști.
Designul, ca întotdeauna la Alienware, este surprinzător. Monitorul pare desprins dintr-un univers paralel, cel puțin din Star Wars. Arată atât de bine, că după ce l-am demontat biroul pare gol, iar monitorul clasic o plictiseală totală. Formatul 21:9 este perfect pentru filme și jocuri. Poate fi un pic obositor pentru birou, mai ales dacă lucrați cu documente. Dar vă puteți aranja spațiul de lucru și cu siguranță vă veți dori ca vizitatorii biroului să fie impresionați când văd monitorul.
Imaginea este fără cusur. Chiar am observat că există un strat anti-reflex care elimină acele reflexii enervante ale luminilor din spate. Uneori pot fi enervante, iar în jocuri pot să te încurce grav. Nu mi s-a părut că ar diminua culorile sau luminozitatea, din contră. Mi se pare printre cele mai luminoase monitoare testate.
Nu am nimic de reproșat pe partea de imagine. De discutat este însă prețul. Cam la acest nivel puteți găsi cel puțin câteva modele de televizoare inteligente, pe tehnologie OLED și cu diagonală mare. Desigur, nu au timpul de răspuns sau rata de refresh necesară pentru jocuri de tip shooter, dar rămân o alternativă interesantă. Dell Alienware AW3423DW costă acum .
Concluzii
Mi se pare un format interesant și de viitor. Este destul de mare pentru filme și jocuri imersive. Dar poate fi folosit și pentru activitățile de birou. Include o tehnologie hibrid, care își propune să ofere imagini de o calitate fără rival. Are cel mai mare timp de răspuns și o rată de refresh decentă. Este un monitor ideal pentru PC-uri de gaming și pentru consolele de jocuri video. Are un aspect futurist și pare desprins dintr-un univers SF, gen Star Wars. Însă Dell Alienware AW3423DW rămâne un dispozitiv destul de scump, prețul la noi fiind măricel. E bine că are garanție comercială de trei ani.